Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΥΝΗΣΙΑ


ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΝ ΣΕ ΤΥΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ
Τουρίστες αλλάζουν προορισμό
Κώνστας Γιώργος | 31-01-2011

Αλλαγές στο τουριστικό τοπίο, που θα επηρεάσουν και την Κρήτη, αναμένεται να προκαλέσουν οι εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο.
Πάντως, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους μεγάλους tour operators, που δραστηριοποιούνται τόσο στις χώρες της Β. Αφρικής όσο και στη χώρα μας, τα πράγματα είναι αρκετά συγκεχυμένα.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν μιλώντας στα 'Χ.Ν.', αυτές τις ημέρες κλείνει ένα μεγάλο μέρος των πακέτων διακοπών των πολιτών από τη Βόρεια Ευρώπη και σίγουρα τις επιλογές τους θα επηρεάσουν πάρα πολύ τα γεγονότα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η χώρα που θα καρπωθεί το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης, που σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούνταν σε Τυνησία και Αίγυπτο, είναι η Τουρκία, λόγω των χαμηλών τιμών που προσφέρει.
'Οι πτήσεις το Σαββατοκύριακο προς Αίγυπτο και Τυνησία δεν πήγαν. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία πάντως για ακύρωση προγραμμάτων', τόνισε ο κ. Ν. Βυνιχάκης, εκπρόσωπος του πρακτορείου 'Αpollo'. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει 'ο τομέας της ασφάλειας είναι το νούμερο ένα ζητούμενο πλέον και στον τουρισμό. Κανείς φυσικά δεν θέλει να κάνει διακοπές σε έναν τόπο, όπου υπάρχουν αναταραχές και βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου'.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Αντρέας Αυγουστιανάκης από το πρακτορείο 'Thomas Cook'. Οπως τόνισε λόγω Σαββατοκύριακου δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση στους πράκτορες των tour operator, ωστόσο, η λογική και η εμπειρία από ανάλογα γεγονότα σε άλλες χώρες του κόσμου δείχνει ότι υπάρχουν ακυρώσεις και σαφής μείωση του τουριστικού ρεύματος.
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ
Τα πράγματα είναι πιο σαφή σε ό,τι αφορά την 'Tui', τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό tour operator. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν ακυρωθεί πολλά τουριστικά πακέτα προς την Τυνησία και το ίδιο αναμένεται να γίνει και προς την Αίγυπτο, μολονότι η εξέγερση δεν έχει επεκταθεί στις τουριστικές περιοχές. Ωστόσο, επειδή αυτήν την εποχή κλείνονται τα πακέτα και υπογράφονται συμβόλαια με τις αεροπορικές εταιρείες για τις μεταφορές, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλές ακυρώσεις για αυτές τις δύο χώρες.
Tη βλάβη που θα υποστούν Αίγυπτος και Τυνησία φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να την καρπώνεται η Τουρκία αλλά και η Κύπρος. Ειδικά η πρώτη, που φέτος παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 60% στους Σκανδιναβούς τουρίστες, αναμένεται να υπάρξει εκ νέου αύξηση της τάξης του 40%.
Συνολικά ετησίως τόσο η Τυνησία όσο, κυρίως και η Αίγυπτος, δέχονταν πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών που προσφέρουν και τη δημιουργία τουριστικών ζωνών σε διάφορες περιοχές τους. Παρόλη την αύξηση του τουρισμού, τον μικρό δανεισμό και το μικρό δημόσιο χρέος στις χώρες αυτές η ανεργία έφτανε το 30%, ενώ τα τελευταία χρόνια η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής ήταν τεράστια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου