Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΑ



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ
Κρητική διατροφή για καλή υγεία
10-11-2010

H στροφή στην κρητική διατροφή, ακόμα και για τα πρόχειρα γεύματα, από την παιδική ηλικία μπορεί να εξασφαλίσει υγιεινή ζωή. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια και ενημέρωση τόσο των γονιών όσο και των παιδιών.
Αυτά, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν στη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δ.Σ. Νεροκούρου. Η διαιτολόγος - διατροφολόγος, κα Γεωργία Πετράκη, χρησιμοποιώντας εικόνες και με προσιτό λόγο μίλησε στα παιδιά για την υγιεινή διατροφή, ενώ στη συνέχεια οι μικροί μαθητές γεύτηκαν εξαιρετικά εδέσματα με τοπικά προϊόντα μαγειρευμένα από τον σεφ, κ. Γιάννη Αποστολάκη, του Δικτύου Κρητικής Γευσιγνωσίας.
'Η παρακολούθηση τηλεόρασης και υπολογιστή έχει αυξηθεί πάρα πολύ και δυστυχώς έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά μετά τα Αμερικανάκια', ανάφερε η κα Πετράκη, υπογραμμίζοντας πως στόχος της ημερίδας είναι τα παιδιά να πάρουν μια πρώτη ιδέα της κρητικής διατροφής. 'Μακάρι να είχαμε περισσότερες ώρες ή να είμασταν κάθε ημέρα οι διαιτολόγοι στα σχολεία ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε. Τα παιδιά θέλουν, υπομονή, επιμονή και πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να τα διδάξουμε αυτό που πρέπει. Πρέπει να τους δώσουμε πρώτα το πρότυπο καθώς διαφορετικά δεν μπορούμε να τα κρίνουμε αν κάνουν λάθος επιλογές'.
ΓΟΝΕΙΣ - ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κα Πετράκη στην ευαισθητοποίηση των γονιών. Μάλιστα ανάφερε στοιχεία έρευνας σύμφωνα με τα οποία το 81% των παιδιών παίρνει χαρτζιλίκι περισσότερο από αυτό που έχει ανάγκη, δηλαδή 3 ευρώ καθημερινά. 'Τα 3 ευρώ είναι πολύ μεγάλο ποσό για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Επίσης, ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τις μερίδες που δίνονται στα παιδιά στο σπίτι, στα κυλικεία, στα εστιατόρια. Είναι πάρα πολύ μεγάλες για παιδιά'. Οπως τόνισε η διατροφολόγος υπάρχει ανάγκη άμεσα η Πολιτεία να ενισχύσει τα διατροφικά προγράμματα σε σχολεία όλων των βαθμίδων.
Η Πολιτεία θα ήθελα να οργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία.
Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεροκούρου, που επίσης στήριξη την εκδήλωση, ο κ. Μιχάλης Ασημένιος παρατήρησε πως 'σήμερα που δυστυχώς όλοι μας έχουμε εγκαταλείψει την κρητική διατροφή υπάρχει ανάγκη να την ξαναθυμηθούμε και γι’ αυτό τον λόγο προχωρήσαμε σε αυτήν την εκδήλωση'.
Από τη μεριά του ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε πως τα τοπικά προϊόντα μπορεί να αντικαταστήσουν διάφορα είδη που κυκλοφορούν στο εμπόριο καθώς είναι πολύ πιο υγιεινά από αυτά . Αρκεί να τα γνωρίσουν καλύτερα γονείς και παιδιά.

Το γεύμα
Το γεύμα που προσφέρθηκε στα παιδιά περιείχε:
- Σφακιανή πίτα με ψητά λαχανικά (καρότο, γλυκολοκύθα, πιπεριά, πατζάρι, πράσο, κυδώνι, κουνουπίδι, ρόκα, μαϊντανό) μπορεί να προσφερθεί αντί για σουβλάκι.
- Μπουρέκι με φύλλο, προσφέρεται αντί για ζαμπονοτυρόπιτα.
- Κάστανα ψητά.
- Μήλα Ομαλού.
- Πετιμεζάδα αντί για Coca Cola.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου