Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ


ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Η κρίση χτυπάει και τις λαϊκές
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 14-10-2011

Η κρίση στα Χανιά χτυπάει και τις λαϊκές αγορές καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα οι καταναλωτές εμφανίζονται πολύ κουμπωμένοι, ακόμα και στις καθημερινές αναγκαίες αγορές από τους πάγκους.
Αυτό είναι κάτι που διαπιστώνουν καθημερινά και οι ντόπιοι παραγωγοί καθώς παρότι ο κόσμος φαίνεται να εμπιστεύεται τη λαϊκή για τις αγορές του η οικονομική κρίση τον έχει αναγκάσει ακόμα και να παζαρεύει τις τιμές. «Η δουλειά έχει πέσει καθώς ο κόσμος είναι πιο συγκρατημένος, είναι πιο συντηρητικός λόγω της κρίσης», μας εξηγεί ο κ. Βασίλης Τσατσαρωνάκης, παραγωγός από τον Πλάτανο Κισάμου. Στον πάγκο του πολλοί σταματάνε για να πάρουν σταμναγκάθι ντόπιο ή αγγουράκια από το Λαφονήσι. «Κόσμο έχουμε αλλά η δουλειά έχει πέσει. Οι τιμές μας παραμένουν χαμηλές και έχουμε καλύτερη ποιότητα και τιμές σε σύγκριση με τα σούπερ μάρκετ ωστόσο η κρίση είναι κρίση», αναφέρει.
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο κ. Στέλιος Μυλωνάκης. «Είμαι 35 χρόνια παραγωγός της λαϊκής και πρώτη φορα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τόσο δύσκολη κατάσταση. Τόσο εμείς όσο και ο κόσμος βέβαια», μας εξηγεί. Δείχνει προς το σημείο το πάγκου που έχει ντομάτες. «Ορίστε 50 λεπτά ντομάτα το κιλό. Ερχονται και μου λένε δώσε την 40 λεπτά. Μα δεν μπορώ να τη δώσω δεν βγαίνω, έχει αυξηθεί και το παζάρι».
Ο κ. Στέλιος εκτιμά πως η λαϊκή θα παραμένει πάντα πρώτη στην προτίμηση των καταναλωτών αφού «έχει πάντα φρέσκα πράγματα και ποιοτικά. Τώρα με τον ΦΠΑ και τις ταμειακές που πάνε να μας επιβάλλουν πολύ φοβάμαι ότι αν ισχύσει τελικά πολλοί συνάδελφοι θα τα παραιτήσουν και άλλοι θα καταφύγουν στο παρεμπόριο».
Ανάλογες και οι διαπιστώσεις για το σύνολο της λαϊκής και από τον πρόεδρο των παραγωγών της λαϊκής κ. Κώστα Καψωμενάκη. «Κόσμο έχουμε, δεν έχει όμως αγοραστική δύναμη. Αυτό που βλέπαμε παλιά να έρχεται ο πελάτης και να λέει 'βάλε μου μια τσάντα πατάτες', έχει πλέον τελειώσει. Τώρα έρχεται και λέει 'βάλε 3 - 4 κιλά' πολύ συγκρατημένα. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα. Και να μην αναφέρω και το φαινόμενο που πλέον είναι και στα Χανιά των συμπολιτών μας που περιμένουν να τελειώσει η λαϊκή για να πάρουν ό,τι βρουν από κάτω».
Οι παραγωγοί καλούν τους καταναλωτές να βρεθούν στη λαϊκή «που δεν έχει έναν πάγκο όπως το σούπερ μάρκετ αλλά δεκάδες για να κάνουν την επιλογή τους» αλλά και γιατί όπως τονίζει ο κ. Καψωμενάκης «ο κόσμος αγοράζει κατευθείαν από τον παραγωγό χωρίς διαμεσολαβητές ενισχύοντας την τοπική οικονομία».

ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
Αναφορικά με το ζήτημα που υπάρχει με τις ταμειακές μηχανές ο κ. Καψωμενάκης δηλώνει πως υπάρχει μια άτυπη παράταση στην εφαρμογή και οι παραγωγοί αναμένουν να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους. «Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Καπελέρη τον γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών. Ο υπάρχων νόμος προβλέπει ΦΠΑ για τους παραγωγούς και βιβλία εσόδων - εξόδων, για τα οποία και αντιδρούμε γιατί μας αφανίζει. Τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως ο παραγωγός της λαϊκής δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Η πρότασή μας που έγινε αποδεκτή εν μέρει ήταν να μπει ταμειακή μηχανή, να παίρνει την απόδειξή του το καταναλωτικό κοινό, χωρίς όμως ΦΠΑ και χωρίς βιβλία εσόδων και εξόδων και θα φορολογούμαστε με 1% επί του τζίρου. Αυτό είναι το πιο δίκαιο μέτρο και περιμένουμε να γίνει δεκτή αυτή η πρότασή μας», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου