Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

"Εχουμε και το περιβάλλον που μας κάνει ζημιά"

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

Δεν μας έφτανε η κρίση..."έχουμε και το περιβάλλον που μας κάνει ζημιά". Αυτά ανάφερε o δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου κ. Γιώργος Δερμιτζάκης στο τελευταίο Δ.Σ. Δυστυχώς ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί πως η οικονομική κρίση είναι και αποτέλεσμα μια σειράς πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια που συνδέονται με την "αναπτυξολαγνεία".
Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι όσα ξενοχοχεία 5,6...26 αστέρων και να κατασκευαστούν δεν είναι αυτά που θα φέρουν τουρίστες στον τόπο μας, αλλά το ξεχωριστό φυσικό του περιβάλλον και οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες. Το παράδειγμα της Ισπανίας όπου τα ξενοδοχεία κατέλαβαν όλα τα μήκη και πλάτη των ακτογραμμών πριν από μια 20ετία και σήμερα αναζητούν λύσεις για το πως θα γκρεμίσουν πολλά από αυτά εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών, την εισροή της θάλασσας στο υπέδαφος και την γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής, δεν μας διδάσκει.
Ούτε καν μας διδάσκει το δικό μας παράδειγμα της διάβρωσης των ακτών στον Κόλπο των Χανίων, στις Καλύβες, την Γεωργιούπολη.
Όσο για την προστασία των περιοχών Natura, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι υποδειγματικά αναπτυγμένες ζώνες και να συμβάλουν δυναμικά στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο.
Αρκεί να θυμηθούμε πόσο πολεμήθηκε από τα κάθε είδους συμφέροντα (οικονομικά, πολιτικά, ΜΜΕ) η εκπόνηση και έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για το Λαφονήσι που παραμένει σε κάποιο συρτάρι Υπουργείου (τυχαίο ;). Όλα θυσία στο βωμό του κέρδους και στο να γεμίσουν τα πορτοφόλια ολίγων...Όσο για τη ρήση του Δημάρχου αρκεί το σχόλιο ενός πολίτη που παρακολουθούσε από κάτω τη συνεδρίαση. "Ε να το καταστρέψουμε, αφού μας κάνει ζημιά"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου