Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011


ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ναι σε υβριδικό πάρκο στο Αποπηγάδι
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 25-10-2011

Θετικά ως προς την πραγματοποίηση του υβριδικού πάρκου στην περιοχή του Αποπηγαδίου τοποθετείται η επιστημονική επιτροπή που συνέστησε ο Δήμος Πλατανιά. Σε χθεσινή ενημερωτική συνάντηση στο Δημαρχείο Πλατανιά, παρουσία του δημάρχου, Γ. Μαλανδράκη, του δημάρχου Καντάνου - Σελίνου, Γ. Δερμιτζάκη, αντιδημάρχων, προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων (Σέμπρωνα, Πρασέ, Π. Ρουμάτων), δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων της «Αιολικής Μουσούρων», που θέλει να κάνει το έργο, έγινε αναλυτική συζήτηση πάνω στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την οποία έχει πάρει άδεια η εταιρεία.
Στη συνάντηση είχαν κληθεί και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Πλατανιά, από τους οποίους παραβρέθηκε μόνο ο κ. Γ. Αγοραστάκης, με τα μέλη της επιτροπής, τους αυτοδιοικητικούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες να διατυπώνουν μια σειρά ερωτημάτων προς του εκπροσώπους της εταιρείας.
«Οι επενδυτές είναι δεκτικοί στο να τροποποιήσουν τους όρους της Περιβαλλοντικής Μελέτης σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφοδιασμού του νερού, σύμφωνα με τις οδηγίες, υποδείξεις, προσαρμογές που θα ζητήσει η Δημοτική Αρχή», δήλωσε ο δήμαρχος, κ. Γ. Μαλανδράκης, σημειώνοντας πως ο Δήμος απλώς γνωμοδοτεί επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. «Προσωπική μου απόφαση ήταν ότι επειδή υπήρχε μεγάλη δυσπιστία και έλλειψη δημοσιότητας σε θέματα με τις Α.Π.Ε. στους πρώην Δήμους Βουκολιών και Μουσούρων, έπρεπε να υπάρξει μια διαδικασία, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται. Η επιτροπή είχε πάρει την πρόταση για τους Περιβαλλοντικούς Ορους πριν εγκριθούν από τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να τη δει και να πει στον Δήμο την άποψή της επιστημονικά και τεκμηριωμένα. Η επιτροπή συνεδρίασε και μας έφερε τις προτάσεις της, απλώς υπήρχαν κάποια θέματα διευκρινίσεων γι’ αυτό και έγινε αυτή η ενημερωτική συνάντηση», ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης.
Στην επιτροπή συμμετείχαν το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τ.Ε.Ε., ο Ο.Α.ΔΥ.Κ., η Διεύθυνση Υδάτων Περιφέρειας, υδρογεωλόγος από το ΙΓΜΕ κ.ά.
«Στη συζήτηση που έγινε κατατέθηκαν οι προβληματισμοί, οι απορίες και οι διευκρινίσεις που η επιτροπή έκρινε ότι έπρεπε να πάρει από τους επενδυτές. Η εισήγηση της επιτροπής ήταν σε γενικές γραμμές ότι δεν έβλεπε ισχυρούς λόγους, ώστε να μην εκτελεστεί το έργο σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Εκρινε ότι έπρεπε να διευκρινιστούν κάποια ζητήματα -που διευκρινίστηκαν στη συνάντηση- και είχαν να κάνουν με τη διαχείριση των νερών. Είχα πει στην εταιρεία στη μία συνάντηση που είχα μαζί τους ότι εγώ απόφαση θα πάρω μέσα από διαδικασίες και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτώ -είτε μου έπεφτε είτε όχι λόγος- να υπάρχει έλλειμμα στο υδάτινο δυναμικό του Δήμου. Η εταιρεία ασπάζεται ότι ο Δήμος αποφασίζει για τις ποσότητες νερού που θα ζητά η εταιρεία βάσει της περιβαλλοντικά εγκεκριμένης περιοχής. Επίσης αποδέχεται ότι οι Δήμοι θα έχουν αποφασιστικό λόγο στο θέμα του νερού, της επιλογής που θα γίνεται η αναπλήρωση (πρέπει να είναι χειμώνας) και την παρακολούθηση του έργου από μια επιτροπή, ώστε να γίνονται αυτά που αποφασίσαμε».
Οπως τόνισε τέλος ο δήμαρχος η συζήτηση επεκτάθηκε και για το έργο που πήρε άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων (υβριδικό πάρκο
ισχύος 5,1 MW), αλλά και για το έργο στη συνολική επέκτασή του.

Ο Γ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου, κ. Δερμιτζάκης, με τον αντιδήμαρχο κ. Β. Κουκουβιτάκη. «Η επιτροπή εξέφρασε την άποψη ότι περιβαλλοντικά δεν επιβαρύνεται ιδιαίτερα η περιοχή με την εγκατάσταση του έργου αυτού. Ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεσμεύεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει γεώτρηση για την πλήρωση των δεξαμενών, αλλά από μια υδρομάστευση της περιοχής του πρώην Δήμου Μουσούρων. Μετά από αυτά περιμένουμε πλέον τροποποίηση της Περιβαλλοντικής Μελέτης σε ό,τι αφορά ορισμένα σημεία που αφορούν κυρίως τη χρήση των υδάτων. Η σημερινή μελέτη αφορά τον Δήμο Καντάνου - Σελίνου στο 5% του έργου, η δεύτερη και η τρίτη φάση του έργου στην επέκτασή του μας αφορά», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καντάνου - Σελίνου για το θέμα υπογραμμίζοντας πως «η απόφασή μας ήταν και είναι να συζητήσουμε με τους επαΐοντες σε ό,τι αφορά και τη διαχείριση των υδάτων και το περιβάλλον και εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει και να αποφασίσει προς το συμφέρον του Δήμου, του περιβάλλοντος και της περιοχής. Πρώτα θα μελετήσουμε και θα δούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μετά όλα τα άλλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου