Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ



ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΕΥΑΧ-ΔΗΜΟΥ

Αποχέτευση στο Ακρωτήρι




Ξεκινάνε από σήμερα οι συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης των κατοίκων του Ακρωτηρίου. Κουνουπιδιανά, Αγ. Ονούφριος, Κορακιές, Πιθάρι (μόνο πάνω στο δρόμο προς αεροδρόμιο) και Αρώνι, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν αποό τον βιολογικό καθαρισμό των Χανίων. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε χθες το πρωι στα γραφεία της ΔΕΥΑΧ από τον πρόεδρος της Δημοτικής Επιχειρίσης κ. Μιχάλη Ντάλλα και τον δήμαρχο Ακρωτηρίου κ. Μιχάλη Κυνηγό.
"Από την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010 θα μπορούν οι δημότες του Δήμου Ακρωτηρίου να προσέρχονται στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου Ακρωτηρίου, απ’ όπου θα παραλαμβάνουν τα σχετικά έντυπα και πληροφορίες, ούτως ώστε στη συνέχεια να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη σύνδεση του ακινήτου τους με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων το οποίο κατασκευάστηκε πρόσφατα στην περιοχή τους. Το συγκεκριμένο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων θα τεθεί σε λειτουργία στις 06-09-2010 για την περιοχή του Αγίου Ονουφρίου και στις 20-09-2010 για το υπόλοιπο του Δήμου Ακρωτηρίου" ανάφερε ο κ. Μιχάλης Ντάλλας.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ επισήμανε πως " πρόκειται για ένα μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας γεγονός, αφού η αξιοποίηση και ολοκληρωμένη διαχείριση ενός τέτοιου έργου υποδομής, δηλαδή της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων με πόρους του Ταμείου Συνοχής, αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ταχύτερη και καλύτερη φροντίδα του ευρύτερου χερσαίου και υδάτινου οικοσυστήματος της περιοχής μας, δηλαδή στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νέου Δήμου μας".
Δίνοντας κάποια αριθμητικά στοιχεία τόνισε πως την τελευταία 10ετιά κατασκευάστηκε ένα δίκτυο 130 χλμ. αποχέτευσης και 10 αντλιοστάσια υπό την επίβλεψη της ΔΕΥΑΧ. Το όλο έργο κόστισες 20, 3 εκ. ευρώ, τα 16 εκ. ήταν από το ταμείο συνοχής και 4 εκ. από εθνικούς πόρους.
"ΒΟΛΕΣ" ΚΥΝΗΓΟΥ
Βολές σε βάρος της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ακρωτηρίου για τη στάση της στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού εξαπέλυσε ο δήμαρχος Μιχάλης Κυνηγός. Αφού εξέφρασε τη χαρά του για την υπογραφή της σύμβασης "σε αυτή τη διαδρομή έπρεπε να παλέψουμε το "θεριό" που λέγεται γραφειοκρατία και να λύσουμε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα. Κατασκευάσθηκαν 52χλμ. δίκτυα και κατά τη διάρκεια της κατασκευής υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα και βέβαια υπήρξε ταλαιπωρία των δημοτών του Ακρωτηρίου. Γιατί κατασκευή των δικτύων σημαίνει χαντάκια, χώματα, λάσπες" σημείωσε πως :"Δυστυχώς στην πορεία αυτή δεν είχαμε μαζί μας τους δημοτικούς σύμβουλους της αντιπολίτευσης. Τους είχαμε απέναντι μας, υποδαυλίζοντας πολλές φορές τις δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες αντιδράσεις των κατοικων για την κατασκευή δικτύων και αντλιοστασίων. Πολλές φορές απέτρεψαν τη λήψη αποφάσεων των δημοτικών οργάνων μη προσερχόμενοι στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ή φεύγοντας κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων για να αποτρέψουν τη λήψη αποφάσεων. Το αποκορύφωμα ήταν όταν κάποιος δημ. σύμβουλος της αντιπολίτευσης επικαλούμενος δήθεν προβλήματα νομιμότητας έκανε προσφυγή και ενώ το έργο ήταν έτοιμο για να λειτουργήσει, υπήρξε καθυστέρηση δύο μήνων. Το έργο πήγε καθυστέρηση 2 μήνες, ο τόπος πήγε πίσω 2 μήνες και ο πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα κόστη σύνδεσης λόγω της αναπροσαρμογής ΦΠΑ."
Ο κ. Κυνηγός ευχαρίστησε τον πρώην και τον νυν γ.γ .της Περιφέρειας, τους βουλευτές, τον κ. Αρναουτάκη, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, για την εξασφάλιση των πόρων για την αύξηση της δυναμικότητας του βιολογικού καθαρισμού. Τόνισε επίσης ότι "το κόστος βιολόγησης και το τέλος σύνδεσης θα είναι το ίδιο με αυτό των Χανιωτών, των κατοίκων της Θερίσου, της Σούδας. Αυτό φαίνεται αυτονόητο σήμερα πριν από μήνες όμως δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. "
Η σύνδεση με το δίκτυο για τους πρώτους 6 μήνες είναι προαιρετική και στη συνέχεια υποχρεωτική για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου