Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012


ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Συρρικνωμένος ο προϋπολογισμός
Δημοσιεύθηκε στις: 29-03-2012

Συρρικνωμένος, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών από το κεντρικό κράτος, ο προϋπολογισμός και του Δήμου Πλατανιά για το 2012. Στη χθεσινή συνεδρίαση από μεριάς της Δημοτικής Αρχής παρουσιάσθηκαν οι προτεραιότητες και οι στόχοι που θα υλοποιηθούν μέσα από τον προϋπολογισμό, ενώ από την αντιπολίτευση έγινε κριτική στο σύνολο αλλά και επιμέρους των όσων προβλέπει.
«Συγκριτικά με πέρυσι ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος, είμαστε στα 18.830.000 ευρώ έναντι 21.600.000 ευρώ το 2011. Αυτό οφείλεται στις μειωμένες χρηματοδοτήσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ήδη έχουμε πει για τη μείωση της τακτικής επιχορήγησης», ανέφερε ο δήμαρχος κ. Γ. Μαλανδράκης. Σημείωσε επίσης πως το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου «καταρτίζεται με βάση τις ανάγκες καθώς έχουμε 51 Τοπικές Κοινότητες και 180 Οικισμούς με πάρα πολλά προβλήματα. Με πόρους όπως π.χ. η ΣΑΤΑ φτιάχνουμε το πρόγραμμά μας. Αν αυτοί οι πόροι δεν έλθουν είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα, δεν μπορούμε όμως από την αρχή να το έχουμε μειωμένο και να μην διεκδικήσουμε πόρους που αναλογούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
«Η δική μας η θέση εκφράστηκε και στην Οικονομική Επιτροπή. Ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο του Δήμου Πλατανιά, δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, διεκδικεί να κάνει μόνο διαχείριση της καθημερινότητας και δεν υπάρχει τίποτα από αυτά που είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο δήμαρχος. Επειδή δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε λειτουργικά προβλήματα στον Δήμο θα ψηφίσουμε κάποια πράγματα και θα καταψηφίσουμε κάποια άλλα, όπως π.χ. το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο σπάει τα έργα σε κομμάτια», επισήμανε ο κ. Γ. Κασελάκης επικεφαλής της παράταξης Νικηφοράκη.
«Ο προϋπολογισμός δείχνει ότι ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι δημότες», σημείωσε ο κ. Γ. Αγοραστάκης ο οποίος επικέντρωσε την κριτική του σε δύο σημεία. Στο ότι οι πόροι του κράτους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώνονται όλο και περισσότερο και στο ότι «εμφανίζεται μια ευημερία στον τομέα των επενδύσεων που είναι εντελώς πλαστή».
Για την παράταξη του κ. Τσαγκαράκη ο δημ. σύμβουλος κ. Μαυρεδάκης είπε πως «ψηφίζουμε τα βασικά γιατί ο προϋπολογισμός είναι ελλιπής. Δεν είναι εκτελεστέος, βρίσκεται περισσότερο στον αέρα».
«Πέρα από κάποια στοιχεία τα οποία είχα καταψηφίσει όπως π.χ. το κόστος αποκομιδής - εναπόθεσης απορριμάτων που ποτέ δεν μας δίνει λογαριασμό η ΔΕΔΙΣΑ τι κάνει, τα υπόλοιπα στοιχεία καταδεικνύουν τη φτώχεια του Δήμου μας και των άλλων φαντάζομαι και αντικατοπτρίζει τον "σεβασμό" της κρατικής διοίκησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο κ. Μ. Βολάνης (παρατ. Αρναντωνάκη).
Από τη μεριά του συνδυασμού της 'Λαϊκής Συσπείρωσης' ο κ. Μ. Νταγκουνάκης ανέφερε πως «καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί είναι αντιγραφή σε χειρότερη έκδοση του περυσινού και είναι πιστή αντιγραφή του Καλλικράτη και της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας. Προβλέπει χοντρά χαράτσια στα ανταποδοτικά τέλη (φωτισμός, καθαριότητα, υδροάρδευση) αυτό δηλαδή που επιτάσσει η κεντρική εξουσία. Την ίδια ώρα είναι κομμένη η ΚΑΠ κατά 40% και το τεχνικό πρόγραμμα είναι σε κατεύθυνση που δεν βοηθάει, δεν δίνει θάρρος στους φτωχομεσαίους αγρότες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου