Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΒΑΛΣΑΜΙΩΤΗΣ


ΤΟΠΙΚΑ
ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2011
Ετοιμο το φράγμα Βαλσαμιώτη
26-11-2010

Μέσα στο 2011 το φράγμα Βαλσαμιώτη θα μπορεί να δεχθεί νερό και να αρδεύσει ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Βόρειο Αξονα του Ν. Χανίων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ελέγξουν το φράγμα και ειδικοί της Επιτροπής Ποιοτικού Ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί, αν ακολουθούνται όλες οι απαραίτητες κατασκευαστικές μέθοδοι.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες της κατασκευαστικής εταιρείας θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ το έργο θα κοστίσει, περίπου, 38 εκατ. ευρώ.
'Μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάμε πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί και τέλος του 2011 θα μπορεί να δεχθεί νερό προκειμένου να αξιοποιηθεί για την άρδευση', ανέφερε ο αν. γενικός διευθυντής του ΟΑΔΥΚ, κ. Μάρκος Πατρελάκης, μιλώντας στα 'Χ.Ν.'.
Το 77% των νερών, που θα γεμίσουν το φράγμα, θα προέρχονται από τις πηγές των Μεσκλών, ενώ το υπόλοιπο 27% από τα βρόχινα νερά που θα συγκεντρώνονται μέσω της λεκάνης απορροής. 'Αυτή τη στιγμή μένουν κάποιες συμπληρωματικές εργασίες για την τοποθέτηση αγωγού 3,5 χλμ., που θα οδηγεί το νερό από τα Μεσκλά προς το φράγμα, πρόκειται για ένα έργο δημοπρατημένο που πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί', ανέφερε ο κ. Πατρελάκης.
Συνολικά το φράγμα θα μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι και 5.000.000 κυβικά νερού. Για την ώρα και με βάση τους υπάρχοντες αρδευτικούς αγωγούς θα μπορεί να τροφοδοτεί με νερό την περιοχή του κάμπου των Χανίων, τον Αλικιανό, τον Βατόλακκο, τον Σκινέ αλλά και μεγάλες περιοχές στον σημερινό Δήμο Πλατανιά. Για να φτάσει το νερό και στο Κολυμπάρι απαιτείται η τοποθέτηση αγωγού μήκους 1,5 χλμ.
ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Στις αρχές του Δεκέμβρη θα βρίσκεται στα Χανιά κλιμάκιο της Επιτροπής Ποιοτικού Ελέγχου, που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των δημόσιων έργων και κατά πόσο τηρούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, αν έχουν γίνει όλες οι δοκιμές και αν εγκρίνονται οι όποιες τροποποιήσεις θεωρούνται αναγκαίες στην υπάρχουσα μελέτη. 'Πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιούνται με βάση τη νομοθεσία και που και στο παρελθόν έχουν γίνει στον Βαλσαμιώτη με μεγάλη επιτυχία'.

Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου