Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012


ΣΕ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ
Επαναδημιουργία της παραλίας
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 12-01-2012

Η επαναδημιουργία της παραλίας, με ένα πλάτος 30 μέτρων, ικανό ώστε να προστατεύονται κατοικίες και επιχειρήσεις, θα είναι ο στόχος της μελέτης, που θα προχωρήσει το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.
Στη χθεσινή αυτοψία του καθηγητή, κ. Κ. Συνολάκη και των συνεργατών του, του αντιπεριφερειάρχη, κ. Α. Βουλγαράκη, του δημάρχου, κ. Γ. Μαλανδράκη και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, κ. Γ. Πρωιμάκη, σε Κολυμπάρι και Ταυρωνίτη, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν τα επόμενα βήματα των φορέων. Αυτά προβλέπουν μεταξύ άλλων.
• Αμεσα, με υπόδειξη του κ. Συνολάκη, να ριχτούν πέτρες σε σημεία όπου απειλούνται κατοικίες.
• Συνολική αντιμετώπιση όλου του κόλπου των Χανίων, από τον Κλαδισό ως το Κολυμπάρι, με μελέτη, που θα εκπονηθεί από το Πολυτεχνείο και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (το κόστος της υπολογίζεται στα 300.000 ευρώ).
Από την αυτοψία διαπιστώθηκε επίσης το μέγεθος της διάβρωσης εξαιτίας της οικοδόμησης οικιών και ξενοδοχείων πάνω στην ακτογραμμή και την καταστροφή των αμμοθινών και των καλαμιώνων που κρατούσαν την παραλία σε όλο τον κόλπο.
Αναφέροντας τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση της εκπόνησης της μελέτης, ο κ. Συνολάκης τόνισε μεταξύ άλλων:
• Τη δημιουργία παρατηρητηρίου κυμάτων, που θα καταγράφει την ένταση και τη συχνότητά τους, ώστε να υπολογίζεται μακροπρόθεσμα η όποια διάβρωση.
• Τη μελέτη - καταγραφή του ανάγλυφου του κόλπου των Χανίων από το ωκεανογραφικό σκάφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.
• Με βάση τα δύο παραπάνω θα συνταχθεί η μελέτη (master plan). 'Θέλουμε να υπολογίσουμε τι άμμος μας λείπει, ώστε να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της παράκτιας ζώνης, για να δούμε πού και πώς θα κάνουμε βελτιώσεις. Είναι απαραίτητο ένα master plan για όλο τον κόλπο των Χανίων και ό,τι έργο πραγματοποιείται να γίνεται με βάση αυτό το σχέδιο και όχι «πυροσβεστικά» π.χ. να βάζουμε πέτρες για να προστατεύσουμε μία περιοχή και να προκαλούμε πρόβλημα αλλού', ανέφερε ο καθηγητής.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ
Ερωτηθείς αναφορικά με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (προβλέπει 3 κυματοθραύστες ανοιχτά του οικισμού), ουσιαστικά την απέρριψε, επεξηγώντας πως 'είχε γίνει για το λιμάνι του Κολυμπαρίου. Ηταν μία αποσπασματική για ένα τμήμα ακτής περίπου 400 μ. Από ό,τι γνωρίζω δεν είχει γίνει με μακρόχρονες μετρήσεις κυμάτων ούτε είχε συμπεριλάβει τα ρεύματα κ.ά. Σχεδιάζεις δηλαδή για να προστατεύσεις 400 μ. και αγνοείς τα υπόλοιπα; Η θάλασσα δεν είναι κάτι στεγανό, επικοινωνεί μεταξύ της, μεταφέρει τεράστιες ποσότητες υλικών, έχει ρεύματα που πάνε παντού. Η μελέτη του Ε.Μ.Π. και τα έργα του Λιμενικού Ταμείου είναι για λιμάνια, δεν είναι εργαστήρια ακτομηχανικής ούτε φυσικών καταστροφών που μελετούν τη διάβρωση των ακτών και την κίνηση των ρευμάτων'.
Από τη μεριά της Περιφέρειας Κρήτης ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε πως αυτή είναι σύμφωνη με τη μελέτη και θα τη στηρίξει για μία συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς είχε και σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, κ. Αρναουτάκη. Για την ανάγκη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων μίλησε ο κ. Γ. Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος θέλει τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος της διάβρωσης.

Κλέβουν την άμμο, εξαφάνισαν αμμοθίνες - καλαμιώνες
Οι παράνομες αμμοληψίες, που συνεχίζονται στα ποτάμια της περιοχής, στερώντας από άμμο τις παραλίες και η εξαφάνιση των αμμοθινών και των καλαμιώνων, που προστάτευαν την παραλία, αποτελούν βασικούς λόγους της διάβρωσης. Χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης ανέφερε πως 'πριν από 50 χρόνια είχαμε ένα καταπληκτικό οικοσύστημα με τις αμμοθίνες και τις καλαμιές, που προστάτευε την παραλία, που για λόγους άγνοιας και εκμετάλλευσης της περιοχής το καταστρέψαμε. Τώρα βέβαια η παραλία λόγω τουρισμού δεν μπορεί να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν τότε. Ωστόσο, μπορεί να ξαναπάρει 30 μέτρα πλάτος, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία σπιτιών, εγκαταστάσεων κ.ά.'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου