Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011


ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
Εκοψαν αιωνόβια πεύκα
Δημοσιεύθηκε στις: 20-10-2011

Πικρία, αγανάκτηση, λύπη, απογοήτευση και απαξία ζωής εκφράζουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής της Βάθης για την κοπή πεύκων στον αίθριο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου στο Ιναχώριο Κισάμου.
Το κλειστό σήμερα σχολείο ήταν στη σχολική περιφέρεια των Κοινοτήτων Βάθης και Κεφαλίου, κτισμένο ανάμεσα στα χωριά Κεφάλι, Παπαδιανά, Θεοδωριανά και Βάθη (Κούνενι).
Oι κάτοικοι με κείμενό τους στα «Χ.Ν.» σημειώνουν πως το σχολείο «βρίσκεται σε περίοπτη θέση που δεσπόζει στην περιοχή και είναι κατάφυτο σχεδόν, περιτριγυρισμένο από πεύκα, που φύτεψαν οι μαθητές του σχολείου, ηλικίας σήμερα από 40 έως 110 ετών. Τα δέντρα, που κόπηκαν χωρίς λόγο, ήταν δέντρα 100 και πλέον ετών, ήταν δέντρα υιοθετημένα. Τα υιοθέτησαν οι μικροί μαθητές που τα φύτεψαν, οι μικροί μαθητές που μεγάλωσαν και γνώριζε ο καθένας τους το δικό του πεύκο. Οι μαθητές έγιναν ενήλικοι, πήγαν στην Αλβανία να υπερασπιστούν την πατρίδα, μερικοί δεν γύρισαν. Ομως το πεύκο τους ζούσε, ήταν το μνημείο τους, μέχρι που το έκοψε ο ξυλοκόπος, γλεντοκόπος ή χρεοκόπος (πολύ της μόδας) με εντολή, ευλογία και μη αυτοψία του Δήμου Κισάμου. Μπράβο Καλλικράτη! Τα πεύκα του σχολείου ήταν μνημείο και κόσμημα στη Σελινιώτικη - Εννιαχωριανή περιοχή, ευλογία για τον περαστικό, για τον συντοπίτη και κατάρα για τον νέο Δήμο; Υπάρχει νόμος, υπάρχει Δασαρχείο ή όλοι αδιαφορούμε σε αυτόν και γι’ αυτόν τον τόπο;».
Τα «Χ.Ν.» επικοινώνησαν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κισάμου, κ. Μιχάλη Μουντάκη. Οπως μας επεσήμανε «ο Δήμος δεν ενεπλάκη καθόλου. Μας ζήτησε κάποιος ιδιώτης να κόψει ένα κλαδί, επειδή έπεφτε στον δρόμο. Στη συνέχεια μας καταγγέλθηκε και διαπίστωσα και ο ίδιος ότι είχαν κοπεί πεύκα με κορμοτομή. Προχωρήσαμε ως Δήμος σε αναφορά στο Δασαρχείο Χανίων προκειμένου να προχωρήσει σε μηνύσεις». Μήνυση κατέθεσαν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου