Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ


ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
“Οχι” σε κλείσιμο σχολείων
08-02-2011

Κάθετα αντίθετος, σε οποιοδήποτε κλείσιμο σχολικής μονάδας, Γυμνασίου - Λυκείου, στα όριά του, εμφανίζεται ο Δήμος Πλατανιά, όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαλανδράκης, σε χθεσινή συνάντηση που είχε με εκπαιδευτικούς και μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.
Το ζήτημα θα έλθει και στο Δ.Σ. Πλατανιά προκειμένου να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις.
'Τα τέσσερα Γυμνάσια και τα τρία Λύκεια στον Δήμο μας θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται και αυτό για δύο λόγους. Παιδαγωγικά δεν μπορούμε να πάμε σε συρρίκνωση των σχολικών μονάδων και η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της περιοχής με τους τρεις κάθετους οδικούς άξονες επιβάλλει τη διατήρηση των σχολικών μονάδων', ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης, σημειώνοντας πως η θέση αυτή αφορά το παρόν αλλά και το μέλλον της περιοχής.
Μάλιστα, μιλώντας στους καθηγητές αλλά και στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος παρατήρησε πως 'ακόμα και με την εγκύκλιο της υπουργού προς τους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τηρούμε τα κριτήρια και θα την τεκμηριώσουμε αυτήν την άποψη. Το θέμα θα το φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκτιμούμε ότι η απόφαση θα είναι ομόφωνη'. Ο κ. Μαλανδράκης τόνισε πως το ζήτημα 'δεν είναι τοπικιστικό' αλλά προκύπτει από τις ανάγκες της περιοχής καθώς ο Δήμος Πλατανιά 'ξεκινάει από τα ορεινά και φτάνει μέχρι την παραλία και καλύπτουμε όλες τις ανάγκες της εκπαίδευσης και χωροταξικά και ποιοτικά. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μετακινήσεις 2 ωρών από τους μαθητές'.
Ερωτηθείς από τα 'Χ.Ν.' για το τι θα κάνει ο Δήμος, αν το Υπουργείο δεν εισακούσει τη φωνή του καθώς ζητάει απλά την άποψή του, ο κ. Μαλανδράκης απάντησε πως 'αν το Υπουργείο πάει σε μια λογική μαθηματικών θα βρει αντίθετες όχι μόνο τις τοπικές κοινωνίες αλλά δεν θα τηρεί ούτε αυτά που το ίδιο λέει για εκπαιδευτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό θα υπερασπιστούμε και εμείς'.
Από τη μεριά της ΕΛΜΕ ο πρόεδρός της, κ. Παύλος Κοτσιφάκης, αφού χαρακτήρισε θετικά τα όσα ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης, σημείωσε ότι 'μας ικανοποίησε σε έναν βαθμό η συνάντηση που είχαμε και θα μας ικανοποιήσει ακόμα περισσότερο μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι τα επιχειρήματα μάς πείθουν. Δεν είναι τοπικό θέμα, σε όλη την Ελλάδα γίνονται σημεία και τέρατα'.
'ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ - ΜΑΡΑΖΩΝΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ'
Νωρίτερα στη συνάντηση με τον δήμαρχο ο κ. Κοτσιφάκης είχε υπογραμμίσει πως 'όταν κλείνει ένα σχολείο μαραζώνει μια περιοχή. Σχολεία με πάνω από 250 μαθητές, που θέλουν να δημιουργήσουν, είναι στρατόπεδα και όχι σχολεία'. Η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Βουκολιών, κα Β. Προγούλη, εμφανώς συγκινημένη, τόνισε πως 'το σχολείο των Βουκολιών είναι κολεγιακού επιπέδου. Είναι αμαρτία να πεθάνει· για χατίρι των παιδιών δεν πρέπει να κλείσει'.
'Ολα τα σχολεία με κάτω από 150 μαθητές έχουν μπει στην κλίνη του Προκρούστη', ανέφερε ο κ. Α. Ναξάκης, συμπληρώνοντας πως 'θέλουν να μειώσουν το κόστος της παρεχόμενης Παιδείας κατά 25%, εντός των ημερών εγκαθίσταται στο Υπουργείο Παιδείας ειδική επιτροπή της τρόικας για θέματα Εκπαίδευσης που θα δίνει και εντολές για το τι θέλουν να γίνει'. Ο ίδιος, τέλος, αναρωτήθηκε πώς δέχεται ο Δήμος το Υπουργείο να ζητά απλώς την άποψή του χωρίς να κάνει καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. 'Δεν υπάρχει κανένα παιδαγωγικό κριτήριο στο κλείσιμο των σχολείων. Το Υπουργείο το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η μείωση του κόστους που στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί αλλά θα αυξηθεί εξαιτίας των πολλών μετακινήσεων', ανέφερε ο εκπαιδευτικός κ. Β. Παπαστάμος, ενώ ο Γ. Κυριακάκης απευθυνόμενος στον δήμαρχο παρατήρησε πως 'θα αναλάβετε ως νέα Δημοτική Αρχή την ευθύνη του ακρωτηριασμού των σχολικών μονάδων του Δήμου; Απαιτείται Δημοτικό Συμβούλιο όπου να παρθούν ξεκάθαρες αποφάσεις'. Για την ανάγκη διατήρησης των υπαρχόντων σχολικών μονάδων αλλά ακόμα και τη δημιουργία και Λυκείου στον Πλατανιά μίλησε ο Β. Δημητριάδης, ενώ η κα Θάνου τόνισε την ανάγκη διατήρησης όλων των σχολικών μονάδων.

Νέα συνάντηση σήμερα

Νέα συνάντηση με θέμα 'τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Πλατανιά' στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Κολυμπαρίου θα έχει σήμερα, στις 2.15 μ.μ., ο δήμαρχος Γ. Μαλανδράκης, με τους διευθυντές των Γυμνασίων - Λυκείων Κολυμπαρίου και Βουκολιών καθώς και με τις Σχολικές Επιτροπές τους, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και την Επιτροπή Αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου