Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οι «ναζιστές», οι «τεμπέληδες» και η έντονη ανησυχία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γιώργος Ζαχαριάδης, Γιώργος Κώνστας, Γιάννης Παπαδόπουλος

Ηταν σα να τον ρωτούν αν ένιωθε ασφαλής στο σπίτι του. Κάτοικος Σύρου εδώ και χρόνια, ο Γερμανός Ράινχαρτ Μιούλερ καλούνταν να πείσει ένα φιλικό ζευγάρι από το Αμβούργο να επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο διακοπών. Τον ρωτούσαν αν θα κυκλοφορούν άνετα στη χώρα μας ή αν θα πρέπει να κρύβουν την εθνικότητά τους. Ανησυχίες που μοιράζονται και άλλοι συμπατριώτες τους.
Ακραία δημοσιεύματα ελληνικών και γερμανικών εντύπων, που προβάλλουν τα στερεότυπα του «ναζιστή Γερμανού» και του «τεμπέλη Ελληνα» έχουν σπείρει επιφύλαξη και φόβο σε σημαντική μερίδα της γερμανικής κοινής γνώμης. Τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο για μεγάλο διάστημα οι κρατήσεις των Γερμανών για διακοπές στη χώρα μας είχαν παγώσει θορυβώντας τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού.
Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια Γερμανοί επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών με οργανωμένα τουριστικά πακέτα. Οι αφίξεις τους σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων μειώθηκαν κατά 13,2% το 2010 σε σχέση με το 2009. Την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε αύξηση στην προσέλευσή τους, ωστόσο οι μέχρι τώρα ενδείξεις προμηνύουν νέα πτώση για φέτος.
Παρά το αρνητικό κλίμα, η Σουζάν Στούνκελ, εκπρόσωπος του πρακτορείου TUI στη Γερμανία, αισιοδοξεί ότι οι συμπολίτες της θα επιλέξουν - έστω και πιο αργά - τη χώρα μας για το θερινό τους ταξίδι. «Μέχρι τον Μάιο θα έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην επισκεφτεί κάποιος την πατρίδα σας», δηλώνει στα «ΝΕΑ». Η εταιρεία της διευθύνει δεκαεπτά ξενοδοχεία στην Ελλάδα και αυτό το καλοκαίρι πρόκειται να ανοίξει άλλα τρία στην Κρήτη.
Ο Γιώργος Τζιλεδάκης υποδέχεται κυρίως γερμανούς ταξιδιώτες στα 155 δωμάτια του ξενοδοχείου του στα Χανιά. Η πτώση της ζήτησης στη δική του μονάδα φτάνει μέχρι τώρα το 15%. «Πολλοί μας ρωτούν στο τηλέφωνο αν θα είναι καλοδεχούμενοι. Βλέπουν να καίγονται γερμανικές σημαίες στην Αθήνα και νομίζουν ότι σε όλη την Ελλάδα συμβαίνει το ίδιο», λέει.
Η Ρόδος είναι ο δεύτερος μεγάλος πόλος έλξης γερμανών τουριστών στην Ελλάδα. Εκπρόσωποι από τον χώρο του τουρισμού εκτιμούν ότι η μείωση των κρατήσεων σε σχέση με πέρσι ίσως ξεπεράσει εκεί το 30%. Η παρουσία της πολυμελούς ροδιακής αντιπροσωπείας στη Γερμανία συνέπεσε με επεισόδια που έγιναν στο νησί κατά τον εορτασμό της επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, τα οποία προβλήθηκαν και από γερμανικά ΜΜΕ. «Τα επεισόδια τρομοκράτησαν», λέει ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων Γιώργος Ματσίγκος. «Επί δύο ημέρες στο Βερολίνο προσπαθούσαμε να πείσουμε τους Γερμανούς ότι είμαστε φιλόξενος και φιλήσυχος λαός». Ο διευθυντής του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού Μπάμπης Παλογιαννίδης παρατήρησε ότι οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι για το κάψιμο των σημαιών τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. «Εχουν την αίσθηση ότι κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους στις διακοπές τους», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου