Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012


ΠΑΡΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Υποβαθμίζεται το Ινστιτούτο Ελιάς
Δημοσιεύθηκε στις: 15-03-2012

Σε κλείσιμο μέχρι το 2013 οδηγείται το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, παρότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, απεναντίας προσφέρει στην αγροτική έρευνα.
Αυτό επεσήμανε χθες ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Κώστας Χαρτζουλάκης, παρουσιάζοντας το ερευνητικό έργο που επιτελέστηκε τη χρονιά που πέρασε, παρά τα προβλήματα (μειωμένοι πόροι, έλλειψη επιστημονικού, τεχνικού προσωπικού) και αφήνοντας αιχμές τόσο σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στάση της απέναντι στην αγροτική έρευνα όσο και στην Αντιπεριφέρεια Χανίων και τον κ. Βουλγαράκη για τα όσα πρόσφατα είχε δηλώσει.
Ειδικότερα, κάνοντας μια παρουσίαση της δραστηριότητας του Ινστιτούτου για το 2011 ο κ. Χαρτζουλάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:
• Το 2011 λάβαμε από τον κρατικό προϋπολογισμό 48.500 ευρώ για να καλύψουμε όλες μας τις λειτουργικές δαπάνες. Το ποσό αυτό ήταν μειωμένο κατά 27,3% σε σχέση με το 2010. Οι δαπάνες του Ινστιτούτου ήταν 250.000 ευρώ, 200.000 ευρώ παραπάνω. Αυτά τα χρήματα καλύφθηκαν από προγράμματα και παροχή υπηρεσιών που υλοποιεί το Ινστιτούτο. Για ποιον φορέα μιλούν ότι δεν παράγει;
• Το 2011 υποβάλλαμε 11 προτάσεις - μελέτες (πολλές εξ αυτών αφορούν την ελαιοκομία π.χ. ταυτοποίηση ποικιλιακής σύστασης ελαιολάδου κ.ά.) στην Ε.Ε. στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, σε ιδιωτικούς φορείς ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
• Δράσεις προώθησης του ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο (δημοσιεύματα του Τύπου σε Κίνα, Αμερική και άλλες χώρες).
• Αναπτυξιακές δράσεις, όπως το κινητό εργαστήριο αναλύσεων και το εργαστήριο πιστοποιημένων αναλύσεων ελαιολάδου. 'Θεωρούμε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και μέσα στον Μάιο πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία του πρώτου', ανέφερε ο κ. Χαρτζουλάκης.
Την ίδια στιγμή, με τις τελευταίες αλλαγές το Ινστιτούτο στερείται 16 άτομα, που μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες. Εφυγαν 2 ερευνητές και εντός της χρονιάς φεύγουν άλλοι δύο με το Ινστιτούτο να μένει το 2013 μόλις με 2 ερευνητές!

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Χαρτζουλάκης σε όσα δήλωσε για το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Σκανδαλίδης. 'Στην εισήγηση του κ. Σκανδαλίδη στην επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό «Δήμητρα» μας εκπλήσσει ο τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Μιλά για 52 περιφερειακές μονάδες, ενώ ξέρει ότι είναι στα χαρτιά και λειτουργούν λιγότερες από 15. Ξέρει ή τουλάχιστον οφείλει να ξέρει ότι η Ελλάδα έγινε αυτάρκης σε σιτάρι, ζάχαρη, ότι βελτίωσε την ποιότητα ελαιολάδου, αύξησε την ποσότητά του από 80.000 τόνους το 1970 σε 300.000 τόνους το 2010, χάρη στη γεωργική έρευνα και ότι η πρόοδος που έχει γίνει στη γεωργία οφείλεται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.; Είναι λυπηρό, αν δεν είναι σκόπιμο, κάτι τέτοιο. Μέσα στη συζήτηση στη Βουλή αντέδρασε για το Ινστιτούτο ακόμα και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Παπαγεωργίου και ο κ. Δαμιανάκης είπε δύο κουβέντες και αναγνώρισε την προσφορά τουλάχιστον του Ινστιτούτου. Με αυτές τις λογικές, χωρίς αγροτική έρευνα, χωρίς καινοτομία, δεν πρόκειται να υπάρξει αγροτικός τομέας. Υπάρχουν μόνο 110 ερευνητές στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. λέει ο κ. Σκανδαλίδης. Δυόμισι χρόνια ο υπουργός τι έκανε για να αλλάξει αυτό το status; Δεν ξέρει ο κ. υπουργός ότι η έρευνα και η καινοτομία θα φέρουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία και στη χώρα;'.
Στη συνέχεια ο κ. Χαρτζουλάκης αναφέρθηκε σε προσπάθειες που γίνονται στην υπόλοιπη Κρήτη. 'Διαβάσαμε ότι αναβαθμίζεται ο κτηνοτροφικός σταθμός των Ασωμάτων. Μπράβο στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, στην κα Βρέντζου, αντιπεριφερειάρχη, για τα αγροτικά θέματα, στον υπουργό, στον βουλευτή, στον δήμαρχο Ρεθύμνου, στους φορείς της περιοχής που παλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναρωτιέμαι εδώ που υπάρχει η αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο υποδομή του Ινστιτούτου, τι γίνεται; Λυπάμαι που το λέω, αλλά είδα μια δήλωση στις εφημερίδες (Χανιώτικα νέα 28-1-2012, δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Απ. Βουλγαράκη) ότι το Ινστιτούτο πάει για προνοιακή δομή. Μπορεί να είναι σκληρό, αλλά αυτό το διάβασα και αυτά μένουν. Είναι λυπηρό, όταν υπάρχουν αυτές οι υποδομές και όταν ετοιμάζεται το Εργαστήριο Αναλύσεων να πάνε οι εγκαταστάσεις μας για προνοιακές δομές. Λες και δεν έχει άλλους χώρους η πόλη για προνοιακές δομές', κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου