Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
ΣΚΑΘΑΡΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗ
ΣΕ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Εξαπλώνεται το σκαθάρι
Γιώργος Κώνστας | 08-02-2011
Θέμα εβδομάδων είναι η συνολική προσβολή όλων των φοινίκων των Χανίων από το γνωστό και ως κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus Ferrugineus) καθώς, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση από πλευράς των Υπηρεσιών, παρουσιάζεται αδράνεια τόσο από τους Δήμους όσο και από το κεντρικό κράτος.
Ειδικότερα με βάση τις καταγραφές της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης το σκαθάρι έχει εντοπιστεί σε όλο σχεδόν τον βόρειο άξονα των Χανίων, από την περιοχή της Κισάμου, το Κολυμπάρι, τις Βουκολιές, τον Πλατανιά, την περιοχή του Αλικιανού, την πόλη των Χανίων, το Ακρωτήρι, τις Καλύβες, τους Αρμένους, τον Βάμο και τις Βρύσες.
Μόνο στην περιοχή της Γεωργιούπολης δεν έχει καταγραφεί ακόμα αριθμός σκαθαριών, όπως επίσης και στα νότια παράλια: Λαφονήσι, Παλαιόχωρα, Σούγια, Σφακιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την καταγραφή από τις υπηρεσίες, μέχρι το καλοκαίρι, με τον βαθμό εξάπλωσης του εντόμου, θα προσβληθούν τόσο οι φοίνικες των ξενοδοχειακών μονάδων της Γεωργιούπολης όσο και οι φυσικές συστάδες που εντοπίζονται στη νοτιοδυτική Κρήτη.
Παρότι εδώ και ενάμισι χρόνο το Τμήμα Φυτοπροστασίας της τότε Νομαρχίας Χανίων είχε επισημάνει το πρόβλημα και είχε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε λίγες περιπτώσεις πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα. Ειδικότερα:
- Από πλευράς Δήμων, πέρα από κάποιες ενέργειες της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Χανίων λίγα πράγματα έχουν γίνει από τους ΟΤΑ. Παρά τα έγγραφα που έχουν στείλει οι Υπηρεσίες προς τους Δήμους για εύρεση χώρων υγειονομικής ταφής για τους φοίνικες που ξεριζώνονται μόνο ο Δήμος Αποκορώνου έχει ανταποκριθεί ορίζοντας τρεις περιοχές.
- Για τους ιδιώτες, επίσης, δεν είναι πολλοί εκείνοι που ακολούθησαν τις οδηγίες για ψέκασμα και κάλυψη των φοινίκων που έχουν προσβληθεί ή ακόμα και για το ξερίζωμα των δέντρων. Το κόστος της προσπάθειας εμφανίζεται απαγορευτικό ειδικά για όσους τυγχάνει και διαθέτουν κάποιον φοίνικα στα οικόπεδά τους.
To σκαθάρι εισχωρεί στον φοίνικα και τρέφεται από το εσωτερικό του. Μπορεί να κάνει αποστάσεις μέχρι και 7 χλμ. προκειμένου να προσβάλλει κάποιο δέντρο, ενώ... ταξιδεύει μέσα σε αυτοκίνητα, λεωφορεία, μέσα σε αποσκευές κ.ά.
Οι ενδεδειγμένες λύσεις αντιμετώπισης πέρα από το ψέκασμα με συγκεκριμένα εντομοκτόνα, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την κάλυψη του φοίνικα με πολύ ψιλό δίκτυ, το προσεκτικό του ξερίζωμα και το θάψιμό του στη συνέχεια σε βάθος περίπου δύο μέτρων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
θεωρώ οτι τα λόγια είναι περιττά....
ΑπάντησηΔιαγραφήεμένα μου έσωσε το φοινικα πολλών χρόνων, ένας πολύ καλός γεωπόνος με πολύ εμπειρία κ γνώση πάνω στο θέμα φοίνικας! Ηλίας Φωλιάς, η ιστοσελίδα του είναι : www.iliasfolias.gr κ το τηλ του 6947255914