Κυριακή 11 Μαρτίου 2012



ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Πίνουμε εισαγόμενους χυμούς!
Δημοσιεύθηκε στις: 10-03-2012

Βελτιωμένες τιμές για τη χυμοποίηση δίνει φέτος η Συνεταιριστική Α.Ε. ΒΙΟ.ΧΥΜ., την ίδια στιγμή πάντως που και η τοπική αγορά έχει κατακλυστεί από χυμούς εισαγωγής αμφιβόλου ποιότητας. Μετά την κατάργηση της επιδότησης της χυμοποίησης οι τιμές για τον παραγωγό είχαν φτάσει σε σχεδόν εξευτελιστικό επίπεδο, όμως, φέτος η ΒΙΟ.ΧΥΜ. για τα πορτοκάλια, αλλά κυρίως για τα μανταρίνια και τα λεμόνια, προσφέρει καλύτερες τιμές στους καλλιεργητές.
«Ξεκινήσαμε τη χυμοποίηση από τον Δεκέμβριο με ομφαλοφόρα πορτοκάλια και στη συνέχεια με μανταρίνια. Η προσκόμιση ήταν ικανοποιητική φέτος, διπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι. Σε αυτό συνετέλεσαν και οι τιμές που δώσαμε ως ΒΙΟΧΥΜ. Η Εταιρεία βρίσκεται κοντά στον παραγωγό και παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα το Συμβούλιο αποφάσισε να υπερβεί τις δυνάμεις του και να αυξήσει τις τιμές», δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο διευθυντής της ΒΙΟΧΥΜ κ. Γιώργος Σκουλάς.
Ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές της χυμοποίησης, οι τιμές έχουν ως εξής:
• Μανταρίνια: Φέτος πληρώθηκαν 12 λεπτά το κιλό από 6 λεπτά πέρυσι.
• Λεμόνια: Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η χυμοποίηση αλλά και γι’ αυτά από 6 λεπτά πέρυσι φέτος η ΒΙΟΧΥΜ θα τα παραλάβει στα 12 λεπτά.
• Γκρέιπ Φρουτ: Η τιμή παρέμεινε στα 5 λεπτά.
• Πορτοκάλι: Τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια αγοράζονται στην τιμή των 5 λεπτών, 1 λεπτό περισσότερο σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η ΒΙΟΧΥΜ αναλαμβάνει και τη μεταφορά. «Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε 2,2 λεπτά παραπάνω ανά κιλό. Για να τα μεταφράσουμε σε χρήματα για 5.000 τόνους είναι 60.000 ευρώ η επιβάρυνση για μας», αναφέρει ο κ. Σκουλάς.
Η εταιρεία υπολογίζεται φέτος να χυμοποιήσει περίπου 5.000 τόνους πορτοκάλια. «Έχουμε τη δυνατότητα να χυμοποιήσουμε και 10.000 και 15.000 τόνους. Φέτος δυστυχώς δουλεύουμε σε δύο βάρδιες μόνο», λέει ο κ. Σκουλάς.
Την ίδια στιγμή πάντως εταιρείες από την Πελοπόννησο αγοράζουν και φέτος πορτοκάλια για χυμοποίηση από τα Χανιά. «Είναι κάτι γνωστό. Εμείς λέμε ο καθένας ας κάνει τις επιλογές του. Οι τιμές που παίρνουν τα πορτοκάλια είναι οι ίδιες με τις δικές μας. Τα συσκευαστήρια τα ιδιωτικά ας κάνουν τις επιλογές τους ποιον θέλουν να ενισχύσουν. Την τοπική βιομηχανία χυμών ή τον ιδιώτη που έρχεται ευκαιριακά γιατί είχε μια ανάγκη συγκεκριμένη και ζητάει κάποιες ποσότητες και ενδεχομένως του χρόνου να μην πάρει ή να μην τους πληρώσει;», λέει ο διευθυντής.

ΧΥΜΟΙ ΑΠΟ ΦΛΟΥΔΙΑ
Κατά γενική ομολογία η ποιότητα του χυμού της ΒΙΟΧΥΜ, τόσο του φυσικού όσο και το συμπυκνωμένου, είναι αναγνωρισμένη σε επίπεδο Κρήτης. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα ειδικά για την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας τουρισμού οι εισαγωγές χυμών είναι τεράστιες. «Στην Κρήτη έχουμε παρουσία παντού. Το κοκτέιλ φυσικού χυμού μας έχει τη δεύτερη θέση σε πωλήσεις μετά την Amita και είμαστε δεύτερη μετά την εταιρεία αυτή σε παγκρήτιο επίπεδο και σε άλλες κατηγορίες. Όμως ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος την ίδια στιγμή που η νομοθεσία έχει πάρα πολλά κενά. Υποπροϊόντα όπως τα φλούδια εμείς ως ΒΙΟΧΥΜ τα παραχωρούμε δωρεάν στους κτηνοτρόφους. Δυστυχώς στην Πελοπόννησο αυτό το φλούδι που εμείς το δίνουμε στους βοσκούς για τα ζώα τους, υπάρχουν ειδικά ξηραντήρια που μπαίνει το προϊόν της φλούδας και με κάποιες πηκτίνες δίνει ένα ζουμί κίτρινο που συσκευάζεται και αυτό πρέπει να το ανταγωνιστούμε εμείς καθώς πουλιέται ως φυσικός χυμός. Και το δίνουν 20 λεπτά πιο φθηνά. Πρέπει ο νόμος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση τι είναι φυσικό και τι όχι. Επίσης η αγορά έχει κατακλυστεί από χιλιάδες χυμούς Κυπριακούς, Ισραηλινούς που είναι χυμοί αποκλειστικά φτιαγμένοι σε εργαστήρια με σκόνες, χρώματα, αρώματα. Δεν έχουν ίχνος πραγματικού χυμού, είναι προϊόν χημείας. Υπάρχει ένα κενό στη νομοθεσία που ευνοεί αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν χυμοί από Βουλγαρία που έχουν κατακλύσει την αγορά του Ηρακλείου που το λίτρο αγοράζεται 4 λεπτά! Είναι δυνατόν αυτό το προϊόν να έχει έστω και ίχνος, ίχνος, φυσικού χυμού;», επισημαίνει ο κ. Σκουλάς.
Στη ΒΙΟΧΥΜ εργάζονται 23 άτομα και στο πλαίσιο των περικοπών τη 'νεκρή περίοδο' οι συμβάσεις εργασίας έγιναν 6 ωρών από 8ωρες που ήταν μέχρι σήμερα. Η εταιρεία εκτιμά πως με τη μετεγκατάστασή της στην Αγιά, δημιουργούνται ευκαιρίες για την ακόμα καλύτερη λειτουργία της και την αύξηση του δυναμικού της παραγωγής της.
«Και η ΒΙΟΧΥΜ όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, ωστόσο είναι μια βιώσιμη επιχείριση το βλέπετε και στους ισολογισμούς της», δηλώνει ο πρόεδρος της ΒΙΟΧΥΜ κ. Κώστας Περουλάκης. Ο ίδιος επισημαίνει πως τόσο για τη ΒΙΟΧΥΜ όσο και για τον μεγαλύτερο μέτοχό της, την ΕΑΣ Κυδωνίας - Κισάμου, «δεν έχει πουληθεί ούτε ένα ακίνητο ούτε μια παραγωγική της δραστηριότητα παρά τα όσα κατά καιρούς αναφέρουν κάποιοι».

ΟΜΑΔΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ 'ΚΟΡΜΟΣ'
«Οι παραγωγοί να μπουν μέσα στη ΒΙΟΧΥΜ»
«Φέτος πράγματα η ΒΙΟΧΥΜ δίνει καλύτερες τιμές και υπάρχει και η μεταφορά. Όμως αυτό δεν αρκεί. Δεν εγγυάται κανείς ότι θα πληρωθούν αυτά τα πορτοκάλια γιατί ούτε το 2009 πληρώθηκαν. Βέβαια, αυτό είναι γενικό και με τον έμπορο ισχύει το ίδιο, αλλά ο έμπορος είναι έμπορος, η συνεταιριστική βιομηχανία όμως πρέπει να λειτουργεί σε όφελος του παραγωγού», δηλώνει ο κ. Ευτύχης Τρικουνάκης πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών 'Κορμός'. Όπως επισημαίνει υπάρχει έντονη δυσφορία για τη μη συμμετοχή παραγωγών στο Δ.Σ. της συνεταιριστικής επιχείρισης και για τον τρόπο λειτουργίας της από τη Διοίκηση. «Αυτή τη στιγμή στο Δ.Σ. της ΒΙΟΧΥΜ δεν είναι ούτε ένας αγρότης, ούτε ένας. Δεν γίνονται γνωστά τα Δ.Σ., ώστε να παρίστανται έστω οι παραγωγοί να παρακολουθήσουν, δεν ξέρουμε τι γίνεται με τη μισθοδοσία του προσωπικού, αν πληρώνονται, αν γίναν μειώσεις, αν γίνονται υπερωρίες, δεν γνωρίζουν οι παραγωγοί απολύτως τίποτα. Αυτά δεν είναι λογικά πράγματα. Τον υποτιθέμενο πρόεδρο, τον κ. Περουλάκη, η θητεία του οποίου έχει λήξει εδώ και χρόνια, τον παρακάλεσα προσωπικά να μπει ένας από τα Δ.Σ. των Ομάδων Παραγωγών Εσπεριδοειδών στο Δ.Σ. της ΒΙΟΧΥΜ. Δεν εισακούσθηκα. Ήλθα σε επαφή με τους βουλευτές των Χανίων μπας και μπορούν αυτοί να βοηθήσουν την κατάσταση. Δεν έκαναν τίποτα. Δεν είναι λογικό να φεύγουν από τα Χανιά χιλιάδες τόνοι προς την Πελοπόννησο και να μην λένε αυτοί στη διοίκηση της ΒΙΟΧΥΜ, μήπως κάνουμε κάποιο λάθος, μήπως κάτι δεν παει καλά; Ο κόσμος σε Κρήτη και Αθήνα ψάχνει τον χυμό της ΒΙΟΧΥΜ, γιατί του αρέσει πάρα πολύ. Ομως το δίκτυο διανομής είναι τραγικό. Εχω πάει προσωπικά στον διευθυντή της ΒΙΟΧΥΜ και του έχω πει ότι άνοιξε ένα μαγαζί, πήγαινε να του βάλεις χυμό, αντί να το κάνουν οι ίδιοι. Μου λένε καταστηματάρχες mini market, σούπερ μάρκετ ότι για να βρουν ΒΙΟΧΥΜ θα πρέπει αυτοί να αναζητήσουν τα προϊόντα της στο Super Market, ενώ άλλες εταιρείες χυμών τους πάνε το προϊόν τους κατευθείαν στα καταστήματά τους. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», καταλήγει ο κ. Τρικουνάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου