Τρίτη 27 Μαρτίου 2012


ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Παρέλαση - φιάσκο
Δημοσιεύθηκε στις: 27-03-2012

Σε φιάσκο εξελίχθηκε προχθές στα Χανιά η παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μικροσυμπλοκές, χρήση δακρυγόνων και συλλήψεις μετέτρεψαν την εκδήλωση μνήμης σε? πριβέ πάρτι καθώς οι πολίτες δεν κατάφεραν να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν.
Οι φετινοί εορτασμοί χαρακτηρίστηκαν από την πολύ μικρή συμμετοχή του κόσμου και τον αποκλεισμό του χώρου δίπλα και κοντά από τους επισήμους. Στην οδό Α. Παπανδρέου, από το Δεσποτικό έως την είσοδο του Κήπου, από τη μεριά του Ρολογιού, επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε όσους είχαν πρόσκληση, σε εκπροσώπους φορέων, δημοσιογράφους, αστυνομικούς, ανθρώπους που είχαν σχέση με την πραγματοποίηση της παρέλασης. Παράλληλα, η κίνηση απαγορευόταν στον πεζόδρομο της Κοραή, όπως επίσης στη Χ. Πλουμιδάκη κάτω από το Ρολόι. Δρακόντεια ήταν τα μέτρα και στην πλατεία μπροστά στον Ναό των Εισοδίων κατά την επίσημη δοξολογία της ημέρας.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Τα μέτρα προκάλεσαν την οργή των γονιών πρώτα από όλα καθώς σε πολλές περιπτώσεις ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν τον χώρο της παρέλασης. Στα παράπονα των γονιών οι αστυνομικοί απαντούσαν ότι εκτελούν εντολές και δεν μπορούν να αφήσουν να πλησιάσουν τον χώρο όπου ήταν οι επίσημοι, καλώντας τους να παραμείνουν πιο κάτω στην οδό Α. Παπανδρέου από όπου θα περνούσε η παρέλαση. «Εχω δύο κορίτσια και δεν μπορώ να τα δω. Υποτίθεται ότι έχουμε δημοκρατία. Πραγματικά ντρέπομαι», μας ανέφερε ένας γονιός, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα αδυνατούσε να καταλάβει την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στα πεζοδρόμια.

ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
Μετά τις 11 ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στα πεζοδρόμια της οδού Α. Παπανδρέου, δίπλα στον Κήπο και στο Στάδιο, άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους, που φώναζαν συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. Παράλληλα, μια μεγάλη ομάδα νεαρών, γύρω στα 70 άτομα, βρισκόταν κοντά στην είσοδο του Σταδίου και στη συνέχεια προχώρησαν λίγο προσεγγίζοντας τον χώρο όπου ήταν και οι υπόλοιποι διαδηλωτές. Οι επίσημοι πήγαν στον χώρο της παρέλασης μέσα από το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο ήταν αποκλεισμένο, όπως αποκλεισμένο ήταν και το τμήμα του Κήπου που έβλεπε τον χώρο όπου θα κάθονταν οι Αρχές. Μπροστά στους διαδηλωτές και κάθετα στην Α. Παπανδρέου βρίσκονταν αστυνομικοί και πίσω τους αστυνομικοί με εξάρτυση ΜΑΤ.

ΜΙΣΗ? ΠΑΡΕΛΑΣΗ
Λίγο μετά την έναρξη της παρέλασης οι αστυνομικοί τοποθετήθηκαν σε δύο γραμμές παράλληλα με τον δρόμο προκειμένου να περάσουν τα τμήματα που παρέλαυναν. Τότε περίπου 250 - 300 άτομα κατέβηκαν στον δρόμο μπροστά στον Κήπο κλείνοντάς τον και οι αστυνομικοί ξανατοποθετήθηκαν κάθετα στον δρόμο για να αποτρέψουν την οποιαδήποτε κίνησή τους προς τους επισήμους που ήταν σε απόσταση πάνω από 150 μέτρα. Τα παραπάνω είχαν προβλεφθεί από τους διοργανωτές, που μπροστά στο Ρολόι διοχέτευαν τους παρελαύνοντες αριστερά προς την οδό Χ. Πλουμιδάκη και τα τμήματα σταματούσαν την παρέλασή τους στη γωνία με την Τζανακάκη.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Οι διαδηλωτές παρέμεναν στη μέση του δρόμου για 10 λεπτά φωνάζοντας συνθήματα μπροστά στους αστυνομικούς, χωρίς, όμως, να γίνεται κάποιο έκτροπο. Ξαφνικά από τον χώρο δίπλα στη στάση του αστικού λεωφορείου ένα άτομο που κρατούσε στα χέρια του ένα πανό όρμησε να περάσει ανάμεσα από τους αστυνομικούς (!) που έπεσαν πάνω του να τον συλλάβουν. Αλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον τραβήξουν πίσω σπρώχνοντας τους αστυνομικούς, με τους δεύτερους να κάνουν χρήση τον κλομπ και να ρίχνουν χημικά. Για λίγα δευτερόλεπτα επικράτησε πανικός και το άτομο με το πανό ξέφυγε από τα χέρια των αστυνομικών, ενώ συνέλαβαν έναν 40χρονο καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης και έναν μεταπτυχιακό φοιτητή του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν και ένα άτομο με φωτογραφική μηχανή, ωστόσο, μετά την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας (Αγώνας της Κρήτης) τον άφησαν ελεύθερο.
Μετά τη χρήση χημικών οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν 30 - 40 μέτρα και ορισμένοι εξ αυτών φόρεσαν κράνη και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην Αστυνομία. Την ίδια στιγμή γονείς που βρίσκονταν στον χώρο διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη χρήση χημικών λόγω της παρουσίας πολλών παιδιών. Δεκαπέντε λεπτά μετά τα γεγονότα άντρες της Ασφάλειας συνέλαβαν έναν 21χρονο φοιτητή, ο οποίος έβγαζε φωτογραφίες της διαδήλωσης και των αστυνομικών.

ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ
Ολα αυτά ενώ η παρέλαση των μαθητών συνεχιζόταν, με τα παιδιά να παρελαύνουν για 400 μέτρα. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ανάμεσα στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑ.Λ. το κεφάλι προς τους επισήμους γύρισαν ελάχιστοι, ενώ μαθητής σε αναπηρικό καροτσάκι χειρονόμησε προς τους επισήμους.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Μετά το τέλος της παρέλασης οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο. Εκεί συγκεντρώθηκε κόσμος που ζητούσε την αποφυλάκισή τους. Οι τρεις οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με τη δικογραφία που συντάχθηκε από την Αστυνομία να κάνει λόγο για αυθάδεια, αντίσταση κατά της Αρχής, διατάραξη της κοινής ειρήνης, στάση, ενώ ο 21χρονος που έβγαζε φωτογραφίες είχε και την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερους και τους τρεις καθώς σύμφωνα με τους δικηγόρους τους έκρινε ότι η δικογραφία είχε πολλά κενά και δεν απήγγειλε κατηγορίες. Ανέφερε πάντως ότι θα γίνει προανάκριση προκειμένου να συλλεχθεί το υλικό κατηγορίας.

'Σε μυαλό και ψυχή το ?21'
Για την ανάγκη να έχουμε πάντα κατά νου το μήνυμα της επανάστασης του 1821 έκανε λόγο η πολιτική ηγεσία του τόπου εξερχόμενη από τον Ναό των Εισοδίων μετά το τέλος της επίσημης δοξολογίας χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. «Κράτησα κάποια από την ομιλία μέσα στην εκκλησία. Κάθε Ελληνας ας έχει μέσα του το 1821. Είναι ανάγκη για σύμπνοια, ενότητα, ευημερία και συνεργασία όλων για να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση», ανέφερε ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, κ. Αθ. Καρούντζος, που ερωτηθείς για τα έντονα αστυνομικά μέτρα ανέφερε πως «θλίβομαι βαθύτατα, αλλά οι θεσμοί πρέπει να υπηρετούνται».
Από τη μεριά του ο βουλευτής κ. Ε. Δαμιανάκης σημείωσε πως «είναι μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Πρέπει όλοι τα συμπεράσματα της Επανάστασης του ?21 να τα έχουμε διαχρονικά βαθιά στο μυαλό και στην ψυχή μας. Η εποχή είναι δύσκολη, η Ελλάδα περνά πάλι μια μεγάλη κρίση με θύματα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και αυτό πρέπει να το πούμε. Εύχομαι το 2012 και στη συνέχεια ο Ελληνισμός να βρει τη θέση που τους αξίζει». Ερωτηθείς για τα μέτρα ο κ. Δαμιανάκης σημείωσε πως «με στεναχωρεί πάρα πολύ, αλλά νομίζω ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να σέβεται κανείς όλους εκείνους που διαμαρτύρονται ειρηνικά και με ευπρέπεια και να διακρίνει εκείνους που θέλουν να τα κάνουν όλα μπάχαλο. Είμαι αντίθετος στην μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής».
Για «μέρα εθνικής ανάτασης, μέρα εθνικής περηφάνιας» έκανε λόγο η βουλευτής κα Ε. Κουρουπάκη, συμπληρώνοντας πως «οφείλουμε να επεξεργαστούμε σωστά το μήνυμα του αγώνα και τη θυσία των ηρώων του 1821. Να το προσαρμόσουμε στα σημερινά δεδομένα και να αναλογιστούμε όχι τι έκανε η πατρίδα για μας, αλλά τι κάνουμε εμείς για την πατρίδα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Από τις στάχτες σκλαβιάς 400 ετών ξεφύτρωσε το δέντρο της λευτεριάς. Από τότε η πατρίδα μας έχει περάσει μεγάλες δυσκολίες που πάντα τις ξεπερνούσε. Θέλω να πιστεύω ότι και αυτές τις μεγάλες δυσκολίες θα τις ξεπεράσει και θα ξαναμπεί πάλι σε μια πορεία προόδου. Σήμερα, όπως και στις 28 Οκτωβρίου, δεν τιμούμε εκείνους που παρίστανται στις εκδηλώσεις, τιμούμε γεγονότα και μνήμες που έδωσαν τη λευτεριά σε αυτόν τον τόπο. Γι? αυτό και είναι ακατανόητες κάποιες εκδηλώσεις που αμαυρώνουν αυτές τις γιορτές, όπως και για μένα είναι ακατανόητη και η γενικευμένη αντίδραση κατά των πολιτικών γιατί κατ? αυτόν τον τρόπο δίνουμε πιστοποιητικό αθωότητας ουσιαστικά στους υπαίτιους, που πραγματικά υπάρχουν και που κρυπτόμενοι μέσα στο σύνολο παίρνουν πιστοποιητικό αθωότητας». Ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Απ. Βουλγαράκης, ανέφερε: «Μέρα μνημοσύνου η 25η Μαρτίου. Και λέω αυτή τη λέξη για να τη θυμηθούμε όλοι μας. Δεν έχει κανένας μας το δικαίωμα να μαγαρίζει αυτήν τη μέρα. Είναι ύβρις για όλους αυτούς που θυσιάστηκαν και ήταν όλοι μαζί οι Ελληνες τότε που απελευθέρωσαν την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το θυμηθούμε όλοι μας και ιδιαίτερα οι δάσκαλοί μας».

Παρεμβάσεις κομμάτων - φορέων
Σε δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης στην Κρήτη, Σ. Ρίζος, καταγγέλλει «την προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης να εφαρμόσει τις εντολές της κυβέρνησης για πάταξη των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μάρτη. Κυβέρνηση και αυτοδιοικητικοί άρχοντες εξανάγκασαν μαθητές και εκπαιδευτικούς να παρελάσουν υπέρ του Μνημονίου και της πολιτικής τους, εμποδίζοντας ακόμη και τους ίδιους τους γονείς των παιδιών να δουν την παρέλαση».
Η ΚΟΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «με πρωτοφανή αστυνομοκρατία, συλλήψεις και χημικά επιχείρησαν, αλλά δεν κατάφεραν, να πνίξουν τη φωνή για Ανεξαρτησία και Δημοκρατία που ακούστηκε και πάλι δυνατά στα Χανιά, όπως και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και δεκάδες ακόμα πόλεις».
Η 'Κοινωνική Κουζίνα' σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η πολιτική της τρομοκράτησης των κοινωνικών αγώνων, επικίνδυνα δείγματα της οποίας διεφάνησαν πρόσφατα, όταν, με αφορμή την κατάληψη στη Νομαρχία, στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένοι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς με έργο και προσφορά στην κοινωνία, όπως η ΕΛΜΕ Χανίων, η Ενωση Δασκάλων, το Κοινωνικό Στέκι, η Ρόζα Νέρα κ.ά., οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς».
Η Κ.Ο. Χανίων του ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει «την πρωτόγνωρα προκλητική για τον δημοκρατικό λαό των Χανίων αστυνομοκρατία και καταστολή τη μέρα της παρέλασης» και τονίζει πως η «μαζική απαξίωση από τον χανιώτικο λαό της παρέλασης παρωδίας που αποχώρησε ή διαδήλωσε μαζικά μετά τη ρίψη δακρυγόνων και η θετική στάση του απέναντι στις καμπάνιες καταγγελίας της αντιλαϊκής επίθεσης και του αστικού κόσμου της υποτέλειας, έκαναν τους πολιτικούς προϊσταμένους των δυνάμεων καταστολής να χάσουν την ψυχραιμία τους...».

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΕ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ιδιαίτερα επεισοδιακή ήταν η παρέλαση στο Ηράκλειο, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Συμπλοκές και εκτεταμένη χρήση χημικών ανάγκασαν τους πολίτες να αποχωρήσουν, ενώ τα πνεύματα δεν ηρέμησαν ούτε μετά την έκκληση που απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.
Μετά από συνεχείς συσκέψεις εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι «λόγω της παρούσας συνθήκης και για την ασφάλεια των μαθητών η παρέλαση ακυρώνεται».
Νωρίτερα, σε αστυνομικό κλοιό ήταν και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ενώ δεν παρέστη κανείς από τους βουλευτές του Νομού. Σημειώνεται, τέλος, ότι για πρώτη φορά ματαιώθηκε παρέλαση στο Ηράκλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου