Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ
ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ:
Διαμαρτυρίες για τραπεζοκαθίσματα, ηχορύπανση και ωράριο
Γιώργος Κώνστας | 11.08.2010
Ανεξέλεγκτη κατάληψη του πεζόδρομου από τραπεζοκαθίσματα, ηχορύπανση, καταστρατήγηση ωραρίου, απουσία ελέγχων από τη Δημοτική Αστυνομία και την ΕΛΑΣ. Για πλήρη υποβάθμιση της ζωής και της καθημερινότητάς τους μιλούν κάτοικοι της Χατζημιχάλη Νταλιάνη στην παλιά πολη των Χανίων, στην οποία
την τελευταία διετία έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο Σύλλογος της Παλιάς Πόλης εκφράζουν την έντονη αντίρρησή τους για τη διαμορφωθείσα κατάσταση αφήνοντας αιχμές στο Δήμο Χανίων, ότι ανέχεται όλα όσα συμβαίνουν και δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις τους για τήρηση της νομιμότητας.
“Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος, μια γειτονιά. Από τις 9 το βράδυ μέχρι το πρωί δεν μπορεί άνθρωπος να κοιμηθεί και να ησυχάσει αυτό γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Τα καταστήματα λειτουργούν ανεξέλεγκτα, έντονη η μουσική, πολύς κόσμος, φασαρία” δηλώνει ο κ. Πέτρος Βιολάκης, κάτοικος της οδού εδώ και μια 50ετία.
“ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ”
Οι κάτοικοι δεν είναι αντίθετοι στην παρουσία καφέ, μπαρ, εστιατορίων, ωστόσο υπογραμμίζουν, πως πρέπει να τηρείται ο Νόμος, τα καταστήματα να μην ξεπερνάνε τα έξι - επτά και να σέβονται τα όρια στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αλλά και στη μουσική. “Δυστυχώς, δεν τηρούνται οι νόμοι και οι κανονισμοί, γιατί ούτε ο δήμος ούτε η αστυνομία δεν κάνουν τη δουλειά τους” αναφέρει ο κ. Βιολάκης συμπληρώνοντας πως τους μόνιμους κατοίκους απασχολεί και το θέμα των αλυσίδων. “Είμαστε είκοσι κάτοικοι, αν πχ. συμβεί κάτι στη γυναίκα μου στις 3 τα μεσάνυχτα πώς θα βάλω το αυτοκίνητό μου μέσα για να πάω στο Νοσοκομείο; Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει πέντε κλειδιά για μόνιμους κάτοικους για κάποιο έκτακτο περιστατικό, αλλά ούτε αυτό μας ικανοποιούν”.
Αλλος κάτοικος της περιοχής (σσ. τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας μας) δηλώνει, πως “ σε ένα δρόμο 180 μέτρων δεν μπορούν να λειτουργούν 15 καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος.Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Από ένα σημείο και πέρα μετά από έξι - επτά καταστήματα θα έπρεπε ο Δήμος να καθορίσει την περιοχή ως κορεσμένη. Περιμέναμε ότι με τον πεζόδρομο θα υπήρχε αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αντίθετα όμως έγινε υποβάθμιση. Οι επαγγελματίες, που έρχονται να ενοικιάσουν εδώ έιναι εγκλωβισμένοι, όπως και εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι.”
Παράλληλα βάζει προς συζήτηση μια σειρά από παραμέτρους, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και αυτού του τμήματος της παλιάς πόλης. “Με ποιόν τρόπο οι ιδιοκτήτες, που ενοικίασαν τους χώρους αυτούς, τροποποίησαν τη χρήση τους από αποθήκες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποτελεί για μας ερωτηματικό; Επειδή υπάρχουν σε πολλά καταστήματα πάρα πολλά τραπεζοκαθίσματα, πώς θα απομακρυνθούν σε μια έκτακτη ανάγκη, σε φωτιά ή σε έλευση ασθενοφόρου; Τηρούνται τα τέσσερα μέτρα που απαιτεί ο Νόμος; Τα μαγαζιά έχουν πάρει άδεια για συγκεκριμένο αριθμό και είναι κάτι που καταστρατηγείται, όπως καταστρατηγείται και το ωράριο λειτουργίας.”
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Για το ίδιο ζήτημα ο “Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Χανίων” είχε αποστείλει έγγραφο στο Δήμαρχο Χανίων από το 2009 κιόλας, στον οποίο εφιστούσε την προσοχή για τη “διασφάλιση τόσο του κοινωνικού ιστού όσο και της οικονομικής ζωής στην παλιά πόλη”.
Ο Σύλλογος τονίζει, πως για να διασφαλιστούν τα παραπάνω “θα πρέπει να τηρείται ο Νόμος, όσον αφορά το χώρο κατάληψης των καθισμάτων, το ωράριο, τη στάθμευση δικύκλων στο πεζόδρομο, την τοποδέτηση στις αλυσίδες πράσινων μικρών νησίδων (ζαρντινιέρες με ρόδες). Τα παραπάνω πιστεύουμε, ότι είναι απλά κάποια μέτρα που συμβάλλουν στη συνύπαρξη όλων ...”
Η Δημοτική Αστυνομία
Τα ζητήματα που βάζουν οι κάτοικοι τέθηκαν στη Δημοτική Αστυνομία Χανίων. Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες της (τραπεζοκαθίσματα) ο διοικητής της κ. Καραντωνάκης απάντησε πως έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις, έχουν γίνει συστάσεις και έχουν επιβληθει πρόστιμα. Σε αρκετούς επαγγελματίες έχει επιβληθεί 1 πρόστιμο, ενώ στις τρεις παραβάσεις με απόφαση του Δημάρχου μπορεί να αφαιρεθούν και τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν αναπτυχθεί παράνομα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου