Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011



ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ
Επιτακτική ανάγκη ο πολιτισμός της ειρήνης
Δημοσιεύθηκε στις: 03-10-2011

Ενας άλλος πολιτισμός, ο πολιτισμός της ειρήνης, είναι το ζητούμενο για την ανθρωπότητα στον αιώνα που διανύουμε. Σε αυτόν τον πολιτισμό καθοριστική θα πρέπει να είναι η παρουσία της Ορθοδοξίας.
Αυτά, μεταξύ άλλων, επισήμανε στην ομιλία του για την ειρήνη ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Δημήτρης Κακαβελάκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ειρήνη, που οργανώνει ο Δήμος Πλατανιά. Μιλώντας στην Ορθόδοξη Ακαδημία στο Κολυμπάρι ο κ. Κακαβελάκης επισήμανε πολλές φορές τις ευθύνες του σύγχρονου ανθρώπου για την αποτροπή του πολέμου που όπως ανέφερε «στη σύγχρονη αποτρόπαια μορφή του, με τα τρομακτικά όπλα μαζικής καταστροφής είναι συνώνυμος της εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους».
Ο κ. Κακαβελάκης αναφέρθηκε εκτενέστατα στον μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο, τονίζοντας την αγωνία του για την παγκόσμια ειρήνη, από τη εποχή της Κατοχής κιόλας και στη συνέχεια τα χρόνια του ψυχρού πολεμου. «Ως μητροπολίτης ο Ειρηναίος έκανε τα ειρηνικά έργα που απαιτούνταν εκείνη την εποχή σε μια περιοχη όπως η Κίσαμος και το Σέλινο που είχαν υποστεί μια σημαντική κοινωνικοοικονομική καταστροφή όπως και όλη η χώρα με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δημιούργησε έργα αγάπης και στήριξε τους ανθρώπους της γης και του άστεως», σημείωσε.

ΝΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μιλώντας για την περίοδο πριν από 30 χρόνια, την ονομασία της Σπάθας σε Ακρωτήρι Ειρήνης αλλά και τις άλλες πρωτοβουλίες του Ειρηναίου ο ομιλητής -και πρωτεργάτης της ιδέας αυτής- σημείωσε πως «το όλο κίνημα της εποχής συνδυάστηκε με μια πολιτιστική και θρησκευτική επανάσταση στην Κίσαμο, στα Χανιά, στην Κρήτη, μέσα από εξαιρετικές εκδηλώσεις που είχαμε οργανώσει εκείνη την περίοδο».
Ο κ. Κακαβελάκης επεσήμανε ότι απαιτείται σοβαρή προσπάθεια από όλους τους φορείς για να αναβιώσει η ιδέα του Ακρωτηρίου της Ειρήνης, η οποία αποτελεί σπουδαία υπόθεση που ξεπερνά τα όρια της τοπικής κοινωνίας.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πλατανιάς κ. Αθανάσιος Χηνόπουλος επεσήμανε πως «ο πόλεμος υπήρξε πάντα πηγή ολέθρου και η ειρήνη πηγή ευημερίας και ανάπτυξης. Η παγκόσμια ειρήνη παραμένει το ζητούμενο για τους ανθρώπους και σήμερα. Μόνο που ο πόλεμος έχει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα τη σημερινή εποχή και για τον ελληνικό λαό έχει τη μορφή του οικονομικού πολέμου, που είναι αόρατος και πιο δύσκολος στην αντιμετώπισή του». Από τη μεριά του ο κ. Σ. Κενανίδης, διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας, τόνισε τη σημασία για έναν νέο θεανθρωπισμό με επίκεντρο τον Χριστό.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΒΟΥΒΕΣ
Στη δημιουργία ενός νέου Μουσείου της Ελιάς των Βουβών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στοχεύει ο Δήμος Πλατανιά. Ενας στόχος εφικτός καθώς ήδη διαθέτει το αναγκαίο οικόπεδο που είχε αγοραστεί από τον τέως Δήμο Κολυμπαρίου, ενώ και η επισκεψιμότητα της Ελιάς των Βουβών και του σημερινού Μουσείου είναι υψηλότατη.
Αυτό επισημάνθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τους φορείς του Δήμου Πλατανιά στον χώρο του Μουσείου, όπου επρόκειτο να τιμηθεί ο κεραμίστας Χριστόφορος Σκλαβενίτης για την προσφορά σημαντικών κεραμικών από τη συλλογή του, στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων για την ειρήνη. Η εκδήλωσε αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του κ. Σκλαβενίτη.
«Ο Δήμος Πλατανιά αποτελεί συνέχεια του Δήμου Κολυμπαρίου και θα συνεχίσει όλα τα έργα που αφορούν την Ελιά των Βουβών, που είχε προγραμματίσει ο κ. Πολυχρονίδης. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός νέου Μουσείου εδώ στις Βούβες. Εχουμε τις ανάλογες μελέτες έτσι ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και φιλοδοξούμε να είναι από τα καλύτερα Μουσεία στην Κρήτη», ανέφερε ο αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού κ. Νίκος Δασκαλάκης. Από τη μεριά του ο τέως δήμαρχος Κολυμπαρίου κ. Π. Πολυχρονίδης συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή για την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία νέου Μουσείου και σημείωσε πως η επισκεψιμότητα της Ελιάς των Βουβών έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Αναφερόμενος στην προσφορά των 11 κεραμικών στο Μουσείου Ελιάς από τον κ. Σκλαβενίτη, ο κ. Πολυχρονίδης σημείωσε: «Ο κ. Σκλαβενίτης είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, είναι γλύπτης, κεραμίστας, λαογράφος έχει βγάλει πολύ καλά βιβλία, έχει δημιουργήσει εξαιρετικά αντικείμενα και έχει μια εξαιρετική συλλογή. Οταν επισκέφθηκε το Μουσείο της Ελιάς συγκινήθηκε από τα πολύ σημαντικά εκθέματά του και μας προσέφερε ένα πιθάρι εγχάρακτο του 17ου αιώνα και άλλα 11 αντικείμενα πολύ μεγάλης αξίας. Η συνεργασία του με το Μουσείο θα συνεχιστεί».

ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Οι διήμερες εκδηλώσεις περιελάμβαναν και τη διεξαγωγή του «Λαϊκού δρόμου για την Ειρήνη», χθες το πρωί. Σε μια διαδρομή 10 χλμ. με αφετηρία το γήπεδο του Μάλεμε και τερματισμό στο Μνημείο της Ειρήνης στην Καληδονία, περισσότερα από 70 παιδιά και 150 ενήλικοι, έτρεξαν για την ιδέα της Ειρήνης.
Στη γενική κατάταξη, πρώτος ήρθε ο Μαροκινός Αμπνελμπάστ Εταμπάι, δεύτερος ο Αντώνης Πολλάκης και τρίτος ο Μανώλης Ψαραδάκης, ο οποίος ήρθε πρώτος στην κατηγορία άνω των 50 ετών. Δεύτερος στη συγκεκριμένη κατηγορία, τερμάτισε ο Δημήτρης Μπαρίκος.
Μετά τη βράβευση των νικητών ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη χορωδία της Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου και παραδοσιακό κέρασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου