Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΦΑΛΑΙΝΑ ΙΝΑΧΩΡΙΟ


ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΚΡΗ ΦΑΛΑΙΝΑ
Κλιμάκιο Ινστιτούτου Ερευνών στα Χανιά
18-01-2011

Κλιμάκιο του Κητολογικού Ινστιτούτου Ερευνών θα βρεθεί σήμερα το πρωί στη Δυτική Κίσαμο -και συγκεκριμένα στα Λιβάδια Ιναχωρίου- προκειμένου να εξετάσει τη νεκρή φάλαινα που ξέβρασε η θάλασσα το πρωί της Κυριακής. Χθες κάτοικοι της περιοχής τράβηξαν τη φάλαινα στη στεριά σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί και να μπορέσουν να την εξετάσουν οι επιστήμονες.
Το δημοσίευμα των 'Χ.Ν.' προκάλεσε το ενδιαφέρον του Κητολογικού Ινστιτούτου από την Αθήνα, το οποίο αφού συγκέντρωσε πληροφορίες από ψαράδες της περιοχής και κατοίκους θα έστελνε σήμερα ειδικούς επιστήμονες τους προκειμένου να εξετάσουν το τεράστιο θηλαστικό.
Πάντως, χθες, κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν και κατάφεραν παρά το βάρος να σπρώξουν στην παραλία το κήτος. Οπως σημείωναν έχει αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια σήψης και δυσοσμίας αλλά παρόλα αυτά διατηρείται σε πολύ κατάσταση.
Οι κάτοικοι της περιοχής εντόπισαν τη φάλαινα, το πιθανότερο φυσητήρα, το πρωί της Κυριακής. Το θηλαστικό όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία πρέπει να πέθανε όταν η ουρά έμπλεξε ανάμεσα στα δίχτυα ψαράδων.
Είναι η δεύτερη φορά που εντοπίζεται νεκρό παρόμοιο θηλαστικό την τελευταία τριετία στην περιοχή. Αλλη μια φάλαινα ανάλογου περίπου μεγέθους είχε εντοπιστεί νεκρή στην ίδια περιοχή κοντά στη Χρυσοσκαλίτισσα, αυτή τη φορά το καλοκαίρι του 2007. Τόσο στις δυτικές ακτές των Χανίων όσο και στα νότια ανάμεσα σε Γαύδο και Παλιόχωρα έχει καταγραφεί εντονότατη παρουσία φαλαινών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου