Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΜΕ


ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Το ΠΑΜΕ κατά των απολύσεων
29-01-2011

Το ζήτημα των μαζικών απολύσεων και στα Χανιά βάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η οποία, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρθηκε σε τρία περιστατικά καλώντας, παράλληλα, τους εργαζομένους να πάρουν μέρος στη μέρα δράσης, που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 10 Φεβρουαρίου.
'Υλοποιείται η κυβερνητική πολιτική της κατάργησης των συμβάσεων. Ο νέος νόμος για τις «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις» έχει δώσει «αέρα στα πανιά» της μεγαλοεργοδοσίας, στην προσπάθειά της να μετατρέψει τις Σ.Σ.Ε. σε συμφωνίες ομηρείας των εργαζομένων'.
Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ 'στα Χανιά έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρήσεων όπως:
- Η εφημερίδα «Νέος Κήρυκας», που η εργοδοσία άφησε στον αέρα πάνω από 20 εργαζομένους.
- Η νέα ιδιωτικοποιημένη Ολυμπιακή έκανε 8 νέες απολύσεις στα Χανιά.
- Τη Δευτέρα απολύονται 31 εργαζόμενοι στην καθαριότητα στον Δήμο Χανίων, ενώ το επόμενο διάστημα θα έχουμε και άλλες απολύσεις συμβασιούχων από την Καλλικρατική Διοίκηση των Δήμων. Εχουμε πληροφορίες για πολλές επιχειρήσεις στον Νομό, που η εργοδοσία προσπαθεί να αλλάξει τις συμβάσεις εργασίας', ανέφερε το μέλος της Γραμματείας κ. Φ. Ρηγανάκος.
Το στέλεχος του ΠΑΜΕ επέρριψε ευθύνες στη συνδικαλιστική ηγεσία λέγοντας πως 'σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Χανιών (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) συνεχίζουν τον γνωστό δρόμο που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε οι ταξικές δυνάμεις έκαναν συγκεκριμένη πρόταση για αγωνιστικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα, καταθέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης, που η πλειοψηφία αρνήθηκε'.
ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Τα μέλη του ΠΑΜΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους απεργούς πείνας μετανάστες. 'Το αίτημά τους για νομιμοποίηση είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Ζουν στη χώρα μας πολλά χρόνια, δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και δεν τους αναγνωρίζεται το αυτονόητο, να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη. Κρατάει τους μετανάστες σε καθεστώς παρανομίας και σήμερα τρίβει τα χέρια της, χρησιμοποιώντας τους για να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, κάτι που το επεδίωκαν χρόνια και η ΝΔ αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ. Καλούμε, όλα τα συνδικάτα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών. Το αίτημά τους κανένας εργάτης ανασφάλιστος, κανένας μετανάστης χωρίς χαρτιά για να γίνει πράξη, χρειάζεται ο οργανωμένος ανυποχώρητος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών, της εργατικής τάξης και των σύμμαχων της, για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ελληνες και ξένοι εργάτες έχουν κοινό αντίπαλό τους την πολιτική της εκμετάλλευσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, EE. Αυτήν πρέπει να στοχοποιούμε'.
Για 'θύελλα' που έρχεται σε βάρος των εργαζομένων από τον 'Καλλικράτη' μίλησε το μέλος της Γραμματείας κ. Μ. Νταγκουνάκης. Τόνισε, επίσης, πως 'το νέο ενιαίο μισθολόγιο κατοχυρώνει μονόπλευρα την επιχειρησιακή σύμβαση. Θα φέρει μείωση μισθών. Ηδη πολλές συμβάσεις εργαζομένων στου Δήμους που λήγουν δεν ανανεώνονται και μιλάμε για εργασίες σε τομείς που η ανάγκες για προσωπικό είναι μόνιμες, όπως στην καθαριότητα'. Τέλος, σημείωσε ότι 'οι ντόπιες συνδικαλιστικές ηγεσίες του Εργατικού Κέντρου και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τα συμφέροντα των εργαζομένων'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου