Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ


ΣΤΗ ΣΥΚΟΛΙΑ ΝΕΑΣ ΚΔΥΔΩΝΙΑΣ
Πρότυπο οικολογικό ελαιουργείο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΠΟΛΥΜΜΑΤΩΝ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

Η ενέργεια που καταναλώνει παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όλα τα απόβλητα της υγρά και στερεά γίνονται εδαφοβελτιωτικό που πουλιέται στην αγορά, ενώ για την θέρμανση του αξιοποιεί τον πυρήνα της ελιάς. 
Το ελαιουργείο ΕΛΒΑ του Γιώργου Κανιαδάκη στη Συκολιά Νέας Κυδωνίας στα Χανιά, είναι το πρώτο απόλυτα οικολογικό ελαιουργείο στην Ελλάδα. Εφαρμόζοντας μια τεχνολογία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το ελαιουργείο έχει πετύχει να διαχειριστεί με φιλικό για το περιβάλλον τρόπο τα στερεά παραπροϊόντα του, αλλά κυρίως και τα υγρά απόβλητα που αποτελούν τεράστιο αγκάθι για  τα 550 ελαιουργεία που υπάρχουν στην Κρήτη και όλα χρησιμοποιούν εξατμισοδεξαμενές για τη διαχείρισης τους, χωρίς όμως να έχουν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

ΕΡΕΥΝΑ

"Το όφελος για μένα είναι συνειδησιακό . Ότι δηλαδή μπορώ να λειτουργώ το ελαιουργείο χωρίς να  μολύνω το περιβάλλον" μας εξηγεί ο κ. Γιώργος Κανιαδάκης.  Εδώ και μια 15ετία αναζητούσε τρόπο οικολογικής αντιμετώπισης των λυμάτων του ελαιουργείου. Μια λύση που βρήκε εφαρμόζοντας, σε συνεργασία με την εταιρεία ΟΙΚΟ-ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΕΠΕ, μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Οργανικής Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλή τον κ. Απόστολο Βλυσίδη Καθηγητή Ε.Μ.Π.

 
"Το εργαστήριο ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την επεξεργασία και αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιουργείων, και το απόσταγμα αυτής της έρευνας είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία η οποία είναι ολοκληρωμένη, αφού επιλύει οριστικά το πρόβλημα της επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων με τον πλέον περιβαλλοντικά ορθό τρόπο, αλλά και ταυτόχρονα είναι οικονομικά βιώσιμη αφού η εμπορία του παραγόμενου compost, που αποτελεί και το μοναδικό προϊόν της επεξεργασίας, καλύπτει το κόστος επεξεργασίας" αναφέρει ο κ. Λουκάκης Χαράλαμπος Δρ. Χημικός Μηχανικός, εκπρόσωπος της ΟΙΚΟ-ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ .

Η ΜΕΘΟΔΟΣ

Από την στιγμή που θα γίνει η έκθλιψη της ελιάς, τα υγρά απόβλητα οδηγούνται στην μονάδα οξείδωσης όπου  υπόκεινται σε επεξεργασία. Όπως αναφέρει ο κ. Λουκάκης "η μέθοδος  βασίζεται στην αποτοξικοποίηση των υγρών αποβλήτων ελαιουργείων. Οι οξειδωτικές διεργασίες Fenton με χρήση δισθενούς σιδήρου και υπεροξειδίου του υδρογόνου, αποτοξικοποιούν το απόβλητο του ελαιουργείου μετατρέποντάς το από ένα δύσκολα βιοδιασπώμενο απόβλητο σε ένα πολύ καλό υπόστρωμα ανάπτυξης μικροβιακής δράσης.  Το επεξεργασμένο απόβλητο απορροφάται στο σύνολό του σε μια διαδικασία έντονα αερόβιας συγκομποστοποίησης με τα υπόλοιπα παραπροϊόντα του ελαιουργείου (ελαιοπυρήνα, φύλλα) αποδίδοντας ένα άριστης ποιότητας compost, ιδανικό και για βιολογικές καλλιέργειες."

ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ

Από τη διαδικασία παράγεται εδαφοβελτιωτικό (compost), το οποίο εδώ και ενάμιση χρόνο έχει εισαχθεί στην αγορά σε συσκευασία των 30 κιλών. Η εμπορική του ονομασία είναι "Ηumo-olea"  και όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του "είναι καθαρά φυτικό και μάλιστα από εναέριο τμήμα του ελαιόδεντρου, αερόβια κομποστοποιημένο, πλήρως σταθεροποιημένο και ώριμο, με υψηλούς δείκτες βλαστικότητας και έχει γίνει αποδεκτό για χρήση στη βιολογική γεωργία. Πρόκειται για ένα υψηλής καθαρότητας compost χωρίς παθογόνους, σπόρους ζιζανίων, ορμόνες, αντιβιοτικά και ξένες ύλες, με μεγάλο αριθμό ωφέλιμων μικροοργανισμών και ενδιαφέρουσα πανίδα από ενδημικά είδη αρπακτικών ακάρεων. Η καθαρότητά του επιτρέπει και διαφορετικές χρήσεις όπως την παραγωγή compost tea, που είναι πολύ αποδοτικό στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών με πολύ χαμηλό κόστος. Σε όποια καλλιέργεια έχει χρησιμοποιηθεί έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.  Παρόλο που δεν είμαστε πωλητές και το προωθούμε σταδιακά, ήδη έχει κερδίσει ένα μέρος της αγοράς, κυρίως λόγο της εξαιρετικής του ποιότητας, αλλά και λόγο του περιβαλλοντικού σκοπού που εξυπηρετεί η παραγωγή του" τονίζει ο κ. Λουκάκης. Στόχος των ανθρώπων του ελαιουργείου είναι το κόστος της επεξεργασίας των αποβλήτων να καλύπτεται από την πώληση του compost. Η χρήση του compost μειώνει τη χρήση  λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, αξιοποιεί καλύτερα την άρδευση και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ερημοποίησης των εδαφών που πλήττει διάφορες περιοχές της χώρας.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ 

Όλο το  εργοστάσιο ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταικά συστήματα δυναμικότητας 80 KW. Η διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας του ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα και τώρα ο,τι ενέργεια παραγεί τροφοδοτεί το δίκτυο της ΔΕΗ. "Το ρεύμα που παράγουμε υπερκαλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα του ελαιουργείου, του τυποποιητηρίου, της μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων" αναφέρει ο κ. Κανιαδάκης. 


Μετά την εφαρμογή της τεχνολογίας επεξεργασίας αποβλήτων στο ελαιουργείο των Χανίων, ακολούθησαν στην εφαρμογή άλλα 3 ελαιουργεία, από τα οποία το ένα είναι ελαιουργείο 2 φάσεων. "Θα ήταν ευχής έργο η μέθοδος αυτή να αξιοποιηθεί περισσότερο, και να εφαρμοστεί όπου είναι δυνατό, γιατί πέρα από το περιβαλλοντικό πρόβλημα που επιλύει, αποτελεί και ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο" υπογραμμίζει ο κ. Λουκάκης. Όσο για τη μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισαν σε όλη αυτήν την προσπάθεια...δεν ήταν τεχνική. "Υπάρχει μια άγνοια από αρμόδιες υπηρεσίες σε σχέση με τη διαδικασία της κομποστοποίησης και τα αποτελέσματα που φέρει, και σε πολλές περιπτώσεις έλλειψη διάθεσης να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων και να αξιολογήσουν την εφαρμοζόμενη τεχνολογία" καταλήγει ο μηχανικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου