Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011


ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Δικηγόροι σε θέση… μάχης
Δημοσιεύθηκε στις: 15-10-2011

Αντίθετοι σε όλα όσα προσπαθεί να περάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνουν και οι δικηγόροι των Χανίων, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως τις 19 Οκτωβρίου. Στην ενημερωτική Γενική Συνέλευση των Δικηγόρων των Χανίων, προχθές το βράδυ, έγινε συζήτηση πάνω σε όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν τον κλάδο.
«Θέλουμε να δεσμευτεί ο υπουργός ότι δεν θα μεταφέρει υποθέσεις των Δικαστηρίων στους συμβολαιογράφους (προσημειώσεις, συναινετικά διαζύγια, διαταγές πληρωμής κ.ά.). Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο γιατί οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν δικαιοδοτική δυνατότητα, δεν μπορούν να βγάζουν αποφάσεις και να είναι εκτελεστές. Αυτή τη δυνατότητα την έχουν μόνο τα Δικαστήρια και οι δικαστές», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δ. Ποντικάκης, συμπληρώνοντας πως ανάλογη θέση έχει και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας και ότι δεν μπορούν να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις από τον κάθε υπουργό «χωρίς συνεννόηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους με τη Δικαιοσύνη». Σε παρατήρησή μας ότι με τη μεταφορά ορισμένων υποθέσεων στους συμβολαιογράφους θα απεμπλακούν τα Δικαστήρια και θα απονέμεται γρηγορότερα η Δικαιοσύνη, ο κ. Ποντικάκης απάντησε πως «δεν θα γίνει τίποτα τέτοιο. Ισα - ίσα υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια του πολίτη· π.χ. μπορεί κάποιος βίαια να αναγκάσει τη γυναίκα του να πάει να υπογράψει το διαζύγιο στον συμβολαιογράφο, κάτι που δεν μπορεί να το κάνει στα Δικαστήρια. Εξάλλου, οι υποθέσεις αυτές δεν καθυστερούν τα Δικαστήρια. Οι μεν προσημειώσεις και οι διαταγές πληρωμής απαιτούν απλώς μια υπογραφή του δικαστή και τα συναινετικά διαζύγια είναι απλή διαδικασία. Η Δικαιοσύνη καθυστερεί από έλλειψη δικαστών, γραμματέων, έλλειψη μηχανογραφικής οργάνωσης και έλλειψη χώρων».
Η συνέλευση πήρε απόφαση να ζητήσει να αποποινικοποιηθούν οι οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία που είναι ένα βάρος για τα Δικαστήρια, επειδή όσοι δεν πλήρωσαν Τ.Ε.Β.Ε. ή Ι.Κ.Α. οδηγούνται στα Δικαστήρια, αλλά και να προχωρήσει η μηχανοργάνωση των Υπηρεσιών.

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
«Αυτό που λέμε ως δικηγόροι είναι ότι, αφού κάνουν μετατάξεις προσωπικού, ας κάνουν προς τα Δικαστήρια. Τα Δικαστήρια των Χανίων έχουν έλλειμμα κατά 35 άτομα στις οργανικές θέσεις που έχουν καθοριστεί προ 15ετίας, γιατί, αν πάμε με τις σημερινές ανάγκες, οι ελλείψεις είναι πάνω από 50. Εμείς κάνουμε μία προσπάθεια με ασκούμενους και νέους συναδέλφους να βοηθήσουμε και αν δεν το κάναμε τα Δικαστήρια θα είχαν βάλει λουκέτο», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.
Οι δικηγόροι τέλος αντιδρούν και στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους καθώς, όπως σημειώνουν, το επάγγελμα μόνο «κλειστό» δεν είναι. «Οποιος τελειώσει τη Νομική Σχολή κάνει αίτηση, ξεκινά ασκούμενος και μετά γίνεται δικηγόρος. Αν εμφανιστούν σήμερα 10.000 πτυχιούχοι θα γίνουν δικηγόροι. Δυστυχώς πιέζουν οι Τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι βιομήχανοι να μην υπάρχει κατώτατη αμοιβή για τους δικηγόρους, εκμεταλλευόμενοι τον μεγάλο αριθμό τους, ώστε να έχουν δικηγόρους τζάμπα, εξαθλιωμένους και κακά αμειβόμενους. Με τα κατώτατα όρια υπάρχει μια αξιοπρεπής εμφάνιση του δικηγόρου και αξιοπρεπής αμοιβή για να μην εξαθλιωθεί αυτός ο κλάδος. Από τους 45.000 δικηγόρους ζήτημα είναι να δουλεύουν 10.000. Υπάρχουν δικηγόροι και στα Χανιά που δεν έχουν ούτε μια παράσταση τον χρόνο και δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Σε σύνολο 400 δικηγόρων στα Χανιά οι 100 δεν κατάθεσαν ασφαλιστικά βιβλιάρια το 2010, γιατί δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν τις εισφορές. Ολα αυτά δεν τα κοιτάζουν, αλλά πάνε να εξυπηρετήσουν τις Τράπεζες», είπε ο κ. Ποντικάκης.
Τα Δικαστήρια εκδικάζουν έκτακτες υποθέσεις, όπως Αυτόφωρα (αν ο κατηγορούμενος είναι κρατούμενος), περιπτώσεις πλειστηριασμών κ.λπ.

Καταλήψεις από τους δικαστικούς υπαλλήλους
Σε τρίωρες καταλήψεις όλων των Δικαστικών Μεγάρων από τους κατά τόπους πρωτοβάθμιους Συλλόγους θα προχωρήσουν οι δικαστικοί υπάλληλοι των Χανίων. Οι καταλήψεις από τις 7 έως τις 10 το πρωί θα γίνουν τη Δευτέρα 17, την Τρίτη 18 και την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου και στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου