Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΥΦΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ 

Πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης

Επιτυχημένη ήταν η πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης στα Χανιά που ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί σε μία έκταση ενός στρέμματος στον Κουφό του Δήμου Πλατανιά. Για τον κ. Σεραφείμ Κανδύλα, εμπνευστή και βασικό δημιουργό της όλης προσπάθειας, η κίνηση αυτή είναι πρώτα απ’ όλα συμβολική.
«Φέτος έγινε το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για ένα φυτό που για χιλιάδες χρόνια έδινε στον άνθρωπο τροφή, χαρτί, ένδυση, είδη κοσμητικής, ενέργεια, τον βοήθησε στις εξερευνήσεις -ήταν το βασικό υλικό για τα ιστία- και τα τελευταία χρόνια είχε δαιμονοποιηθεί, συκοφαντηθεί, κυνηγηθεί. Ελπίζουμε πως το δεύτερο βήμα να γίνει με το αποτέλεσμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Υγείας για την κάνναβη ως φάρμακο» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ένα χωράφι και σε έκταση 1 στρ. είχε φυτευτεί βιομηχανική κάνναβη “Fedora 17” στις 30 Μαΐου.
«Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά παρότι η σπορά έγινε αργά και οι κλιματολογικές συνθήκες συμπίεσαν τον κύκλο του φυτού με αποτέλεσμα να μην φτάσει στο επιθυμητό ύψος των 2.5 – 3 μέτρων» λέει ο κ. Κανδύλας.
Οι κορυφές των φυτών θα σταλούν στη Χαλκίδα που είναι η έδρα της ΚΟΙΝΣΠΕΠ Canabio για την επεξεργασία του σπόρου για λάδι και οι ταξιανθίες θα χρησιμοποιηθούν για τσάι. Τα στελέχη θα πάνε στο Τ.Ε.Ι. Καρδίτσας στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Επίπλων για να πειραματιστούν πάνω και σε άλλες χρήσεις της βιομηχανικής κάνναβης. Σημειώνεται ότι η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείται νόμιμα σε πολλές χώρες στον κόσμο και αξιοποιείται σε αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου