Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ:
Καμία εξάρτηση - Μακριά από συστήματα
Κώνστας Γιώργος | 12-11-2010

Αισιόδοξος ότι η διαφορά του α’ γύρου θα ανατραπεί υπέρ του και ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν 'αυτοδιοικητικά' και όχι 'σκληρά κομματικά' εμφανίζεται ο Γρηγόρης Αρχοντάκης. Μιλώντας στα 'Χ.Ν.' ο επικεφαλής του συνδυασμού 'Χανιά - Ανοιχτή Πολιτεία' εκτιμά πως η διαφορά του α’ γύρου ανατρέπεται, δηλώνει ανεξάρτητος και χωρίς καμία εξάρτηση από συμφέροντα και τονίζει πως δεν πρόκειται να μπει σε κανένα κόμμα. Ειδικότερα:
- Ο πρώτος γύρος έδωσε προβάδισμα 13 μονάδων στον κ. Σκουλάκη. Ανατρέπεται;
Φυσικά ανατρέπεται. Τη δεύτερη Κυριακή το 'κοντέρ μηδενίζει', ο κόσμος αποδεσμεύεται από την όποια υποχρέωση είχε με τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και ψηφίζει ουσιαστικά τον επικεφαλής. Αν δει κάποιος πολύ προσεκτικά τα αποτελέσματα και δει είτε αριθμητικά είτε ποσοστιαία τα νούμερα του κάθε συνδυασμού μπορεί να καταλάβει με Μαθηματικά Α’ Δημοτικού ότι ασφαλώς και ανατρέπεται και δεν θα ήταν υπερβολικό να λέγαμε ότι ο συνδυασμός ο δικός μας έχει προβάδισμα. Ο συνδυασμός του κ. Σκουλάκη είναι αμιγής κομματικός συνδυασμός, είχε μεγάλη συσπείρωση αλλά στον β’ γύρο δεν μπορεί να πάρει περισσότερες ψήφους.
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ
- Διαπιστώνουμε μια δυσαρέσκεια στην παράταξη του κ. Βιρβιδάκη. Εκτιμούν ότι η κα Μπακογιάννη στήριξε εσάς και όχι αυτούς. Το δικό σας σχόλιο;
Εμείς καταθέσαμε μια πρόταση στην κοινωνία. Συνειδητά δεν ζητήσαμε τη στήριξη από κανένα. Ούτε από κόμματα ούτε από πρόσωπα. Ελεύθερα κάθε πολίτης εκφράστηκε στην κάλπη. Αν στον δικό μας συνδυασμό οι περισσότεροι που πρόσκεινται στο Α, Β ή Γ πρόσωπο ή κόμμα βρήκαν αυτό που περίμεναν είναι κάτι που μας χαροποιεί. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπήρξε κατεύθυνση, κάτι που φάνηκε σε όλη τη διαδρομή μας και κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τα πρόσωπα που εξελέγησαν από το ψηφοδέλτιό μας. Φάνηκε ότι δεν είχε δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από κόμματα. Εξελέγησαν άνθρωποι που ανήκουν πολιτικά σε όλες σχεδόν τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

- Εσείς από την Κυριακή μιλήσατε με την κα Μπακογιάννη ή τον κ. Βιρβιδάκη;
Οχι ούτε με την κα Μπακογιάννη ούτε με τον κ. Βιρβιδάκη…

- Θα μιλήσετε; Θα ζητήσετε στήριξη από τον κ. Βιρβιδάκη για τον β’ γύρο;
Με τον Κυριάκο Βιρβιδάκη έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν στον Δήμο, συνεργαστήκαμε ως νομάρχης εγώ και ως δήμαρχος αυτός. Θεωρώ ότι είχε μια πολύ αξιοπρεπή πορεία στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, έχει κάνει σημαντικό έργο και σε καμία περίπτωση δεν θα ’θελα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, που πιθανόν να περνάει, γιατί πάντα η διαδικασία η εκλογική εκτός από άγχος έχει στενοχώριες και πίκρα, να δει ότι προσπαθώ να κερδίσω. Αν επικοινωνήσω μαζί τους αυτές τις ημέρες το μόνο που θα ήθελα να του πω είναι να συνεχίσουμε να έχουμε μια καλή σχέση μέσα και από το Δημοτικό Συμβούλιο από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Αυτοδιοικητικοί είμαστε και οι δύο και μπορεί αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και να είναι δημιουργική για τον τόπο.
Ο ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
- Ενας ψηφοφόρος του κ. Βάμβουκα, που σε γενικές γραμμές είναι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος με κάθε τρόπο, δηλώνει αλληλέγγυος σε φτωχά κοινωνικά στρώματα και μετανάστες, ζητάει κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί να στηρίξει εσάς που οι πολιτικές σας θέσεις είναι νεοφιλελεύθερες;
Απευθυνόμαστε στο σύνολο της κοινωνίας από τον πιο αριστερό στον πιο δεξιό. Είναι διαφορετικές οι βουλευτικές εκλογές, διαφορετικές οι αυτοδιοικητικές. Σε αυτήν τη μερίδα ανθρώπων θεωρώ ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας αποδείξαμε πολλές φορές ότι ταιριάζουμε σε πολλά ζητήματα. Και συγκεκριμένα θα αναφέρω την προστασία της περιοχής του Λαφονησίου, όπου ο Αρχοντάκης ήλθε σε ρήξη με το σύνολο του πολιτικού συστήματος, που εκφράζονταν και από χώρους που τον στήριξαν στις εκλογές, προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον της περιοχής. Σε πολλά πράγματα οι θέσεις του συνδυασμού μας ταυτίζονται με τις θέσεις του συνδυασμού του κ. Βάμβουκα σε τέτοιου είδους θέματα.

- Ενας ψηφοφόρος του Βιρβιδάκη που ήταν ευχαριστημένος από την 8ετία που πέρασε, γιατί να σας ψηφίσει;
Το αυτονόητο είναι ότι η διοίκηση έχει συνέχεια. Ο,τι έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου θα συνεχιστεί από την επόμενη. Το ίδιο έκανα π.χ. με την προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή, το ίδιο θα κάνω με την αυριανή περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Μην ξεχνάτε ότι την πρώτη 4ετία συμμετείχα σε αυτή τη Δημοτική Αρχή του Κ. Βιρβιδάκη. Υπήρχαν θέματα που συμφώνησα και συνεχίζω να συμφωνώ αυτοδιοικητικά και υπάρχουν και θέματα που αν εγώ ήμουν επικεφαλής πιθανόν θα έκανα άλλους χειρισμούς. Σε κάθε περίπτωση έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία και η Αυτοδιοίκηση και αυτοί είναι οι κανόνες διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων.
Ο ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
- Στον ψηφοφόρο που πιστεύει ότι ο 'Δήμος αλλάζει' με τον Μανώλη Σκουλάκη;
Αν το πιστεύει πραγματικά ότι ο Μ. Σκουλάκης θα κάνει μια καλύτερη διακυβέρνηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου Χανίων από μένα θα έλεγα να ψηφίσει τον Σκουλάκη. Αλλά αυτό δεν θα το έλεγα μόνο σε αυτούς που είναι κοντά στον Σκουλάκη αλλά σε όλους τους πολίτες και ψηφοφόρους. Αυτή τη στιγμή ο κάθε πολίτης οφείλει και πρέπει να λειτουργήσει με αίσθημα ευθύνης και να επιλέξει δήμαρχο. Τα πρόσωπα είναι δύο. Ο καθένας έχει μια διαδρομή. Ο Μ. Σκουλάκης εκφράζει ένα σύστημα που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει ευθύνη για την κατάσταση της χώρας σήμερα. Πιστεύω ότι ο πολίτης πρέπει να μπει στη διαδικασία να εξετάσει όλες τις παραμέτρους και να επιλέξει αυτοδιοικητικά. Δεν πρέπει να μπει σε διλήμματα ούτε κομματικά ούτε φιλίας ή συγγένειας. Πρέπει να επιλέξει αυτόν που πιστεύει ότι θα διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα του νέου Δήμου. Από τη μια υπάρχει ένας αυτοδιοικητικός που έχει αποδείξει ότι δεν έχει ομηρείες και δεσμεύσεις και έχει έλθει πολλές φορές σε ρήξη με κατεστημένα και συμφέροντα και το έχει πληρώσει και από την άλλη υπάρχει ένας εκφραστής του πολιτικού συστήματος, κατά την άποψή μου του 'αρρωστημένου' πολιτικού συστήματος, που οδήγησε τα τελευταία 35 χρόνια τη χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα.

- Κάποιο θετικό που του αναγνωρίζετε;
Θεωρώ ότι είναι ανιδιοτελής. Για την περίπτωση του Λαφονησίου πιστεύω ότι τον παρέσυραν.

- Ο κ. Σκουλάκης παρουσίασε τον συνδυασμό του ως η 'Μπαρτσελόνα' των Χανίων, ποδοσφαιρικοποιώντας τη συζήτηση. Πώς θα παρουσιάζατε τον δικό σας συνδυασμό;
Τον συνδυασμό του κ. Σκουλάκη θα τον χαρακτήριζα σκληρά κομματικό. Φαίνεται και από τους υποψηφίους που είναι σε εκλόγιμη θέση. Είναι τα βασικά στελέχη του συστήματος που στήριξε τον κ. Σκουλάκη. Σε αντίθεση με τον δικό μας συνδυασμό που είναι αυτοδιοικητικός, με τη συμμετοχή προσώπων από όλες τις κοινωνικές τάξεις και τους πολιτικούς χώρους. Δεν θα χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρικό όρο. Απλά λέω ότι είναι ένας συνδυασμός της κοινωνίας.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ;
- Δηλώνετε ανεξάρτητος. Τι διασφαλίζει ότι αν κερδίσετε δεν θα βαφτεί με κάποιο κομματικό χρώμα ο Δήμος ή κάποιος βουλευτής ή πολιτικός παράγοντας δεν θα βγει και θα πει 'πήραμε τον Δήμο Χανίων'. Σας το λέω γιατί το 2006 έγινε αυτό και μάλιστα το ίδιο βράδυ της εκλογής σας...
Δεν μπορώ να ξέρω αν την Κυριακή αποφασίσει ο λαός των Χανίων να εκλέξει τη δική μας δημοτική ομάδα, αν ο Γιώργος, ο Μανώλης, ο Βασίλης προσπαθήσει να καπηλευθεί τη δική μας πορεία. Είναι κάτι που δεν μπορώ να προσδιορίσω. Από την πορεία μου αυτά τα 4 χρόνια ως νομάρχης, ουδέποτε, μα ουδέποτε ταυτίστηκα με κάποιο σύστημα ούτε πήρα εντολές από άλλους. Οι αποφάσεις έβγαιναν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, τις Επιτροπές και το γραφείο του νομάρχη και σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας. Ο Α’ και ο Β’ μπορεί να λέει ό,τι θέλει αλλά η παρουσία μου 4 χρόνια απέδειξε ότι δεν έχω δεσμεύσεις με κανένα. Εχω έλθει σε ρήξεις ακόμα και με ανθρώπους που με στήριξαν, ακόμα και με φυσικά πρόσωπα, φίλους και συγγενείς που στηρίζουν· δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά θα πρέπει να κάνω τα χατίρια του ενός και του άλλου. Ας βρεθεί ένας άνθρωπος που να πει ότι ο Αρχοντάκης λειτούργησε υπέρ των συμφερόντων του Α ή του Β. Η πόρτα των γραφείων μου ήταν πάντα ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα τι πρέσβευε ο καθένας από αυτούς.

- Δεν χρειάστηκε να απευθυνθείτε π.χ. στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ για μια εξωθεσμική παρέμβαση, ώστε να προχωρήσετε κάποιο έργο, κάποια μελέτη;
Στην Ελλάδα πολλές φορές τα πράγματα δουλεύουν και έτσι. Και από τη στιγμή που δουλεύουν και έτσι οφείλει ο κάθε αιρετός να παίξει και με αυτούς τους όρους. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος έχω απευθυνθεί για να δρομολογηθούν καταστάσεις για τη Νομαρχία και στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ και σε βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και αυτό θα κάνω και τη Δευτέρα το πρωί αν εκλεγώ δήμαρχος Χανίων. Από τη στιγμή που το σύστημα το πολιτικό δεν είναι τέτοιο που να διασφαλίζει τη διαδικασία, απλώς δουλεύουν σε έναν βαθμό και οι προσωπικές σχέσεις θα το κάνω και δεν νομίζω ότι είναι και κακό και ασφαλώς θα το κάνει και όποιος άλλος εκλεγεί ως δήμαρχος ή ακόμα και ο περιφερειάρχης.

- Δείχνει όμως αυτό τρόπο λειτουργίας σοβαρού κράτους;
Ασφαλώς και δεν είναι ένδειξη λειτουργίας σοβαρού κράτους. Ομως για αυτό δεν ευθύνεται η Αυτοδιοίκηση. Οφείλεται διαχρονικά στην κεντρική εξουσία, στο κοινοβουλευτικό σύστημα που εξέθρεψε αυτή τη διαδικασία τα τελευταία 35 χρόνια. Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα το κράτος του ρουσφετιού, της εξυπηρέτησης, της μικροδιαπλοκής και της παρέμβασης, λειτούργησε και εξέθρεψε αυτά τα φαινόμενα που σήμερα είναι στην καθημερινότητα. Ασφαλώς και δεν συμφωνώ με αυτή τη διαδικασία.

'Δεν θα είμαι στο
κόμμα της Μπακογιάννη'

- Στις 21 Νοεμβρίου θα είστε στο κόμμα της κας Μπακογιάννη;
Όχι δεν θα είμαι. Είναι κάτι που λένε οι αντίπαλοι προκειμένου να καταρρίψουν το επιχείρημα του ανεξάρτητου, διότι δεν μπορούν να πουν κάτι άλλο. Από όλη μου την πορεία φαίνεται ότι δεν έχω δεσμεύσεις. Είναι βέβαιο ότι το πολιτικό σύστημα, όπως το ζήσαμε τα τελευταία 35 χρόνια, ανατρέπεται, δεν ξέρουμε μετά το κόμμα της κας Μπακογιάννη τι θα γίνει και στους άλλους πολιτικούς χώρους. Σε καμία περίπτωση εγώ δεν θα ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή είτε εκλεγώ είτε όχι και αυτό είναι μια δέσμευσή μου. Και το λέω συχνά γιατί ο κ. Σκουλάκης δεν έχει εξηγήσει αν δεν εκλεγεί τι θα κάνει. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Είτε εκλεγώ είτε όχι θα παραμείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο για όλη την επόμενη θητεία, δεν με ενδιαφέρει να είμαι μέλος σε ένα πολιτικό σύστημα που παρουσιάζει αυτήν την κατάντια. Ομως ο κ. Σκουλάκης δεν έχει ξεκαθαρίσει αν δεν εκλεγεί αν θα μείνει στα Χανιά ως δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας. Η απάντηση λοιπόν στο αν θα συμμετέχω σε κόμμα, κινήσεις είναι ξεκάθαρη. Δεν θα μπω σε καμιά τέτοιου είδους διαδικασία ούτε θα είμαι ενεργός ούτε υποψήφιος σε κάποιο κόμμα. Θα λειτουργήσω αυτοδιοικητικά και στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ψηφίσω το κόμμα που με εκφράζει καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου