Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΜΑΛΙΝΑΚΗ


ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Ανοίγει ο δρόμος αξιοποίησης του κληροδοτήματος Μαλινάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 05-10-2011

Φως στο τούνελ του κληροδοτήματος Μαλινάκη στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων, για την επέκταση της ψυχιατρικής μονάδας κατά 750 τ.μ., φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα κληροδοτήματα, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.
Την ενημέρωση αυτή έκαναν στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων τα μέλη της επιτροπής διαχείρισης του κληροδοτήματος (μητροπολίτης Δαμασκηνός, διοικητής Νοσοκομείου Χ. Δουλγεράκης, διευθύντρια Ψυχιατρικής Κλινικής κα Μ. Τζανακάκη κ.ά.). Η ενημέρωση έγινε μετά από αίτημα του συμβούλου και εξαδέλφου του Ι. Μαλινάκη κ. Σγουρού. Οπως επεσήμανε τόσο στο Συμβούλιο όσο και στους δημοσιογράφους ο κ. Δουλγεράκης, με την ψήφιση του νομοσχεδίου «ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του σκοπού που έχουμε από το κληροδότημα, την επέκταση της ψυχιατρικής μονάδας». Μάλιστα ο κ. Δουλγεράκης εκτίμησε πως αυτό είναι εφικτό να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς που διανύουμε και τους πρώτους μήνες της επομένης.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στην αξιοποίηση του κληροδοτήματος, παρότι αυτό κοινοποιήθηκε από τα τέλη του 2008, ο κ. Δουλγεράκης επεσήμανε:
«Επρεπε να ξεκαθαρίσουμε με την κληρονομιά, να γίνει ακριβής καταγραφή των ακινήτων, των χρημάτων και των αντικειμένων. Εκτός τα μετρητά, που είναι 4 εκατ. σε ευρώ και λίρες, υπάρχουν ακίνητα σε Χανιά και Αθήνα και οικόπεδα που είναι συνιδιοκτησίες. Επίσης, βρήκαμε λογαριασμούς σε ξένες Τράπεζες, που έπρεπε να επικοινωνήσουμε και να έχουμε έγγραφες απαντήσεις κατά πόσο είναι και ενεργείς αυτοί οι λογαριασμοί του μακαρίτη Μαλινάκη. Ολο αυτό το διάστημα έγιναν αυτές οι ενέργειες που ολοκληρώθηκαν.
Υπάρχει και ένα μεγάλο θέμα που αφορά τη νομοθεσία για τα κληροδοτήματα και είναι του 1939. Αυτή η νομοθεσία εκ των πραγμάτων μπλοκάρει όλες τις ενέργειες. Σε μία συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Οικονόμου, με διαβεβαίωσε ότι μέσα στον Νοέμβρη αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο του 1939 και λύνει τα χέρια για όλα τα κληροδοτήματα».
Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο κ. Σγουρός προχώρησε σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή του ζητήματος του κληροδοτήματος, εκφράζοντας παράλληλα πικρία, γιατί δεν είχε ενημέρωση από τα μέλη της επιτροπής, παρόλο που είχε ζητήσει εγγράφως να πληροφορηθεί που βρίσκεται η υπόθεση. «Για αυτόν τον λόγο έβαλα το θέμα στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στον κ. Σγουρό ο κ. Δουλγεράκης σημείωσε πως έπρεπε να ξεκαθαριστεί το ακριβές ύψος του κληροδοτήματος και τι περιείχε αυτό καθώς υπήρχαν διάφορες φήμες που άλλες μιλούσαν για 17 εκατ. ευρώ και για 14 εκατ. ευρώ.
Από τη μεριά του ο κ. Δαμασκηνός τόνισε πως η επιτροπή έχει συνεδριάσει 25 φορές για το κληροδότημα και ότι υπήρξαν καθυστερήσει λόγω της νομοθεσίας, αλλά και γιατί καθυστέρησε ο διορισμός νέου διοικητή στο Νοσοκομείο. Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων, κ. Μιλτιάδης Μαρκάτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του κληροδοτήματος μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Επιπλα του Τσαρου
Μία σημαντική πληροφορία έδωσε ο σύμβουλος κ. Σγουρός. Τα έπιπλα του σπιτιού του, τα οποία παραχωρεί επίσης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, αποτελούν αντικείμενα της τελευταίας οικογένειας των Τσάρων της Ρωσίας (Ρομανόφ).

Μοναδα Νεογνων
Για ελαφρά περιστατικά έχει ξεκινήσει η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου, σύμφωνα με τον διοικητή του, κ. Δουλγεράκη. Ερωτηθείς σχετικά ο διοικητής ανέφερε πως «έχει αρχίσει και λειτουργεί η μονάδα με τα πλέον ελαφρά περιστατικά που δεν χρειάζονται να μπουν σε αναπνευστήρα. Αρκετά παιδιά μένουν στη Μονάδα και ξεκινάμε έστω και δειλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου