Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ
Καταλήψεις σε σχολεία των Χανίων
Από: Γιώργος Κώνστας και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 04-10-2011

Στον ρυθμό των καταλήψεων μπήκαν χθες εννέα σχολεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Χανίων, την ώρα που οι Σύλλογοι Γονέων εκφράζουν -για ακόμη μια φορά- τον προβληματισμό τους για τη φετινή σχολική χρονιά.
Ανάμεσα στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη βρίσκονται αυτά των Βρυσών, του Βάμου, του Γυμνασίου Ν. Κυδωνίας και άλλα εντός της πόλης με βασικότερο αίτημα την έλλειψη βιβλίων και θέματα που αφορούν την Παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Ηδη σε πολλά σχολεία εχουν γίνει οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων 15μελών, ενώ από πλευράς της Ενωσης Γονέων όταν τέθηκε το ζήτημα από τα «Χ.Ν.» τονίσθηκε πως οι όποιες κινητοποιήσεις των μαθητών θα πρέπει να αποφασίζονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες - συνελεύσεις των μαθητών.
Εν τω μεταξύ οι ελλείψεις σχολικών βιβλίων, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και οι περικοπές της τάξης του 50% στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποίησε η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων χθες το απόγευμα στο Α' Γυμνάσιο Χανίων.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Στη σύσκεψη κατατέθηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις από τις έκτακτες συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, πάνω στα οξυμένα προβλήματα της Παιδείας.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων κ. Γ. Βόρδος «το σημαντικότερο θέμα που μας απασχολεί είναι η έλλειψη βιβλίων που με φωτοτυπίες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά. Επίσης, σε κάποια σχολεία υπάρχει πρόβλημα με τμήματα τα οποία έχουν 30 μαθητές και δεν ξέρουμε πώς θα αντιμετωπιστεί, όπως στην Αμπεριά και σε περιαστικούς περιοχές όπως η Νέα Κυδωνία κ.α.».
Παράλληλα συζητήθηκε το πρόβλημα με τους περιορισμούς δαπανών και λειτουργικών εξόδων στα σχολεία, που έχουν ξεπεράσει το 50% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
«Είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν αν σκεφθούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε και σε δαπάνες για τις φωτοτυπίες που επιβαρύνονται τα σχολεία. Αν συνδυάσουμε την πιθανή αύξηση του κόστους του πετρελαίου, θα είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς θα έχουμε πρόβλημα και τη θέρμανση των παιδιών», τόνισε ο κ. Βόρδος.
Ακόμη αναφορά έγινε στην εξέλιξη κτηριακών ζητημάτων όπως στο Πολυκλαδικό στο οποίο σύμφωνα με τον κ. Βόρδο «η εργολαβία που ξεκίνησε, δεν τελείωσε ποτέ» καθώς και σε ελλείψεις αιθουσών σε σχολεία όπως στην Αμπεριά, όπου «υπάρχουν προκάτ αίθουσες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και χρειάζεται να γίνουν επεκτάσεις, διότι πράγματι υπάρχει πληθώρα παιδιών».
Από την πλευρά του το μέλος της Ενωσης Γονέων και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Λυκείου κ. Ν. Τζινευράκης αναφέρθηκε στις ελλείψεις βιβλίων που όπως εκτίμησε «θα ξεκινήσουν να έρχονται από τις 15 του μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα» και εξέφρασε τον προβληματισμό του καθώς αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει πολλούς γονείς να αγοράζουν οι ίδιοι τα σχολικά βιβλία κάτι που θα επιβαρύνει επιπλέον τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Επίσης ο κ. Τζινευράκης επεσήμανε τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού λόγω της εφεδρείας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Ειδικά στο 3ο Λύκειο, υπάρχουν αρκετοί καθηγητές οι οποίοι λόγω της εφεδρείας, φεύγουν από το σχολείο και έτσι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Όμως τα παιδιά βλέπουν και καταλαβαίνουν».

Ψήφισμα Συλλόγου Γονέων 7ου Γυμνασίου
Σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου Χανίων επισημαίνεται: «Θέλουμε τα σχολειά να παραμείνουν ανοιχτά και οι εκπ/κοί να διατηρήσουν τις ψυχικές τους δυνάμεις , χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ως γονείς δε θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο στην προσπάθεια κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης».
Παράλληλα αναφέρονται οι τρεις σημαντικότεροι παράμετροι των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, όπως:
- η απουσία βιβλίων και η αντικατάστασή τους από CDs, χρήση Διαδικτύου και φωτοτυπιών. Άμεσα προτείνουμε, τη μαζική επιστροφή των CDs σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
- τα κενά και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις σχολείων και τις τάξεις των 28 και 30 μαθητών.
- τις περικοπές της τάξης του 50% στην χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών με τις συνακόλουθες περικοπές σε εποπτικά μέσα, εργαστήρια, καθαριότητα κ.λπ.
Στο ψήφισμα προτείνονται, σε επίπεδο γενικότερων κινητοποιήσεων, με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τους μαθητές, συμμετοχή στις συνελεύσεις της Ενωσης Γονέων, εκδηλώσεις συμπαράστασης σε άλλα σχολεία και μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επίσης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου Χανίων καλεί όλους τους μαθητές να αποστείλουν ηλεκτρονικές επιστολές με θέμα «Το σχολείο του σήμερα με τη γλώσσα των μαθητών» προς τον Σύλλογο Γονέων, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το γραφείο της υπουργού Παιδείας.

Ομιλία από τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας
Σειρά από ομιλίες και συζητήσεις με ειδικούς, διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας θέλοντας να συμβάλει στην επιμόρφωση των γονέων για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών.
Στο πλαίσιο αυτό αύριο, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ομιλία για τα «Θέματα προσχολικής ηλικίας», με εισηγητή και συντονιστή τον παιδοψυχίατρο - ψυχοθεραπευτή, κ. Αριστείδη Στουρνάρα. Η ομιλία θα διεξαχθεί στο κτήριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων - Νεάρχου 23 (είσοδος από Γιαμπουδάκη) στις 6.30 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
Δεν ξεκινούν τα μαθήματα
Δεν είναι δυνατή η έναρξη μαθημάτων στο ΤΕΙ Κρήτης καθώς δεν συνήφθησαν οι συμβάσεις για έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως αποφασίσθηκε χθες κατά την έκτακτη Συνεδρίαση της Συνέλευσης του ΤΕΙ Κρήτης.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΕΙ Κρήτης «η Συνέλευση θα συνέλθει και πάλι και θα επανεξετάσει την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά από όποια αύξηση αριθμού του συνόλου των θέσεων Εκτακτου ΕΠ, την Πέμπτη Οκτωβρίου. Μέχρι τότε η εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι αδύνατο να ξεκινήσει.
Η Διοίκηση του ΤΕΙ θα πρέπει άμεσα να προβεί σε έγγραφη διαμαρτυρία προς το Υπ. Παιδείας και τους εκπροσώπους της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ για την έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή των θέσεων Εκτακτου ΕΠ αλλά και την τραγική ελάττωση του αριθμού για το ΤΕΙ Κρήτης.
Η Κοινότητα του ΤΕΙ στο σύνολό της, θα πρέπει να μετακινηθεί αύριο, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, το πρωί στο κέντρο των πόλεων των Παραρτημάτων του ΤΕΙ, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σε σχέση με την τραγική έλλειψη Εκπαιδευτικού Προσωπικού και των άλλων απαραίτητων μέσων για την εκπαίδευση στο Ιδρυμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου