Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011


ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Σωτηρία μέσω… Τwitter
Δημοσιεύθηκε στις: 26-10-2011

Στην έλλειψη γνώσης για την αξιοποίηση σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Τwitter, Skype) και στη δορυφορική επικοινωνία εντοπίσθηκαν οι βασικές αδυναμίες στη χθεσινή δεύτερη ημέρα της άσκησης «Ποσειδών 2011», που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.
Το σενάριο της άσκησης συμπεριελάμβανε ισχυρό υποθαλάσσιο σεισμό, που θα προκαλούσε τσουνάμι το οποίο θα έπληττε τις ακτές της Κρήτης. Το μέρος αυτό της άσκησης πραγματοποιήθηκε στον Κλαδισό, ενώ παράλληλα το δεύτερο μέρος αφορούσε την κατάρευση κτηρίων λόγω του σεισμού και έγινε στο παλιό Νοσοκομείο.
«Σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποίησης, λειτουργίας του όλα ήταν άψογα και όλοι οι μετέχοντες έδειξαν υψηλότατο επίπεδο. Τα ζητήματα που πρέπει να δούμε ξανά ήταν η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως το Skype και το Twitter, για τα οποία έδειξαν άγνοια οι άνθρωποι της πιο μεγάλης γενιάς σε ό,τι αφορά την αξιοποίησή τους, αλλά και τη χρήση και τον χειρισμό της δορυφορικής επικοινωνίας», επισήμανε ο κ. Κώστας Συνολάκης καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών.
Αρχικά στον Κλαδισό, όπου σύμφωνα με την άσκηση είχε πληγεί από τσουνάμι, συγκεντρώθηκαν οι άντρες της Π.Υ. Χανίων, του γαλλικού και του κυπριακού Διασωστικού Σώματος, του Ερυθρού Σταυρού, του ΕΚΑΒ, του Λιμενικού, της Αστυνομίας και ασκήθηκαν στην ανεύρεση επιζώντων και τραυματιών, τη μεταφορά και την περίθαλψή τους. Παράλληλα υπήρξε συνεργασία με το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας, που λειτούργησε στην Π.Ε. Χανίων και στο οποίο βρίσκονταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Βουλγαράκης και ο δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης και επιτελικοί υπηρεσιακοί παράγοντες και αξιωματικοί.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με το σενάριο, οι διασώστες βρέθηκαν στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου, δύο πτέρυγες του οποίου όπως και τα μαγειρεία, είχε αναφερθεί ότι είχαν καταρρεύσει. Πυροσβέστες των Χανίων κατέβασαν εγκλωβισμένους από την ταράτσα του κτηρίου, ενώ Γάλλοι διασώστες και Σαμαρείτες του Ε.Σ. κατέβασαν με σκάλα και τροχαλίες τραυματίες από το υπό κατάρρευση κτήριο. Tο πλέον εντυπωσιακό κομμάτι της άσκησης ήταν η διάτρηση της ταράτσας κτηρίου που είχε πέσει σε δύο σημεία, ο εντοπισμός επιζώντων με γεώφωνο και κάμερα και η κάθοδος στο ισόγειο -με τη βοήθεια εγκατάστασης τροχαλίας- πυροσβεστών από τα Χανιά και την Κύπρο και γιατρού του Ε.Σ. για να απεγκλωβίσουν και να ανασύρουν τους τραυματίες. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και τα 3 Σώματα Στρατού, η Ελληνική Αστυνομία και η Πυροσβεστική, οι Υπηρεσίες της Π.Ε. Χανίων και του Δήμου Χανίων, το ΕΚΑΒ, ο Ερυθρός Σταυρός με το Σώμα Σαμαρειτών, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ. Την άσκηση παρακολούθησαν παρατηρητές από Ελλάδα, Γαλλία και Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου