Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΚΙΣΑΜΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ




ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Προς επέκταση του βιολογικού
24-11-2010

Σοβαρές πιθανότητες χρηματοδότησης παρουσιάζει το έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού της Κισάμου καθώς ο σχετικός φάκελος είναι σχεδόν έτοιμος και εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Χθες σε σύσκεψη στον ΟΑΔΥΚ στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Οργανισμού με τους Δήμους Κισάμου και Μηθύμνης συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες της μελέτης και ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες που θα γίνουν για την προετοιμασία του σχετικού φακέλου.
Οπως τονίσθηκε από τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη το έργο πληροί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη χρηματοδότησή του. 'Συνολικά μιλάμε για ένα έργο 13 εκατ. ευρώ. Οπως μας είχε αναφέρει και ο γενικός γραμματεάς της Περιφέρειας, κ. Αθανάσιος Καρούντζος, σε σύσκεψη λίγο πριν τις πρώτες εκλογές, για τους τρεις βιολογικούς καθαρισμού Κισάμου, Βορείου Άξονα και Γεωργιούπολης, υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσά για βιολογικούς και αποχετεύσεις που μένουν αδιάθετα', ανέφερε μιλώντας στα 'Χανιώτικα νέα' ο αντιδήμαρχος Μηθύμνης κ. Νεκτάριος Κουμάκης.
Ο ίδιος επεσήμανε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ενήμερο για το έργο και το ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του.
H επέκταση του δικτύου προβλέπει την κατασκευή συμπληρωματικών δικτύων εντός του οικισμού του Καστελλίου, ενώ παράλληλα προβλέπεται δίκτυο και αντλιοστάσια στα ανατολικά μέχρι τα Νοπήγια, το Κολένι, τα Φαλενιανά και νότια προς Κουνουπίτσα και Καλλεργιανά και δυτικά προς το λιμάνι Κισάμου, πρώην κοινότητα Γραμπούσας, Πλάτανος και Φαλάσαρνα.
'Το έργο είναι ώριμο και μπορεί να ενταχθεί στο ΕΠΕΡΑΑ (επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει πολύ σύντομα. Η επέκταση του δικτύου είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθούν και να αντιμετωπιστούν όλες οι ανάγκες της περιοχής του κόλπου της Κισάμου', ανέφερε ο κ. Κουμάκης.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο αν. γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ κ. Μ. Πατρελάκης, ο μελετητής κ. Π. Παυλάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΑΔΥΚ κ.ά.

Γ.ΚΩΝ.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΙΣΑΜΟΥ
Ολοκληρώνεται η μελέτη

Σε τροχιά ολοκλήρωσης μπαίνει η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του κόλπου της Κισάμου καθώς σιγά - σιγά οι συμπληρωματικές μελέτες παραδίδονται.
Η επιτροπή παρακολούθησης της μελέτης συνεδρίασε χθες το πρωί προκειμένου να δει την πρόοδο του έργου και να επισπεύσει τις διαδικασίες, έτσι ώστε η μελέτη να παραδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
Ειδικότερα:
- Η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει κατατεθεί και αναμένεται η έγκρισή της για την εκπόνηση και της οριστικής μελέτης.
- Η κυκλοφοριακή μελέτη έχει ολοκληρωθεί και προβλέπει πολλούς κάθετους δρόμους σύνδεσης της παραλίας με την εθνική οδό.
- Η αρχιτεκτονική μελέτη έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της και μένουν 2 - 3 σημεία προς διερεύνηση.
- Η υδρολογική μελέτη για τη διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη.
- Το επόμενο χρονικό διάστημα ο νέος Δήμος θα υπογράψει με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου την παραχώρηση από την τελευταία των δημόσιων εκτάσεων προκειμένου να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης.
'Στόχος μας είναι η μελέτη να κατατεθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011 έτσι ώστε το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το συνολικό κόστος είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ', ανέφερε ο αντιδήμαρχος Μηθύμνης κ. Ν. Κουμάκης.
Σημειώνεται ότι το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου προβλέπει την κατασκευή ποδηλατοδρόμων, κοινόχρηστων χώρων, δεντροφυτεύσεις, χώρους στάθμευσης κ.ά. σε μια έκταση από τα Νοπήγια μέχρι και τη Γραμπούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου