Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΜΑΛΑΘΥΡΟΣ 2010


ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΜΑΛΑΘΥΡΟ
Μνήμη ηρώων
30-08-2010

Το μεγαλείο των κατοίκων των μαρτυρικών χωριών της Κρήτης, που υπέστησαν τα πάνδεινα από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά χθες στη Μαλάθυρο του Δήμου Μηθύμνης, στην επετειακή εκδήλωση από τα 66 χρόνια του Ολοκαυτώματος του χωριού.
Παρουσία αρκετού κόσμου μνημονεύτηκαν οι 60 εκτελεσθέντες, αλλά και οι γυναίκες και τα παιδιά
της Μαλαθύρου, που χωρίς
αντρικό πληθυσμό μετά τον πόλεμο έδωσαν με αξιοπρέπεια και θάρρος και κέρδισαν τη μάχη της επιβίωσης.
"Το χωριό μαυροφορέθηκε, από άκρη σε άκρη όταν οι ναζί εκτελώντας ποινή συλλογική ευθύνης, επειδή οι κάτοικοι του ενίσχυσαν την αντίσταση, οδήγησαν και εκτέλεσαν όλους τους άντρες στο φαράγγι αφήνοντας πίσω τους μόνο χήρες γυναίκες και ανήλικα ορφανά. Σήμερα 66 χρόνια μετά, μνημονεύουμε τον ηρωισμό τους με την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την θυσία τους" τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μηθύμνης κ. Γιώργος Μυλωνάκης.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η εκπαιδευτικός κα Ευτυχία Σημαντηράκη-Μαλαθράκη. "Η κατοχή ξεκίνησε και
μαζί οι απερίγραπτες ομώτητες των κατακτητών σε βάρος του άμαχου πληθυσμού. Η υπεράσπιση της ελευθερίας τιμωρήθηκε με τις συλλήψεις, τις ομαδικές εκτελέσεις, τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, με τις ερημώσεις και πυρπολήσεις των χωριών, με φυλακίσεις και βασανιστήρια. Οι θηριωδίες των κατακτητών δεν μπόρεσαν να κάμψουν το αντιστασιακό φρόνημα του Κρητικού λαού" τόνισε η κα Σημαντηράκη.
Μιλώντας για τα γεγονότα του ολοκαυτώματος η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο κύκλωμα του χωριού και στη συγκέντρωση σε 3 γειτονιές των κατοίκων του. "Τους είπαν ότι είχαν πληροφορίες και αποδείξεις ότι στο χωριό υπήρχαν Αγγλοι, ασύρματος και πυρομαχικά και απαιτούσαν να μάθουν πού είναι όλα αυτά. Ποιοι Μαλαθυριανοί συνεργάζονται με τους Αγγλους και ποια τα σχέδια τους. Επίμονα ζητούσαν καταδότες μα κανείς δεν μαρτυρά παρόλο που όλοι γνώριζαν για τον ασύρματο. Τους βασάνισαν, τους κτύπησαν όλη την ημέρα· οι Μαλαθυριανοί, κουρασμένοι, ματωμένοι, χωρίς νερό, υπομένουν το τρομερό βασανιστήριο. Ολοι προαισθάνονται το μεγάλο κακό αλλά κανείς δεν θέλει να το πιστέψει. Το απόγευμα στις 6 οδηγούν σε φάλαγγα τους συλληφθέντες στο φαράγγι όπου περίμενε άλλο απόσπασμα Γερμανών με πολυβόλα... Τους κρότους των πολυβόλων διαδέχθηκε ο θρήνος των γυναικών και των μικρών παιδιών, που ξεχύθηκαν και ανέλαβαν το χρέος του ενταφιασμού".
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίπτωση του Γιάννη Καρτσωνάκη, μετέπειτα εφημέριου της περιοχής, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που επέζησε της εκτέλεσης και των χαριστικών βολών που ακολούθησαν. Η κα Σημαντηράκη υπογράμμισε τη λεηλασία των Ναζί που έκλεψαν τις προίκες των κοριτσιών, τα βαπτιστικά, πολύτιμα αντικείμενα, ό,τι φαγώσιμο υπήρχε και έχυσαν λάδια και κρασιά, με τη δικαιολογία ότι ήταν πόλεμος "Ως πότε οι ισχυροί της γης θα αποφασίσουν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους χωρίς να υπολογίζουν αθώες ψυχές;" διερωτήθηκε η ομιλήτρια.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ε. Δαμιανάκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο αντινομάρχης κ. Σ. Μαυροδημητράκης, η δήμαρχος Κισάμου κα Φ. Σκουλάκη, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών και των σωμάτων ασφαλείας. Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου