Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΟΝ ΟΜΑΛΟ
Επανέναρξη έργων για τη λιμνοδεξαμενή
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 05-10-2011

Στην επανέναρξη των εργασιών κατασκευής της λιμνοδεξαμενής στον Ομαλό αναμένεται να προχωρήσει ο εργολάβος, αφού ήρθη η ανάκληση των Περιβαλλοντικών Ορων, που είχαν επιβάλει τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ωστόσο, ο Φορέας Διαχείρισης των Λευκών Ορέων, που είχε προχωρήσει σε καταγγελία του έργου, για τη μη τήρηση των Περιβαλλοντικών Ορων, δεν είναι ικανοποιημένος από τις αλλαγές που έγιναν στην αρχική μελέτη και ειδικά σε ό,τι αφορά την έκταση και τον όγκο της λιμνοδεξαμενής.
«Η άρση ισχύος Περιβαλλοντικών Ορων για την κατασκευή του έργου -με τις διορθώσεις που έκανε το μελετητικό τμήμα του Ο.Α.ΔΥ.Κ. με τους εξωτερικούς συνεργάτες του- ανακλήθηκε. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες έκαναν αποδεκτές τις αλλαγές που κάναμε και έτσι μπορεί το έργο να συνεχιστεί», δήλωσε στα «Χ.Ν.» ο αναπληρωτής διευθυντής του Ο.Α.ΔΥ.Κ., κ. Μάρκος Πατρελάκης. Η σχετική ενημέρωση έγινε στον Ο.Α.ΔΥ.Κ. το μεσημέρι της Παρασκευής και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου.
Σύμφωνα με τον κ. Πατρελάκη, η ανάκληση των Περιβαλλοντικών Ορων του έργου, που είχαν ως αποτέλεσμα το σταμάτημά του, είχαν να κάνουν με την προστασία του εποχιακού λιμνίου (οικότοπος προτεραιότητας), αλλά και της αμπελιτσιάς (Zelkova abelicea). Παράλληλα, μπήκαν και μια σειρά άλλες παράμετροι. Οπως σημείωσε ο κ. Πατρελάκης:
• Οι Υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι δεν απειλείται το εποχιακό λιμνίο.
• Η αιτιολόγηση και η σκοπιμότητα του όγκου του έργου κρίθηκε επαρκής. Κρίθηκε ότι η ποσότητα που θα συγκεντρωθεί, 700.000 κυβικά, είναι απαραίτητη για την περιοχή.
• Διευκρινίστηκε ότι το προστατευόμενο είδος «αμπελιτσιά» δεν επηρεάζεται από το έργο.
«Λήφθηκαν σοβαρά υπ’ όψιν τα θέματα που μας είχε βάλει και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας», ανέφερε ο κ. Πατρελάκης. Σύμφωνα με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, που σταμάτησαν οι εργασίες, είχε εκτελεστεί έργο αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Από τη μεριά του Φορέα Διαχείρισης των Λευκών Ορέων, με τον οποίο επικοινώνησαν τα «Χ.Ν.», ο πρόεδρός του, κ. Π. Λυμπεράκης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει μέχρις ότου πάρει επίσημα στα χέρια του την άρση της ανάκλησης, ωστόσο, επεσήμανε πως από τη στιγμή που δεν μειώθηκε ο όγκος της λιμνοδεξαμενής και η έκτασή της ο Φορέας συνεχίζει να μην συμφωνεί.
Σημειώνεται ότι σε βάρος του έργου έχουν προσφύγει και κάτοικοι της περιοχής του Ανατολικού Σελίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου