Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ


ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΔΥΚ
Μέτρα για τη λειψυδρία
17.08.2010

Με την ενεργοποίηση “κλειστών” γεωτρήσεων, την ένταξη στο δίκτυο άλλων, που ανήκουν σε ιδιώτες και μια προσπάθεια για ένα “μίνι” διαχειριστικό σχέδιο, θα επιχειρηθεί να δoθεί ένα τέλος στο... μαρτύριο του νερού, που υφίστανται μεγάλες περιοχές του Ν. Χανίων.
Στη χθεσινή σύσκεψη στον ΟΑΔΥΚ, παρουσία του γ.γ. της Περιφέρειας έγινε εκτενής παρουσίαση της κατάστασης και προτάθηκαν λύσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της υδροάρδευσης. Ωστόσο, για άλλη μια φορά φάνηκε η έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού και προγραμματισμού, που έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές, αγροτικές και τουριστικές, να μένουν χωρίς νερό την πιο θερμή περίοδο του καλοκαιριού.
Η πλειοψηφία των μετεχόντων στη σύσκεψη άφησε αιχμές σε βάρος του Δήμου Χανίων για τη στάση του και για την προσφυγή στον Εισαγγελέα, ενώ και ο γ.γ. κ. Καρούντζος μίλησε για ανάγκη “πολιτικών λύσεων και διαβούλευσης και όχι προσφυγής στα δικαστήρια”.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Ειδικότερα συμφωνήθηκε μετά από προτάσεις των Δημάρχων, Προέδρων ΤΟΕΒ,
ΟΑΔΥΚ και γ.γ. της Περιφέρειας:
1. Η ενεργοποίηση γεώτρησης της ΔΕΥΑΧ στην Αγιά που θα τροφοδοτήσει το σύστημα με 200 κυβικά νερού την ώρα (5000 το 24ωρο). Αυτό μπορεί να γίνει εντός της εβδομάδας, καθώς δόθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις από τον Γενικό Γραμματέα. Ωστόσο, έντονη διαφωνία εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου κ. Γιαννικάκης υπογραμμίζοντας πως θα στερήσει νερό από τον ΤΟΕΒ. Ο κ. Καρούντζος παρατήρησε, πως έχει ένα δίκιο ο ΤΟΕΒ και θα δουν πώς θα αξιοποιηθεί ένα τμήμα των υδάτων που μπορούν να αντληθούν.
2. Θα ενεργοποιηθούν δύο γεωτρήσεις στον Κυπάρισσο του Δήμου Πλατανιά, που έμεναν κλειστές. Είναι άγνωστο πότε θα μπορούν να ξεκινήσουν να δουλεύουν οι δύο γεωτρήσεις, καθώς δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους.
3. Θα επιχειρηθεί να μπουν στο δίκτυο γεωτρήσεις ιδιωτών (υπολογίζονται σε 70 στον κάμπο των Χανίων, το 60% των οποίων έχει εγκαταληφθεί. Επίσης, θα ζητηθεί από τη ΔΕΗ να αξιοποιήσει κλειστή γεώτρηση που έχει στην Ξυλοκαμάρα.
4. Προσπάθεια για συνειδητοποίηση πολιτών και τουριστών για τη μείωση της κατανάλωσης νερού.
5. Υπηρεσιακή σύσκεψη υπαλλήλων της Περιφέρειας με Φορείς για τη διαχείριση του νερού στα Χανιά ώστε να καταρτιστεί ένα “μίνι” σχέδιο διαχείρισης έως το τέλος του 2010.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
“Δεν μπορεί ολόκληρο Ακρωτήρι να μην έχει νερό για 5 ώρες. Εμείς το υπομείναμε αυτό και δεν πήγαμε σε κανένα Εισαγγελέα” ανάφερε ο Δήμαρχος Ακρωτηρίου κ. Μ. Κυνηγός, ενώ ο κ. Γ. Τσαγκαράκης Δήμαρχος Πλατανιά ανέφερε πως “γίνεται σωστή διαχείριση, απλά τώρα με την έλλειψη νερού, αντί να δίνεται λίγο νερό κάθε 2-3 ημέρες, να δίνεται μαζεμένο μετά από 1 εβδομάδα, 10 μέρες”. Ο δήμαρχος Σούδας κ. Γ. Περάκης ζήτησε την ενεργοποιήση του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ, για να προτείνουν λύσεις, ενώ ο κ. Γ. Τσαπάκος Δήμαρχος Θερίσου, σημείωσε, πως η λίμνη της Αγιάς έχει εγκαταλειφθεί και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της. Για τη Διαδημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Β. Αξονα ο κ. Α. Μαραμπουτάκης μίλησε για “τεράστιες προσπάθειες που κάνουμε ώστε να μη μείνει χωρίς νερό η τουριστική ζώνη”.
“ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ”
“Οι τόνοι ανέβηκαν και δεν θά ’πρεπε. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε τα μεγάλα αρδευτικά έργα, που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το σχέδιο Μπαλτατζής” είπε ο Νομάρχης Γρ. Αρχοντάκης, ενώ ο κ. Μ. Σκουλάκης παρατήρησε πως “πήγα στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και όλα αυτά που υποσχέθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ για τα Χανιά ήταν σχέδια επί χάρτου δεν υπάρχει τίποτα”. Ακόμη ο βουλευτής Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης άφησε αιχμές σε βάρος του Δήμου Χανίων σημειώνοντας πως η αντίδρασή του ήταν “αδικαιολόγητη” με αποτέλεσμα να δυσφημιστούν τα Χανιά στα μάτια των τουριστών. Για ανάγκη σχεδίου διαχείρισης κρίσης μίλησε ο βουλευτής Χανίων κ. Ε. Δαμιανάκης παρατηρώντας, πως ενώ το φράγμα Βαλσαμιώτη θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτα με τον αγωγό, που θα μεταφέρει το νερό σε διάφορα σημεία του βόρειου άξονα.
“Οι γεωτρήσεις, που είναι ανενεργές ή ανήκουν σε ιδιώτες και δεν μπορούν να τις κρατήσουν ή γεωτρήσεις που είναι αναγκαίες να ανοιχθούν αύριο το πρωί. Ζήτησα από τον κ. Πατρελάκη να καταθέσει τεχνικό δελτίο και να γίνει άμεσα η χρηματοδότησή τους, ώστε στο άμεσο μέλλον να μην έχουμε προβλήματα” ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Καρούντζος σημειώνοντας πως θα δοθεί ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ.
Δηλώσεις έκανε και ο δήμαρχος Χανίων κ. Κ. Βιρβιδάκης. “Βρίσκομαι στην 8η χρονιά της θητείας μου ως Δήμαρχος Χανίων και ως μέλος της διοίκησης της Ενωσης Δημοτ. Επιχειρήσεων Υδρ. Αποχέτευσης Ελλάδας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου υδάτων και είναι πρώτη φορά που καλούμε σε σύσκεψη για τη διαχείριση νερών στο Ν. Χανίων. Τα συμπεράσματα δικά σας. Από τη συζήτηση προέκυψε πως αυτό που κάποιοι ονομάζουν Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων, που έχει αναλάβει ο ΟΑΔΥΚ, δεν είναι σχέδιο διαχείρισης. Δόθηκαν διευκρινίσεις από τον γ.γ. σε ό,τι αφορά ένα επιμέρους σχέδιο και όλα αυτά περνούν από την έγκριση του Περιφερειακού Συμβούλιου υδάτων το οποίο ούτε αυτό έχει συσταθεί. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση υδάτων σας παραπέμπω στην κείμενη νομοθεσία”. Απαντώντας στις αιχμές Βιρβιδάκη ο κ. Καρούντζος παρατήρησε πως “το 2000 εγώ συγκρότησα το Περιφερειακό συμβούλιο Υδάτων και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε, γιατί δε λειτούργησε τα προηγούμενα 5.5 χρόνια. Αυτό το 7μηνο η Περιφέρεια και ο ίδιος ο γ.γ. έδειξαν το ενδιαφέρον τους για το πρόβλημα του νερού”.
Ο κ. Καρούντζος ζήτησε χαμηλούς τόνους και διαβούλευση και εξέφρασε τη στήριξή του στον ΟΑΔΥΚ λέγοντας πως “είναι ένα εργαλείο της Αυτοδιοίκησης και του κράτους και θα πρέπει να το στηρίξουμε όλες οι πλευρές, να μην ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου, να μην τον πυροβολούμε”.

ΤΟΕΒ ΑΓΙΑΣ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ - ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑΣ
“Οι αγρότες αγωνιούν”

“Ο Δήμαρχος Χανίων πήγε στον Εισαγγελέα επειδή κόπηκε το νερό στα Χανιά για 3 ώρες, εμείς που 40 ημέρες δεν μπορούμε να ποτίσουμε τι έπρεπε να κάνουμε;” αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αγιάς - Κολυμπαρίου κ. Παπαδάκης. Ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία του για τις καλλιέργειες λέγοντας, πως αν αυτή την εβδομάδα δεν πάει νερό στους αγρότες η παραγωγή θα καταστραφεί και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε όλους όσοι ευθύνονται για τη έλλειψη νερού. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του Προέδρου ΤΟΕΒ Αγ. Μαρίνας κ. Φιωτάκη που σημείωσε πως οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση που επικρατεί και αδυνατούν να συντηρήσουν τις περιουσίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου