Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΛΥΜΒΑΡΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ
“Οχι” σε κλείσιμο σχολείων
28-01-2011

Οι γονείς με υπόμνημά τους, το οποίο υπέγραψαν, ζητούν την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και τη διατήρηση όλων των σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή αγώνα, που συστάθηκε από κοινού με την επιτροπή αγώνα Βουκολιών, θα ζητήσει από το Δ.Σ. Πλατανιά να τοποθετηθεί στο ζήτημα, θα στείλει υπόμνημα με τις θέσεις της σε Υπουργείο και Περιφέρεια και στον χώρο των σχολείων θα υψωθούν πανό ενάντια στο κλείσιμό τους.
'Δικαίωμα στην εκπαίδευση έχουν όλοι, έχουν και τα παιδιά της επαρχίας', τόνισε το μέλος της επιτροπής αγώνα, κ. Γιάννης Βαβουράκης. Ο ίδιος επεσήμανε πως οι γονείς του Κολυμπαρίου από κοινού με τους γονείς των Βουκολιών διεκδικούν να μην κλείσει κανένα σχολείο στην περιοχή του Πλατανιά. Ο κ. Βαβουράκης αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κανταράκη, 'του διαμαρτυρηθήκαμε επειδή δεν μας ενημέρωσε για τις προτάσεις του να κλείσουν τα σχολεία, να το συζητήσουμε, να του πούμε τις απόψεις μας. Μας είπε ότι δεν έχει να συζητήσει τίποτα με τους γονείς και τους καθηγητές. Θα συζητήσει με τον Δήμο και θα πάρει μαζί με αυτόν τις αποφάσεις. Αλλοι δηλαδή θα αποφασίζουν για τα παιδιά μας; Επίσης του είπαμε ότι και αυτός και οι άλλοι διευθυντές Εκπαίδευσης πήγαν τα παιδιά του Πλατανιά, που έρχονταν στο Κολυμπάρι, στα σχολεία των Χανίων και μας είπε ότι έχουν δικαίωμα να έχουν καλύτερη εκπαίδευση. Δηλαδή το σχολείο μας τι είναι; Υποβαθμισμένο και θέλουν να το κλείσουν;'.
Ο αιρετός εκπρόσωπος στο ΠΥΣΔΕ και κάτοικος της περιοχής, κ. Αντώνης Ναξάκης, τόνισε πως το υπόμνημα, στο οποίο συμφώνησαν οι γονείς, 'έχει δύο βασικές απαιτήσεις. Αναφέρει πως όλα τα σχολεία στην περιοχή δεν είναι επιτρεπτό να πειραχθούν διότι είναι και βιώσιμα και αναπτυσσόμενα και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Απαιτούμε να πάρουν πίσω όποια πρόταση έχει γίνει για να κλείσουν τα σχολεία. Απαιτούμε τα λειτουργικά έξοδα και η μετακίνηση να είναι στην κεντρική διοίκηση και όχι στους Δήμους, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα και η κατάσταση θα οδηγήσει σε σχολεία ανάλογα του ’60 και του ’70. Στο τέλος οι Δήμοι θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα, το σύστημα θα καταρρεύσει και οι γονείς θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν'. Ο κ. Ναξάκης σημείωσε πως στον Πλατανιά όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν σχολεία αλλά ίσα - ίσα να γίνει και ένα ΕΠΑ.Λ.
Για 'λογιστική λογική από πλευράς Υπουργείου που δεν βλέπει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών', μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, κ. Π. Κοτσιφάκης, ενώ ο κ. Ροβιθάκης από το Τοπικό Συμβούλιο επεσήμανε πως 'είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις προτάσεις της Δευτεροβάθμιας. Τι ώρα θα πρέπει να ξυπνάει ένας μαθητής από τα Π. Ρούματα και τον Κακόπετρο για να έλθει στο Κολυμπάρι και από τα Ζυμπραγού για να πάει στις Βουκολιές; Από τις 4 το πρωί;'. Να πάρει ξεκάθαρη θέση ο Δήμος ζήτησε ο κ. Κ. Σπανουδάκης, ενώ ο διευθυντής του σχολείου, κ. Παπαδάκης, υπογράμμισε πως πρέπει να διεκδικηθεί όχι μόνο το μη κλείσιμο των σχολείων αλλά η ουσιαστική τους βελτίωση με δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κοινωνικής υπηρεσίας, σχολής γονέων, Πολιτιστικού Κέντρου ακόμα και δημοτικών κατασκηνώσεων. Δημοτικοί σύμβουλοι που παραβρέθηκαν δεσμεύτηκαν ότι το θέμα θα έλθει προς συζήτηση στο Δ.Σ. Πλατανιά προκειμένου να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου