Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012


ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Παρέμβαση για τους αστέγους
Δημοσιεύθηκε στις: 10-01-2012

Σοκαρισμένη παραμένει η κοινή γνώμη των Χανίων από τον θάνατο του αστέγου στο παγκάκι της Δημοτικής Αγοράς. Σήμερα, στις 4 μ.μ. στο Δημοτικό Συμβούλιο, πολίτες θα παραβρεθούν ζητώντας να ανοίξει ένα από τα πολλά κλειστά δημόσια κτήρια προκειμένου, ειδικά αυτές τις ημέρες της έντονης παγωνιάς, να μην κοιμάται κανείς έξω.
Την ίδια ώρα η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών" κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων για τη βραχύχρονη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ από μεριάς του Δήμου Χανίων σημειώθηκε πως οι κοινωνικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν τα ζητήματα των αστέγων.
«Το γεγονός του θανάτου ενός αστέγου συμπολίτη μας από το κρύο, δημιούργησε σε μας όπως και σε πλήθος συμπολιτών μας, εκτός από αισθήματα λύπης, αισθήματα ντροπής και ενοχής», ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Τάσος Βάμβουκας. Ερωτηθείς από τα 'Χ.Ν.' γιατί χρειάστηκε φορείς, ΜΜΕ, πολίτες να κινητοποιηθούμε κατόπιν εορτής και αφού υπήρξε νεκρός, o κ. Βάμβουκας τόνισε πως όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει οι φορείς να λειτουργούν προληπτικά και αποτρεπτικά.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του συνδυασμού του ο κ. Βάμβουκας τόνισε πως «πρέπει να δράσουμε άμεσα σαν κοινωνία και να χρησιμοποιήσουμε τους θεσμούς που διαθέτουμε, κινούμενοι σε δύο επίπεδα, ώστε τις επόμενες μέρες να εξασφαλιστούν θέσεις ύπνου για συνανθρώπους μας που είναι άστεγοι. Παράλληλα πρέπει να δημιουργήσουμε μόνιμες δομές που θα εξασφαλίζουν τη διαμονή των συμπολιτών μας που δεν διαθέτουν στέγη». Αναλυτικά:
• Οι δυνατότητες υπάρχουν και πρέπει κατά τη γνώμη μας, τις αμέσως επόμενες μέρες, που προβλέπονται κρύες, να εξασφαλιστούν στην πόλη μας επαρκείς χώροι φιλοξενίας τουλάχιστον για ύπνο, με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, αξιοποιώντας τους άμεσα προσφερόμενους χώρους ή χώρους που αν χρειαστεί πρέπει να μισθωθούν. Σαν επείγουσα λύση θα μπορούσαν προσωρινά να παραμείνουν ανοικτά τις νύχτες κάποια από τα ΚΑΠΗ. Εδώ θα μπορούσε να υπάρξει βοήθεια από την ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων, που ευτυχώς δεν λείπουν από την πόλη μας και εμείς σαν παράταξη είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε σ’ αυτό.
• Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτες περιπτώσεις, οικονομικά βοηθήματα που προβλέπονται από τον νόμο και τα διαχειρίζεται ο Δήμος, για να ενοικιαστούν προσωρινά καταλύματα.
• Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά και τεχνικά από τον Δήμο, πρωτοβουλίες φορέων και συμπολιτών μας, που έχουν σαν στόχο την εξασφάλιση στέγης και κάλυψης βασικών αναγκών αυτών των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε αδυναμία. Σαν τέτοιες θα αναφέρουμε την κοινή πρωτοβουλία των Συλλόγων Ιατρικού και Φαρμακευτικού, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών κ.ά., που έχουν προχωρήσει εδώ και καιρό στη συγκρότηση του φορέα αλληλεγγύης, με σκοπό τη δημιουργία λαϊκού υπνωτηρίου. Η πρωτοβουλία αυτή είναι σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, έχει δηλώσει ότι παραχωρεί χώρο που προέρχεται από δωρεά, κατάλληλο γι’ αυτόν τον σκοπό. Το εγχείρημα όμως συναντά εμπόδια γραφειοκρατικά και οικονομικά, τα οποία ο Δήμος είναι σε θέση να επιλύσει άμεσα κατά τη γνώμη μας, αρκεί να υπάρξει η απαραίτητη θέληση.
• Υπάρχει επίσης η δυνατότητα άμεσης λειτουργίας του ξενώνα συνιδιοκτησίας συσσιτίων Σπλάντζιας και Γηροκομείου, που βρίσκεται στη Σπλάντζια και είναι ήδη εξοπλισμένος, αλλά εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, η λήψη απόφασης του Γηροκομείου για παραχώρηση ή συμβολική ενοικίαση του χώρου στα συσσίτια, ώστε να προχωρήσουν στη λειτουργία του.
• Η εξαγγελία επίσης του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, για τη λειτουργία χώρου φιλοξενίας αστέγων στον χώρο του παλαιού Ψυχιατρείου, είναι πολύ χρήσιμη, αλλά πρέπει κατά τη γνώμη μας να υπάρξουν τέτοιοι χώροι και κοντά στο κέντρο της πόλης, όπου κινούνται κυρίως οι άστεγοι συμπολίτες μας.
Σε κάθε περίπτωση προτείνουμε να υπάρξει άμεσα κοινή σύσκεψη και συντονισμός για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος μεταξύ Δήμου, Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων. Από εδώ και στο εξής δυστυχώς φαίνεται ότι αυτές οι ανάγκες λόγω οικονομικής κρίσης διαρκώς θα αυξάνονται και οφείλουμε να όλοι μας να συμβάλουμε ώστε να ανακουφίσουμε τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε αδυναμία και για να μην έχουμε ξανά θύματα στην πόλη μας από την έλλειψη δομών και ενδιαφέροντος», κατέληξε ο κ. Βάμβουκας.

Ο ΔΗΜΟΣ
Δεν υπήρξε ενημέρωση στον Δήμο για το θέμα του άτυχου 62χρονου τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος για τα κοινωνικά ζητήματα κα Χρυσούλα Χατζηδάκη, συμπληρώνοντας πως οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται κοντά σε αυτά τα θέματα. «Η Κοινωνική μας Υπηρεσία διερευνά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του περιστατικού, το παραπέμπει -αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι -στο Νοσοκομείο Χανίων για τις πρώτες ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν οι γιατροί και στη συνέχεια προσπαθεί και βρίσκει χώρο αν επιθυμούν και οι ίδιο άνθρωποι για να στεγαστούν. Ενδεικτικά αναφέρω περίπτωση αστέγου τις παραμονές των γιορτών που φιλοξενήθηκε στο Γηροκομείο Χανίων και ακόμα φιλοξενείται. Επίσης, σε συνεργασία με τον Αγιο Ραφαήλ κάποιοι άστεγοι φιλοξενούνται εκεί», ανέφερε.
Για την περίπτωση του 62χρονου κα Χατζηδάκη σημείωσε πως «είναι σημαντικό όταν τέτοια περιστατικά πέφτουν στην αντίληψη κάποιου συμπολίτη μας να ενημερώνει την υπηρεσία. Για το συγκεκριμένο ουδέποτε και κανένας δεν απευθύνθηκε στην Κοινωνική Υπηρεσία και να πει τι γίνεται».
Τέλος, κα Χατζηδάκη ενημέρωσε πως από την προηγούμενη εβδομάδα το Δημοτικό Γηροκομείο και το Κλειστό του Κλαδισού έχουν διατεθεί επειδή διαθέτουν χώρους που θερμαίνονται για τη φιλοξενία αστέγων, σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω των 4 βαθμών Κελσίου. Παράλληλα ο Δήμος έχει προτείνει τη δημιουργία διαδημοτικού ξενώνα - δικτύου στον χώρο του παλαιού Ψυχιατρείου Χανίων.

Ετάφη ο άτυχος 62χρονος
Στο κοιμητήριο του Κουρνά ετάφη χθες το μεσημέρι ο 62χρονος άστεγος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας αντιμετώπιζε προσωπικά προβλήματα και η οικογένειά του προσπαθούσε να τον κρατήσει στο χωριό χωρίς όμως αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή κ. Παπαδομανωλάκη που είχε κάνει την ιατροδικαστική εξέταση ο 62χρονος πέθανε «από λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονία - βρογχοπνευμονία. Προφανώς το ότι ήταν άστεγος επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του. Ηταν ταλαιπωρημένος άνθρωπος, με κακή υγεία, με ισχνή θρέψη, καταβεβλημένος γενικά και αυτοί οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε πνευμονίες και βρογχοπνευμονίες που μπορεί να είναι και θανατηφόρες».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
'Σοκ και θλίψη'
«Σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει στη χανιώτικη κοινωνία και όχι μόνο, ο θάνατος του 62χρονου αστέγου στα παγκάκια της Δημοτικής Αγοράς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ. Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο αστέγου από κακουχίες και κρύο στην Κρήτη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η θλιβερή πρωτιά για τα Χανιά μας θα πρέπει να μας κινητοποιήσει άμεσα όλους μας. Μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση για το πρόβλημα ζητούμε από τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια να μεριμνήσουν για την άμεση παροχή στέγης και τροφής σε αυτούς τους ανθρώπους. Επιπλέον κρίσιμο είναι επειδή πολλοί από αυτούς για διάφορους λόγους δεν ζητούν ή δεν ξέρουν πώς να ζητήσουν βοήθεια να μεριμνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να τους βρουν οι ίδιες πριν να είναι πολύ αργά. Η δραματική αύξηση των αστέγων πάνω από 25% μέσα σε λίγους μήνες το 2011 δεν επιτρέπει καμία ολιγωρία ούτε απο την κοινωνία αλλά ούτε και από την Πολιτεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου