Κυριακή 11 Μαρτίου 2012


ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Ακολουθώντας τους δρόμους του νερού...
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 10-03-2012

Σχετικά άγνωστες για πολλούς αλλά εύκολα προσβάσιμες περιοχές με κύριο χαρακτηριστικό το νερό και το πράσινο. Πολλές και διάφορες στην Δυτική Κρήτη όλες με την δική τους ξεχωριστή ομορφιά. Οι 'διαδρομές' επέλεξαν και επισκέφθηκαν τρεις από αυτές. Καλωσορίζοντας την Άνοιξη τι το καλύτερο από μια απόδραση για περιοχές που η φύση ανταμείβει απλόχερα τον επισκέπτη;

Στου Κοιλιάρη τον Μανταμά
Ανάμεσα σε Καλύβες και Στύλο και κατά μήκος του ποταμού Κοιλιάρη, ξεδιπλώνεται μια φανταστική φυσιολατρική διαδρομή, σε μια πραγματικά ξεχωριστής ομορφιάς περιοχή!
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Στην περιοχή οδηγούν διάφοροι αγροτικοί δρόμοι, χωμάτινοι αλλά σε καλή κατάσταση. Προφανώς είναι καλύτερα να προτιμήσετε τα πόδια ή κάποιο ποδήλατο. Μόλις περάσετε κάτω από την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, στα 500 μέτρα μια ξύλινη πινακίδα που αναγράφει 'φυσιολατρική διαδρομή'.
ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ: Χαρακτηριστικό της περιοχής τα νερά του Κοιλιάρη να τρέχουν ανάμεσα σε θεόρατα Πλατάνια, ευκάλυπτους, ιτιές, αγριομουριές, καλαμιώνες, καρυδιές, κισσούς. Ακόμα και το χειμώνα η περιοχή είναι πράσινη και συμβάλουν σε αυτό και οι κοντινοί πορτοκαλεώνες. Χελώνες, χέλια, ακόμα και πέστροφες εντοπίζονται στα νερά του ποταμού ενώ δεκάδες είναι τα είδη πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: Για το καλοκαίρι η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με μπάνιο στις κοντινές Καλύβες ή με επισκέψεις σε όμορφα ορεινά χωριά της περιοχής όπως ο Σαμωνάς, η Ραμνή, οι Μαχαιροί. Πολύ ενδιαφέρουσα και η επίσκεψη στο χωριό του Στύλου με τις μοναδικές φυσικές πηγές του και τη θαυμάσια πλατεία του.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ: 'Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς από τις ωραιότερες της Κρήτης. Είναι κρίμα που παρά του ότι εδώ και χρόνια ως τοπικό συμβούλιο ζητάμε τον καθαρισμό και την ανάπλασή της, δυστυχώς έχουν γίνει λίγα πράγματα. Αντιθέτως ένα έργο του ΟΑΔΥΚ προκάλεσε περιβαλλοντικά προβλήματα. Η σήμανση, ο καθαρισμός και η ανάδειξή του θα αναβάθμιζε όλη την περιοχή σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά μνημεία που υπάρχουν' αναφέρει ο κ. Γ. Γαβριλάκης πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Στύλου.

Στο 'Λουτρό' του Φρε
Ενας εξαιρετικός τόπος αναψυχής στο κέντρο σχεδόν του Αποκόρωνα, εύκολα προσβάσιμος αλλά σχετικά άγνωστος σε πολλούς.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Στην παλιά εθνική οδό στο δρόμο που οδηγεί από τους Αγίους Πάντες προς τις Βρύσσες. Η σήμανση είναι καλή και οδηγεί πολύ εύκολα στο 'Λουτρό'.
ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ: Το μοναδικό Κυπαρισσόδασος σε όλο τον βόρειο άξονα της Κρήτης, πολλά τρεχούμενα νερά σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του χρόνου, την πηγή Ασπρο Νερό. Στον χώρο λειτουργεί και εξαιρετική ταβέρνα για τους καλοφαγάδες με το ομώνυμο όνομα.
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: Η επίσκεψη στο 'Λουτρό' μπορεί να συνδυαστεί με εξορμήσεις στα χωριά της Ρίζας των Λευκών Ορέων, σε Φρε, Μελιδόνι, Τζιτζιφέ, Νίππος, στις κοντινές Βρύσσες κ.ά..
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ: 'Παλιότερα στο συγκεκριμένο χώρο μαζεύονταν οι γυναίκες της περιοχής και έπλεναν τα ρούχα. Από το Λουτρό υδρεύονταν και τα γύρω χωριά. Με ένα γάιδαρο και δύο στάμνες έφτανε κόσμος στο συγκεκριμένο σημείο και έπαιρνε νερό. Το 1998 έγινε μια μελέτη από το Ε.Μ.Π. και όλη η περιοχή χαρακτηρίσθηκε ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μια από τις 449 περιοχές όλης της χώρας. Δυστυχώς το πρόγραμμα δεν προχώρησε με αποτέλεσμα η περιοχή να επιβαρυνθεί' σημειώνει ο κ. Μανώλης Βολουδάκης που παραχώρησε στον δήμο ένα σημαντικό μέρος της έκτασης προκειμένου να αξιοποιηθεί για την αναψυχή του κόσμου. Και αυτή η περιοχή απειλείται από τις ανθρώπινες επεμβάσεις.

Τα 'Κεφαλοβρύσια' των Μεσκλών
Μια από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές των Χανίων είναι τα Μεσκλά, στη Δ.Ε. Μουσούρων του Δήμου Πλατανιά. Γνωστή για τα νερά της και την ιδιαίτερη φυσική της ομορφιά αποτελεί πόλο έλξης για αρκετό κόσμο καθόλη τη διάρκεια του χρόνυ.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ: Στο τέλος του χωριού ανεβαίνοντας για Ζούρβα υπάρχει προς τα αριστερά ένας μικρός χωμάτινος δρόμος. Αφήστε το αυτοκίνητό σας στην άσφαλτο και προχωρείστε μια απόσταση 100 μέτρων όπου υπάρχουν οι πηγές.
ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ: Τα νερά κατεβαίνουν με ορμή από ψηλά ενώ την ίδια ώρα οι φυσικές πηγές σε μερικά σημεία είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Η περιοχή είναι περικυκλωμένη από δέντρα όλων των ειδών με τα Πλατάνια και τα κυπαρίσσια να ξεχωρίζουν σε διάφορα σημεία. Προσοχή στην προσέγγισή σας στο ποτάμι και στην ξύλινη γέφυρα καθώς δεν υπάρχουν προστατευτικά.
Ο Δήμος Πλατανιά έχει εκπονήσει μελέτη ανάπλασης της περιοχής με τη δημιουργία μικρής πλατείας στα Κεφαλοβρύσια και ανάδειξη του φαραγγιού της Σαρακίνας
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: Εκτός από τα Μεσκλά, η περιοχή προσφέρεται για εξορμήσεις προς τη Ζούρβα, υπάρχει δρόμος για τους Λάκκους αλλά και προς το Θέρισσο.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ: 'Η περιοχή αυτή είναι από τις ξεχωριστές, όχι μόνο για τα Χανιά αλλά για όλη την Κρήτη. Στόχος του Δήμου είναι να την αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο ώστε περισσότερος κόσμος να την απολαμβάνει' τονίζει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μεσκλών, κ. Μανωλαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου