Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΝΕΡΟΜΑΧΙΕΣ


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
“Νερομαχίες” ΟΑΔΥΚ-ΤΟΕΒ
Γιώργος Κώνστας | 20.08.2010

Ξεκίνησαν οι πρώτες “αψιμαχίες” για το νερό, καθώς ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου και κάτοικοι της περιοχής δεν επέτρεψαν την αξιοποίηση γεώτρησης της ΔΕΥΑΧ στην Αγιά.
Η γεώτρηση αυτή θα τροφοδοτούσε άμεσα με νερό το σύστημα, ωστόσο ο τοπικός ΤΟΕΒ διαφωνεί έντονα, καθώς η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης πηγής θα μείωνε το νερό που ο ίδιος στέλνει στους αγρότες της περιοχής, που εξυπηρετεί.
Την ίδια ώρα ο ΟΑΔΥΚ βρίσκεται στη διαδικασία αξιοποίησης δύο παλιών γεωτρήσεων στον Κυπάρρισο του δήμου Πλατανιά, ενώ, παράλληλα, λόγω μιας μικρής μείωσης της κατανάλωσης έχουν μειωθεί οι διακοπές και υπάρχει καλύτερη ροή νερού στις αγροτικές περιοχές.
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
“Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΧ από τη Δευτέρα το βράδυ πήγαν στην Αγιά για να οργανώσουν τον εξοπλισμό της γεώτρησης. Υπήρξαν αντιδράσεις από τους κατοίκους και τον ΤΟΕΒ της περιοχής με αποτέλεσμα να σταματήσει η εργασία. Πήγαν την επομένη το πρωί. Υπήρξαν ξανά αντιδράσεις και έτσι σταμάτησε η προσπάθεια”, ανάφερε ο αν. γεν. διευθυντής του ΟΑΔΥΚ κ. Μάρκος Πατρελάκης.
Από μεριάς του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου ο πρόεδρός του κ. Παύλος Γιαννικάκης τόνισε ότι: “Είχα πει και στη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη ότι οι κάτοικοι της περιοχής και οι αγρότες δε θα δεχθούν την ενεργοποίηση της γεώτρησης, που βρίσκεται 300 μέτρα από την πηγή με την οποία αρδεύουμε 13.000 στρέμματα και εξυπηρετούμε 2000 παραγωγούς”.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννικάκη το νερό που υπάρχει στο νομό Χανίων είναι επαρκέστατο για να καλύψει τις ανάγκες. Ωστόσο, όπως σημειώνει, “ο ΟΑΔΥΚ τα τελευταία χρόνια επέκτεινε το δίκτυό του ανεξέλεγκτα, χωρίς προηγουμένως να έχει βρει νέες πηγές. Γι’ αυτό το λόγο και αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα. Πώς φτιάχνεις νέα δίκτυα όταν δεν έχεις εξασφαλίσει το νερό, που απαιτείται για την υδροδότηση;”. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου καταλήγει λέγοντας πως το “πρόβλημα του νερού, είναι καθαρά θέμα διαχείρισης”.
ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
Αναφορικά με το άνοιγμα δύο γεωτρήσεων στον Κυπάρισσο ο κ. Πατρελάκης εκτιμά, ότι την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν να αξιοποιηθούν. “Πήγανε οι γεωλόγοι μαζί με τους υπευθύνους του ΟΑΔΥΚ και διαπιστώθηκε ότι σε μια από αυτές είχε καταστραφεί το φίλτρο. Την Παρασκευή θα πάμε να καθαρίσουμε τη γεώτρηση, ν’ αντικασταστήσουμε το φίλτρο και στη συνέχεια να εγκαταστήσουμε τον εξοπλισμό. Ηδη έχουμε ζητήσει προσφορές για τον εξοπλισμό με επείγουσες διαδικασίες. Υπολογίζω ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εγκατασταθεί”.
Σχετικά με την παροχή νερού στον κάμπο των Χανίων, στην τουριστική ζώνη και στην πόλη των Χανίων ο κ. Πατρελάκης παρατήρησε, πως υπάρχει μια μείωση στην κατανάλωση του νερού. Μετά το κλείσιμο θυροφραγμάτων στη λίμνη της Αγιάς εξοικονομήθηκαν 130 κυβικά την ώρα, τα οποία θα μπουν στο δίκτυο. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διακοπεί η ροή νερού προς την πόλη των Χανίων για 3-4 ώρες κάποιες από αυτές τις ημέρες, ώστε να δοθεί περισσότερο νερό στην περιοχή Αγιά - Κολυμπάρι. Τυχόν διακοπή της ροής δε θα προκαλέσει διακοπή υδροδότησης, καθώς θα έχει εξασφαλιστεί πρώτα η αποθήκευση επαρκών ποσοτήτων νερού στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου