Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΑΓΡΟΤΕΣ -ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Ενταση και αγωνία στο λιμάνι της Σούδας
Ενταση και αγωνία χθες το βράδυ στο λιμάνι της Σούδας με δεκάδες παραγωγούς κηπευτικών, από την Κουντούρα κυρίως, να αναμένουν το φόρτωμα και την αναχώρηση του πλοίου 'Λατώ' χωρίς, όμως, αποτέλεσμα καθώς η απεργία της Π.Ν.Ο. συνεχιζόταν ως αργά και δεν διαφαινόταν διέξοδος ως σήμερα το πρωί.
Οι παραγωγοί συμφώνησαν να επιστρέψουν στις περιοχές τους -Κουντούρα, Λαφονήσι, Φαλάσαρνα- και να κινητοποιήσουν περισσότερο κόσμο, ώστε να παρευρεθεί σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι.
Οι αγρότες ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στις 7 το απόγευμα. Οι συγκεντρωμένοι, 70 περίπου άτομα, είχαν την πληροφορία ότι το πλοίο θα αναχωρούσε και θα έδενε στην Πάτρα από όπου τα κηπευτικά θα μεταφέρονταν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από πλευράς της ΑΝΕΚ ο υπεύθυνος κ. Τρουλάκης ανέφερε πως το πλοίο θα αναχωρήσει, αν εξασφαλιστεί λιμάνι για να δέσει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαινόταν εφικτό. Στην πληροφορία ότι στο λιμάνι Ηρακλείου φορτώνονταν τα πλοία δημιουργήθηκαν ελπίδες, ωστόσο, δεν υπήρχε κάποια εξέλιξη. Ο πρόεδρος του Α.Σ. Κουντούρας, κ. Α. Μπιτσάκης, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με βουλευτές, στελέχη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναχώρηση του πλοίου. Υπήρξε η φήμη ότι θα διατεθεί στρατιωτικό πλοίο ή θα φύγει το 'Λατώ' και θα δέσει σε Σαλαμίνα ή Σκαραμαγκά, στις ναυτικές βάσεις, ώστε να αποβιβάσει κόσμο. Λίγο πριν τις 9 μ.μ. δημιουργήθηκε ένταση καθώς οι αγρότες θέλησαν να ανοίξουν οι πόρτες του πλοίου και να μπουν σε αυτό τα 15 φορτηγά ψυγεία με τα κηπευτικά που περίμεναν απέξω. Ωστόσο, αυτά δεν εισήλθαν καθώς το Λιμενικό είχε εντολή να μην το επιτρέψει. Προκλήθηκε ένταση με τους συγκεντρωμένους παραγωγούς να προτείνουν την κατάληψη του αεροδρομίου Χανίων, να κλειστεί κάποιος κεντρικός δρόμος, να πεταχτούν ντομάτες στα γραφεία των βουλευτών και των κομμάτων κ.ά. Τελικά λίγο πριν τις 10 το βράδυ σε συνάντησή τους οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών Παραγωγών Κηπευτικών και των Αγροτικών Συλλόγων συμφώνησαν να επιστρέψουν στις περιοχές τους, να οργανωθούν καλύτερα και να επιστρέψουν σήμερα το απόγευμα στη Σούδα με το αίτημα να αναχωρήσει κάποιο πλοίο. Στο μεταξύ, κάλεσμα προς την Πολιτεία να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον ανεφοδιασμό της αγοράς, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Διανομής Τροφίμων και Ποτών Ν. Χανίων, τονίζοντας ότι δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Νωρίτερα το πρωί καλλιεργητές θερμοκηπίων συναντήθηκαν με τον αντινομάρχη, κ. Χ. Κουκιανάκη, στη Νομαρχία. Ο κ. Κουκιανάκης επεχείρησε να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο της ΠΝΟ και το Υπουργείο, χωρίς επιτυχία. Οι παραγωγοί δήλωναν δυσαρεστημένοι καθώς, όπως ανέφεραν, 'αν δεν φύγουν τα προϊόντα άμεσα καταστρεφόμαστε'. Ο πρόεδρος του Α.Σ. Κουντούρας, κ. Αντώνης Μπιτσάκης, ανέφερε πως 'όλοι οι Συνεταιρισμοί, τα συσκευαστήρια, είναι γεμάτα από αδιάθετα προϊόντα και οι κήποι, όλα τα περβόλια είναι άκοπα γιατί οι παραγωγοί δεν έχουν που να τα πάνε'. Ο ίδιος ανέφερε πως στο αίτημά τους προς την ΠΝΟ να επιτρέψει την αναχώρηση δύο πλοίων δεν πήραν καμία απάντηση. 'Λυπόμαστε πολύ για αυτό γιατί εμείς έχουμε συμπαρασταθεί στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και σε άλλες κοινωνικές ομάδες'. Ερωτηθείς για το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες και τις τότε διαμαρτυρίες από άλλους κοινωνικούς φορείς ο κ. Μπιτσάκης απάντησε πως 'όταν κλείσαμε τον δρόμο είχαμε αφήσει μια παρακαμπτήριο από τη Μαλάξα για να μην δημιουργούμε προβλήματα. Εμείς δεν έχουμε τίποτα με τους ανθρώπους ούτε θα πάμε να σκοτωθούμε μαζί τους. Ζητάμε άμεσα η Πολιτεία να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας. Από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης τις 4 αυτές ημέρες δεν είδα σε κανένα κανάλι μια κουβέντα για την κινητοποίησή μας'. Αιχμηρός απέναντι στην ΠΝΟ εμφανίσθηκε και ο αντινομάρχης κ. Χ. Κουκιανάκης.

Γ.ΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου