Σάββατο 3 Μαρτίου 2012


ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Μεγάλα έργα σε εκκρεμότητα
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 03-03-2012

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται μία σειρά από κρίσιμα έργα που αφορούν την Κίσαμο, τα οποία και τέθηκαν προς συζήτηση χθες σε σύσκεψη που έγινε παρουσία του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Αθ. Καρούντζου, των αντιπεριφερειαρχών, κ. Βουλγαράκη και Καλογερή, της Δημοτικής Αρχής Κισάμου, περιφερειακών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το θέμα του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Ιναχωρίου με τους μετέχοντες να συμφωνούν σε τεχνική σύσκεψη μηχανικών Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου Κισάμου, που θα προτείνει συγκεκριμένα πράγματα, ενώ προς συζήτηση τέθηκαν το θέμα του παραλιακού μετώπου του κόλπου της Κισάμου, του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και των λιμνοδεξαμενών. Ειδικότερα:

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ: Η εκπόνηση της μελέτης έχει παγώσει εδώ και 1 περίπου χρόνο καθώς δεν έχουν δοθεί χρήματα στους μελετητές. Μετά από πρόταση του κ. Καρούντζου αποφασίστηκε ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. να παραδώσει στον Δήμο Κισάμου το μέχρι σήμερα μελετητικό έργο που έχει γίνει και στη συνέχεια ο Δήμος θα αναλάβει να δώσει τα 130.000 ευρώ που απαιτούνται και προέρχονται από το πρόγραμμα 'Θησέας'. Μόλις γίνει η πληρωμή μέσα σε ένα δίμηνο θα εκτελεσθεί μελετητικά το υπόλοιπο έργο ύψους 100.000 ευρώ.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ: Ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ο.Α.ΔΥ.Κ., κ. Μ. Πατρελάκης, σημείωσε πως στις 24 Απριλίου θα γίνει ο διαγωνισμός για το έργο της επέκτασης του δικτύου, ενώ για την ερχόμενη εβδομάδα συμφωνήθηκε τεχνική σύσκεψη προκειμένου να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ανοικτά θέματα που αφορούν το έργο.

Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ: Η σύσκεψη αφιέρωσε πολύ χρόνο στο θέμα της θεσμοθέτησης του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Ιναχωρίου. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κισάμου, κ. Πιτσιγαυδάκης, σημείωσε πως η υπόθεση βρίσκεται σε 'τέλμα' και πρότεινε σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρουσία τεχνικών, της Δημοτικής Αρχής Κισάμου και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Καρούντζος είπε ότι του ζητούν πολιτική σύσκεψη κάτι που δεν τον βρίσκει σύμφωνο καθώς συζητά με τις Αρχές και όχι με όλες τις παρατάξεις. Αντ’ αυτού πρότεινε 'τεχνική σύσκεψη με όποιον τεχνικό του Δήμου Κισάμου, τους δικούς μου και τεχνικούς της Περιφέρειας. Οπου καταλήξουν τεχνικά θα δούμε μετά τι λύση υπάρχει. Δεν μπορώ να πάω σε πολιτική λύση για ένα τέτοιο θέμα'. Ο κ. Πιτσιγαυδάκης απάντησε πως 'μας καλύπτει απόλυτα η πρόταση αυτή. Τεχνικοί δεν είμαστε ούτε μπορούμε να υπεισέλθουμε σε τεχνικά θέματα'. Ο κ. Καρούντζος αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις που έχει κάνει η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πάνω στο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Σε αυτό το σημείο πήρε τον λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Κονταξάκης που ζήτησε από την Υπηρεσία να αναφέρει τις παρατηρήσεις που έχει κάνει πάνω στο
Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Η υπάλληλος ανέφερε τα εξής σημεία:
Η γεωλογική μελέτη και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να επικεντρωθεί στη γεωλογική κατάσταση της περιοχής.
Η προτεινόμενη περιοχή αναζήτησης ΠΕΡΠΟ, κατά το συντριπτικό ποσοστό της, περιλαμβάνει περιοχές ακατάλληλες για τη συγκεκριμένη χρήση (δασικές).
Στην περιοχή γης υψηλής παραγωγικότητας στη ζώνη αυτή περιλαμβάνονται και δασικές εκτάσεις.
'Υπάρχουν φωνές που δημιουργούν σκιές και σύγχυση στους κατοίκους της περιοχής και αυτές θέλω να τις ρίξω. Για να τελειώσουμε με αυτό το παραμύθι. Εγώ δεν είμαι τεχνικός, αλλά καταλαβαίνω ότι η μελέτη του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. είναι στον αέρα γιατί τα βασικά σημεία είναι άλυτα', ανέφερε ο κ. Κονταξάκης.
Από μεριάς του Δήμου Κισάμου ο κ. Πιτσιγαυδάκης επεσήμανε πως οι μελετητές υποστηρίζουν ότι έχουν δώσει απαντήσεις στα ζητήματα που βάζει η Υπηρεσία και κακώς επανέρχεται, ενώ ο αντιδήμαρχος, κ. Μ. Μουντάκης, επεσήμανε πως υπάρχει γεωλογική μελέτη και η περιοχή δεν είναι δασική καθώς υπάρχουν καλλιέργειες.
Σε αυτό το σημείο τον λόγο πήρε ο κ. Καρούντζος. 'Εχω τρελαθεί με αυτήν την ιστορία, σας ορκίζομαι στα παιδιά μου ότι δεν έχω κάνει καμία παρέμβαση, ποτέ, τίποτα, αλλά δεν αποφάσισα εγώ, η φύση αποφάσισε να υπάρχει εκεί ο γύψος. Μακάρι να βρεθεί χώρος για ΠΕΡΠΟ και τουριστική ανάπτυξη και όλα, αλλά τι να κάνουμε να αφαιρέσουμε τον γύψο; Μπορεί να υπάρξει συμβιβαστική λύση. Μπορεί η Υπηρεσία να ζητά 4 πράγματα και να συμβιβαστεί με 2 πράγματα', ανέφερε, μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας πως 'δεν θέλω να απαντήσω σε αυτά που διαβάζω στις εφημερίδες σε βάρος μου'. Ο κ. Βουλγαράκης τάχθηκε υπέρ της εκπόνησης γενικού πολεοδομικού για την περιοχή στο οποίο θα ενταχθεί το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Ιναχωρίου με τις παρατηρήσεις του, ενώ ο κ. Καλογερής υποστήριξε ότι 'ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου έφτιαξε μια μελέτη στα μέτρα του'.
Οι μετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν στην πραγματοποίηση τεχνικής σύσκεψης για το θέμα που να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ
Ζητούμενο η αποκατάσταση
Ενημέρωση για το ζήτημα της αποκατάστασης των λιμνοδεξαμενών της Χρυσοσκαλίτισσας και των Αγίων Θεοδώρων έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Βουλγαράκη. Ειδικά για τη 2η σημείωσε πως το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης μελετά την ανακατασκευή με μείωση του όγκου της, όπως επίσης κάτι ανάλογο και για την 1η λιμνοδεξαμενή. Από μεριάς του Δήμου Κισάμου τόσο ο δήμαρχος, κ. Μυλωνάκης, όσο ο αντιδήμαρχος, κ. Κουμάκης και ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Πιτσιγαυδάκης, αναφέρθηκαν στο πόρισμα τεχνικής επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έκρινε μη συμφέρουσα για το Δημόσιο την ανακατασκευή της λιμνοδεξαμενής των Αγίων Θεοδώρων, κάνοντας λόγο για προσπάθεια της επιτροπής να μην αποκατασταθεί η λιμνοδεξαμενή. Ο κ. Καρούντζος τους παρέπεμψε σε μηχανικό μέλος της επιτροπής που παρευρισκόταν και προσπάθησε να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης χωρίς όμως να πείσει τους εκπρόσωπους του Δήμου που αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να λαμβάνει μια τέτοια απόφαση επιτροπή που δεν έχει γεωλόγο, αλλά μηχανικούς άσχετων με το θέμα ειδικοτήτων (χημ. μηχανικούς!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου