Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Συμπλοκές διαδηλωτών με ακροδεξιούς

Eπεισόδια και συμπλοκές το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στην Ακτή Μιαούλη, στο Κουμ Καπί. Τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα να προσαχθούν 64 άτομα και να οδηγηθούν στο Αστυνομικό Μέγαρο από όπου και ελευθερώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Μεγάλος αριθμός νέων κυρίως ατόμων είχε συγκεντρωθεί το απόγευμα στην Εισαγγελία στην πλατεία Δικαστηρίων για την απολογία των 3 συλληφθέντων από τα πρωινά γεγονότα. Οι 3 αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς η εισαγγελέας έκρινε ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για να τους ασκήσει οποιαδήποτε δίωξη. Από τα 200 περίπου άτομα, τα 120 έφυγαν λίγο πριν τις 7 σε πορεία μέσω της Ηρώων Πολυτεχνείου.
Ακολουθούνταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη, ανδρών με εξάρτηση ΜΑΤ αλλά και ανδρών της Ασφάλειας. Σκοπός των διαδηλωτών, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν να διαλυθούν στην περιοχή του Κουμ Καπί. Φτάνοντας στην Ακτή Μιαούλη εντόπισαν άτομα ακροδεξιάς οργάνωσης που βρίσκονταν σε καφέ.

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι δύο ομάδες συνεπλάκησαν με ξύλα, πετώντας η μια στην άλλη τραπέζια, αλλά ακόμα και πυροσβεστήρα και η Αστυνομία επενέβη για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Από τους διαδηλωτές αυτό που αναφέρθηκε ήταν πως ακροδεξιοί και αστυνομικοί κινήθηκαν ταυτόχρονα εναντίον τους και πως οι πρώτοι δεν δίστασαν να απειλήσουν ότι έχουν όπλα πάνω τους. Καταστηματάρχες της περιοχής που μίλησαν στα ´Χ.Ν.´ σημείωσαν πως αυτό που είδαν ήταν δύο ομάδες να συγκρούονται μεταξύ τους και η Αστυνομία να επεμβαίνει στη συνέχεια.

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ - ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ
Οι αστυνομικές δυνάμεις σχημάτισαν κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές και συνέλαβαν αρχικά γύρω στα 35 άτομα, 2 εκ των οποίων από την ομάδα των ακροδεξιών. Ανάμεσα στους πρώτους ήταν πάρα πολλές κοπέλες -φοιτήτριες που ακολουθούσαν την πορεία, ενώ η κυρίως ομάδα που συγκρούσθηκε με τους ακροδεξιούς διέφυγε στην περιοχή του Κουμ Καπί.
Δύο γυναίκες κάτοικοι της περιοχής και δύο καταστηματάρχες κατήγγειλαν την Αστυνομία για βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε κοπέλες και νεαρούς κατά τη σύλληψή τους. Από μεριάς των αστυνομικών ειπώθηκε ότι οι προκλήσεις σε βάρος τους από τους νεαρούς ήταν συνεχείς με ύβρεις και πέταγμα μπουκαλιών με νερό.
Λίγο μετά την προσαγωγή των πρώτων, οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς το κεντρικό Κουμ Καπί όπου και προχώρησαν στην προσαγωγή άλλων 25 περίπου ατόμων, τα οποία επίσης οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο.
Εκεί μετά τις 9 συγκεντρώθηκε κόσμος που ζητούσε την απελευθέρωσή τους. Επειδή ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν πολλές κοπέλες φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής ο γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης Δ. Ζώγκας μίλησε στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Ζώγκας είπε πως «η καταστολή ήταν απίστευτη και δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο, ούτε ξανά τέτοιο σκηνικό στα Χανιά. Παντού Αστυνομία για να περιφρουρήσει τους ´επισήμους´ που ξέρουμε τι έχουν κάνει και τι πολιτική έχουν στηρίξει». Αναφερόμενος στα γεγονότα του Κουμ Καπί τόνισε ότι «έγινε πορεία που κατέβηκε την Ηρώων Πολυτεχνείου με την Αστυνομία και την Ασφάλεια πίσω της. Με το που έφτασαν στο Κουμ Καπί εμφανίστηκαν φασιστοειδή, νεοναζιστικής συμμορίας που απειλούσαν τους φοιτητές και από την άλλη οι διμοιρίες πραγματοποίησαν αναίτια επίθεση σε βάρος των διαδηλωτών. Υπάρχει σοβαρή πολιτική ευθύνη και για τις δυνάμεις της Αστυνομίας γιατί ήταν πλήρη η σύμπνοιά τους με τους φασίστες. Δηλώνουμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε, δεν μπορούν να σταματήσουν τον λαό που θα συνεχίσει να δείχνει την οργή του. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα σηκώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στη σύγχρονη χούντα».
Λίγο πριν τις 12 και τα 64 άτομα αφέθηκαν ελεύθερα. Σε ανακοίνωση της η ´Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή´ καταγγέλει «τη συνεργασία της αστυνομίας με τους νεοναζί» με σκοπό, όπως σημειώνει, «την καταστολή των κινητοποιήσεων εργαζόμενων και νεολαίας κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου».

Καταγγελία Συλλόγου Φοιτητών Π.Κ.
Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλει τη συμπεριφορά της Αστυνομίας, κάνοντας λόγο για «αγαστή συνεργασία» με τη Χρυσή Αυγή.
Αναφερόμενοι σε όσα διαδραματίστηκαν στην παρέλαση, οι φοιτητές σημειώνουν τα εξής: «Πλήθος κόσμου κατά την ώρα της παρέλασης φώναξαν συνθήματα, γιούχαραν τους επισήμους και καλούσαν τον κόσμο σε εξέγερση. Απέναντί τους είχαν τις πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν δημιουργήσει υγειονομική ζώνη γύρω απο τους επισήμους. Τα ΜΑΤ και η Ασφάλεια είχαν αποκλείσει πολλούς δρόμους, έκαναν συνεχώς ελέγχους σε κόσμο και φοιτητές και η κατάσταση θύμιζε κατά πολύ ημέρες χούντας. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μερίδα διαδηλωτών μπήκε στον δρόμο για να διαδηλώσει. Τα μέλη του Συλλόγου Φοιτητών κατέβηκαν στον δρόμο με σκοπό να φωνάξουν συνθήματα και να ενωθούν με τον κόσμο που διαδήλωνε. Εκείνη τη στιγμή η πορεία δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής με αποτέλεσμα να συλληφθούν τρεις διαδηλωτές. Ένας από αυτούς μέλος του Συλλόγου Φοιτητών, ένα μέλος από τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών και ένας καθηγητής».

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του Συλλόγου γίνονται σοβαρές καταγγελίες που αναφέρονται σε συνεργασία μελών της Χρυσής Αυγής με αστυνομικούς.
«Σαν να μην έφτανε αυτό και αφού αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, οι δυνάμεις καταστολής δεν αρκέστηκαν στο να ακολουθήσουν τον κόσμο που συνέχισε την πορεία αλλά επιτέθηκαν απρόκλητα σε αγαστή συνεργασία με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Πέραν της επίθεσης η Αστυνομία, με την ευγενική χορηγία της Χ.Α., προέβησαν σε πάνω από 60 προσαγωγές, πολλές από τις οποίες έγιναν σε μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης».
Ο Σύλλογος Φοιτητών καταγγέλει την ´ωμή βία´, υποστηρίζοντας ότι «οι συλλήψεις έγιναν μόνο και μόνο επειδή αυτά τα άτομα αποφάσισαν να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στη χούντα, έγινε επειδή αποφάσισαν να δείξουν την οργή τους απέναντι στην πολιτική της συγκυβέρνησης. Η κατάσταση που ζήσαμε την 25η Μάρτη στα Χανιά ξεπέρασε κάθε όριο και πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό που θέλει να δημιουργήσει η χούντα της συγκυβέρνησης».
Ο Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου εκφράζει τη συμπαράστασή του στους «χιλιάδες αγωνιστές, στους μαθητές, στους φοιτητές και στους συνταξιούχους που γιούχαραν τους επισήμους» καταγγέλοντας ´επιστράτευση" των αστυνομικών δυνάμεων με στόχο την τρομοκράτηση των διαδηλωτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου