Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ


ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΧΑΝΙΩΝ:
Συμφέροντα πίσω από το κλείσιμο των σφαγείων
25-01-2011

Συμφέροντα πίσω από το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων Χανίων βλέπουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έδωσαν προθεσμία δέκα ημερών στον Δήμο και στην Περιφέρεια
να απαντήσουν ξεκάθαρα για τις προθέσεις τους.
Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων η συζήτηση για τα σφαγεία ήταν πολύ έντονη. Τόσο κτηνοτρόφοι όσο και εκδοροσφαγείς κατήγγειλαν συμφέροντα που εδώ και μήνες είχαν ως στόχο το κλείσιμο των δημοτικών σφαγείων.
Από τη μεριά του Δήμου Χανίων το 'παρών' στη Συνέλευση έδωσε ο αντιδήμαρχος Αγροτικών Θεμάτων, κ. Λευτέρης Αμπαδιωτάκης, ο οποίος και σημείωσε στους κτηνοτρόφους πως 'εμείς θέλουμε να λειτουργήσουμε τα σφαγεία. Κληρονομήσαμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε'.
Στο αίτημα των κτηνοτρόφων να λειτουργήσουν τα σφαγεία το Πάσχα, ο αντιδήμαρχος απάντησε πως δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός τους, ζητώντας τους να κάνουν υπομονή, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων.
Οι κτηνοτρόφοι επεσήμαναν πως περαιτέρω κλείσιμο των σφαγείων θα επιτείνει την άσχημη οικονομική τους κατάσταση και ζήτησαν από τον Δήμο και την Περιφέρεια, αν θέλουν να λύσουν πραγματικά το πρόβλημα, να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να δρομολογήσουν άμεσα και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τις αναγκαίες λύσεις.
'Θα δώσουμε μια προθεσμία στον Δήμο Χανίων για να ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Αν δεν δούμε φως σίγουρα θα προχωρήσουμε σε κάποια κινητοποίηση. Αν πραγματικά θέλουν να λύσουν το πρόβλημα και να ξεκινήσουν να λειτουργούν και πάλι τα σφαγεία μπορούν να το κάνουν', ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων, κ. Γιώργος Βενετάκης.
ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Τους κτηνοτρόφους απασχολεί και το αυξημένο κόστος παραγωγής, την ίδια στιγμή που, όπως ανέφεραν, το προϊόν τους πωλείται σε σταθερές τιμές εδώ και χρόνια σε εμπόρους και super market. 'To κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί με την αύξηση των ζωοτροφών, που για φέτος ήταν 30% πάνω. Φέτος είναι η δυσκολότερη χρονιά για τους κτηνοτρόφους από την ίδρυση της κτηνοτροφίας. Πάντα είχαμε προβλήματα αλλά η αύξηση του κόστους παραγωγής μας έχει γονατίσει', ανέφερε ο κ. Βενετάκης, ο οποίος κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΑΣΥ την Πέμπτη.

Δημιουργία Συνεταιρισμού;

Τη σύσταση και λειτουργία Συνεταιρισμού τόσο στην παραγωγή κρέατος και γάλακτος όσο και στην προμήθεια ζωοτροφών σκέπτονται οι κτηνοτρόφοι των Χανίων. Οπως τόνισε στη Συνέλευση ο κ. Βενετάκης 'αν δεν οργανωθούμε σε Συνεταιρισμό θα συνεχίσουμε να πέφτουμε θύματα εκμετάλλευσης. Αν στηριχθεί η προσπάθεια από όλους μας μπορεί να πετύχει. Εχουμε πάρει ένα δείγμα καταστατικού και το μελετάμε'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου