Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΦΑΓΕΙΑ


ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εμπαιγμός για τα σφαγεία

Για "εμπαιγμό" τους από Δήμο και Περιφέρεια στο θέμα της λειτουργίας των δημοτικών σφαγείων Χανίων, μιλούν οι κτηνοτρόφοι που την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου πραγματοποιούν έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα.
Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Κτηνοτρόφων στάθηκαν στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου από το παρατεταμένο λουκέτο των σφαγείων.
"Η λειτουργία των σφαγείων είναι μια πολύ απλή υπόθεση αρκεί να υπάρχει βούληση και από τον Δήμο Χανίων και από την αντιπεριφέρεια. Μέχρι τώρα το μόνο που έχουμε εισπράξει είναι εμπαιγμός" ανάφερε ο κ. Βενετάκης τονίζοντας πως παρά τις υποσχέσεις για άμεση συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ. αυτό συνεχώς αναβάλλεται. "Την περασμένη Δευτέρα παρόλο που και ο κ. Παπαντωνάκης και ο κ. Αρχοντάκης ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα, ο δήμαρχος και τα μέλη της πλειοψηφίας αρνήθηκαν" είπε ο κ. Βενετάκης.
Αυτή τη στιγμή η κίνηση είναι μειωμένη και οι ανάγκες σε κρέας καλύπτονται από τα υπάρχοντα 3 σφαγεία, ωστόσο σύμφωνα με του κτηνοτρόφους η κατάσταση θα ανατραπεί σε μερικές εβδομάδες. "Το Πάσχα δεν καλύπτονται με τίποτα οι ανάγκες της αγοράς. Χωρίς το Δημοτικό σφαγείο άλλα ζώα θα σφαγούν παράνομα στην ύπαιθρο και θα διοχετευθούν στην αγορά και άλλα θα μείνουν και του χρόνου το χειμώνα θα ψοφήσουν. Από την άλλη ο καταναλωτής θα φάει εισαγόμενα αρνιά και θα πληρώσει ντόπια. Γιατί αυτοί που υποβαθμίζουν χρονια τώρα τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων θα έχουν φροντίσει να φέρουν αρνιά από έξω και θα τα έχουν ελληνοποιήσει" τόνισε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ
Μετά την αρνητική απάντηση όπως ανάφεραν του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Μ. Κεμεσίδη για κατασκευή νέων σφαγείων σε περιοχή κατάλληλη ελλείψη χρημάτων οι κτηνοτρόφοι ζητούν τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων. "Τουλάχιστον ας εκσυγχρονίσουν τα υπάρχοντα σφαγεία, που απαιτούν κάποιες βελτιώσεις για να πάρουν τον κωδικό που αποτελεί και το διαβατήριο για να φύγουν τα ζώα εκτός Κρήτης" ανάφερε ο κ. Βενετάκης.
Στο ίδιο μηκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Δημήτρης Μπομπολάκης παρατήρησε πως "πριν από 8 χρόνια είχαν έλθει και εγκαινίασαν τα σφαγεία. Τώρα λένε ότι δεν εκσυγχρονίσθηκαν κατάλληλα. Εμείς φταίμε για αυτό ; Δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός ώστε τα σφαγεία να μπουν σε κατάλληλο σημείο. Εμείς φταίμε για αυτό ; Αυτό που ζητάμε είναι να εκσυγχρονίσουν τα υπάρχοντα σφαγεία".
Οι κτηνοτρόφοι τόνισαν του κόστους εκτροφής, καθώς "επειδή τα βουνά μας είναι άγονα είμαστε υποχρεωμένοι να φέρνουμε ζωοτροφές από την υπόλοιπη Ελλάδα επιβαρύνοντας το κόστος λόγω μεταφορικών και αισχροκέρδειας . Για μας είναι φανερό ότι θέλουν να ξεριζώσουν οριστικά την κτηνοτροφία για να γίνει η χώρα μας 100% χώρα εισαγόμενων πλεονασμάτων από τις άλλες ευρωπαικές χώρες. Από τα ζωοκομικά προϊόντα που καταναλώνει η Ελλάδα καλύπτουμε το 25% . Το υπόλοιπο το εισάγουμε και δεν γίνεται τίποτα για να αναπτυχθεί η ντόπιο κτηνοτροφία αντίθετα παίρνουν μέτρα συρίκνωσης της" κατέληξε ο κ. Βενετάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου