Τρίτη 13 Μαρτίου 2012


ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
?Εσβησε? ο φάρος του υπήνεμου μόλου
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 13-03-2012

'Φυτεμένος' στα βράχια, εκτός του ενετικού λιμανιού, παραμένει εδώ και 15 ημέρες ο φωτοσημαντήρας του υπήνεμου μόλου. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την απομάκρυνσή του, παρά την άμεση επέμβαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Η Υπηρεσία Φάρων έχει ειδοποιηθεί για το πρόβλημα της σήμανσης στο ενετικό λιμάνι προκειμένου να κρατά ενήμερους τους ναυτιλλομένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ήδη ο φανός του σημαντήρα έχει σταλεί για επισκευή, που θα κρατήσει κάποιο χρονικό διάστημα καθώς τα ανταλλακτικά θα έρθουν από το εξωτερικό.
Για το κυρίως σώμα του φάρου (με κύριο συνθετικό τον πολυεστέρα) θα γίνει μια προσπάθεια έτσι ώστε να ριχτεί πάλι στη θάλασσα με τα χέρια προκειμένου να ρυμουλκηθεί στο λιμάνι, να απομακρυνθεί με γερανό και να επισκευαστεί στη συνέχεια. Σημειώνεται ότι στο σημείο που βρίσκεται 'σφηνωμένος' ο φωτοσημαντήρας είναι αδύνατον να πλησιάσει γερανός από την ξηρά, αλλά μόνο από τη θάλασσα.
Οι άνθρωποι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου εκτιμούν ότι μπορεί να σηκωθεί στα χέρια από μεγάλο αριθμό ανθρώπων και να ριχθεί και πάλι στη θάλασσα, αρκεί να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες καθώς ο συνεχής κυματισμός των τελευταίων ημερών δεν επιτρέπει τις εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο.
Αν πάλι ο φωτοσημαντήρας δεν μπορεί να απομακρυνθεί με τα χέρια, θα αποσυναρμολογηθεί, ώστε να φύγει με κομμάτια.
Η ζημιά έγινε τις βραδινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των 10 Μποφόρ που έπνεαν στο Κρητικό Πέλαγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου