Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Δώρον άδωρον… η ιδιωτική αποθεματοποίηση
Δημοσιεύθηκε στις: 14-10-2011

«Δώρον - άδωρον» για τους παραγωγούς των Χανίων και της Κρήτης φαίνεται να είναι η εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, που ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Και αυτό γιατί αφορά το παρθένο ελαιόλαδο γενικά, όταν στην Κρήτη η συντριπτική ποσότητα του ελαιολάδου που παράγεται είναι έξτρα παρθένο.
Αυτό επεσήμανε στα «Χ.Ν.» κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του Υπουργείου ο εκτελεστικός διευθυντής του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης. "Το 95% του ελαιολάδου που παράγεται στην Κρήτη είναι κάτω από το 1 βαθμό οξύτητας, επομένως για μας δεν φαίνεται να έχει κάποιο θετικό όφελος από την ιδιωτική αποθεματοποίηση του παρθένου ελαιόλαδου που φτάνει και τους 2 βαθμούς οξύτητας. Δεν βλέπω να έχει ιδιαίτερη συμμετοχή καθώς γίνεται αρκετά αργοπορημένα, επομένως η συμμετοχή Συνεταιρισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων δεν αναμένεται να είναι αξιόλογη», είπε ο κ. Μιχελάκης, συμπληρώνοντας παράλληλα πως υπάρχουν ενδείξεις για κάθοδο των τιμών ακόμα και στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποιεί ότι μετά από αίτημα της χώρας μας πριν λίγους μήνες αλλά και πρόσφατο αίτημα των Ισπανών, ψηφίστηκε στη Διαχειριστική Επιτροπή κανονισμός για το άνοιγμα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών, για αποθεματοποίηση συνολικής ποσότητας 100 χιλ. τόνων παρθένου ελαιολάδου, για όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε. Η πρώτη μερική δημοπρασία αρχίζει στις 19 Οκτωβρίου και λήγει στις 25 Οκτωβρίου 2011 και η δεύτερη αρχίζει στις 26 Οκτωβρίου 2011 και λήγει στις 8 Νοεμβρίου 2011. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας, «το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ανεξάρτητα από το αν θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά του ελαιολάδου. Συνεπάγεται κατά κανόνα άνοδο των τιμών παραγωγού, εν όψει μάλιστα και της νέας ελαιοκομικής περιόδου, αφού θα επιτρέψει να εκτονωθεί η αγορά τουλάχιστον στην Ισπανία, όπου έχουν συσσωρευθεί αποθέματα που συμπιέζουν τις τιμές σε όλη την Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου