Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ


ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΤΑΝΟΥ
Αιολικά πάρκα υπό προϋποθέσεις
23-11-2010

Να μην εγκρίνει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία αιολικού αντλητικού υδροηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση 'Στρογγυλή Κορυφή' Ανατολικού Σελίνου, μέχρις ότου ενημερωθούν πλήρως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες αποφάσισαν στη χθεσινή κοινή τους συνεδρίαση τα Δ.Σ. Βουκολιών και Καντάνου.
Στη συνεδρίαση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, επισημάνθηκε αρχικά πως ζητείται η άποψη των δύο αυτών Δήμων, τους οποίους αφορούν μόνο κάποια τεχνικά έργα πρόσβασης στην περιοχή καθώς το κυρίως έργο αφορά τον Δήμο Ανατολικού Σελίνου.
Από το σύνολο σχεδόν των παρευρισκομένων σχολιάσθηκε αρνητικά η μη παρουσία τόσο των βουλευτών, των αρμόδιων Υπηρεσιών όσο και του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας μολονότι βρισκόταν χθες το απόγευμα στα Χανιά.
Ειδικότερα, o δήμαρχος Βουκολιών, κ. Ν. Μπομπολάκης, αναφέρθηκε σε δέσμευση του κ. Καρούντζου ότι δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή της μελέτης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων και επεσήμανε ότι το ζήτημα θα απασχολήσει τους επόμενους δημάρχους των 'Καλλικρατικών' Δήμων. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Καντάνου κ. Ε. Δασκαλάκη, ο οποίος και συντόνισε την κοινή συνεδρίαση.
ΤΟ ΤΕΕ
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης, κ. Α. Πιταριδάκης, αφού σημείωσε πως το ΤΕΕ θα γνωμοδοτήσει μόλις πάρει στα χέρια του τη σχετική μελέτη, αναφέρθηκε στην απόφαση της διοικούσας επιτροπής, που επισημαίνει αρχικά ότι είναι θετική επί της αρχής της ανάπτυξης τεχνολογιών, όπως αυτή του αιολικού αντλητικού υδροηλεκτρικού συστήματος. Παράλληλα, όμως, σημειώνει πως 'πρέπει να τονίσουμε ότι η ανάπτυξη και αυτών των τεχνολογιών οφείλει να υλοποιηθεί με προσοχή λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα πολιτισμικής και περιβαλλοντικής φύσης, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η ταυτότητα της κρητικής ενδοχώρας αλλά και να μην υπερβούμε τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής και σε αυτόν τον τομέα'.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Πιταριδάκης τόνισε την ανάγκη για ολοκληρωμένο περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο Κρήτης με βάση τον οποίο θα γίνει και η αδειοδότηση για τις ΑΠΕ, σημειώνοντας πως σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η ανάθεση από την Περιφέρεια στο Πολυτεχνείο Κρήτης της σχετικής μελέτης.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και κλήθηκαν να καταθέσουν απόψεις και οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Μιχελογιάννης, που εκπροσώπησε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη και η κα Αγγελάκη. 'Είναι αδύνατο να προχωρήσει οποιαδήποτε επένδυση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών', είπε ο κ. Μιχελογιάννης, αναφέροντας πως η νέα Περιφέρεια θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Η κα Αγγελάκη τόνισε πως ο συνδυασμός της (Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης) έχει ξεκάθαρη στρατηγική υπέρ των ΑΠΕ, τις οποίες και θεωρεί εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη. Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία ενός κεντρικού σχεδιασμού ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και όχι ανάλογα με τα συμφέροντα των εταιρειών συμπληρώνοντας πως δημοτικές αλλά και συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μονάδων ΑΠΕ.
ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Πελεκάνου, κ. Γ. Ζουριδάκης, σημειώνοντας την απουσία των βουλευτών καθώς 'αυτοί νομοθετούν και όχι εμείς', ενώ τόνισε την ανάγκη να μην χαθούν οι περιουσίες των ανθρώπων σε περιοχές που σχεδιάζονται ΑΠΕ από διάφορες εταιρείες. O δήμαρχος Αν. Σελίνου και αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ, κ. Λ. Παπαδερός, ανέφερε πως το Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα θα τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ ο κ. Π. Πολυχρονίδης από το Κολυμπάρι έκανε λόγο για 'απαράδεκτες διαδικασίες' από πλευράς εταιρειών που δεσμεύουν ιδιωτικές, δημόσιες και δασικές εκτάσεις χωρίς να έχουν συνεννοηθεί με τις τοπικές κοινωνίες.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πάρα πολλοί κάτοικοι και ιδιοκτήτες από διάφορες περιοχές του Σελίνου, των Βουκολιών, των Μουσούρων, του Κολυμπαρίου.
Αρκετοί εξ αυτών, σε κείμενο που υπέγραψαν προς τους Δήμους, αφού τονίζουν πως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμία καταπάτηση των περιουσίων τους και πως ακόμα εκκρεμεί η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος που αφορά το Αποπηγάδι αλλά και οι προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συμπληρώνουν πως η εταιρεία με 'παράνομη κατάτμηση των έργων της προχωρά στην τμηματική αδειοδότησή τους, αποφεύγοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο τη συνολική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο των έργων της στο Αποπηγάδι αλλά και της αλληλεπίδρασής τους με τα αντίστοιχα έργα ΑΠΕ άλλων εταιρειών. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις που, ενώ μεμονωμένες εμφανίζονται από τις εταιρείες ως αμελητέες, στο σύνολό τους και αθροιστικά θα είναι ολέθριες και ισοπεδωτικές για τον ορεινό όγκο και τον υδροφόρο ορίζοντα του Αποπηγαδίου'.
Οι υπογράφοντες καταθέτουν στοιχεία σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή και δηλώνουν πως 'η συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την πλήρη δικαίωσή του είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη'.
Σημειώνεται πάντως ότι στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ τον περασμένο Ιούλιο, παρουσία εκπροσώπων του ομίλου 'Κοπελούζου', που επιδιώκει την εγκατάσταση 300 ανεμογεννητριών σε κορυφές της Κρήτης, οι περισσότεροι εκ των δημάρχων είχαν μιλήσει για 'σοβαρή επένδυση', την οποία η ΤΕΔΚ βλέπει 'θετικά'.

1 σχόλιο:

  1. Ανεμογεννήτριες ονομάζονται οι λευκές κάθετες γιγάντιες ΤΑΦΟΠΛΑΚΕΣ του τουρισμού της οικονομίας και της ανεπανάληπτης ομορφιάς της ΚρητηΣ. Κ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή