Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ
Ανοικτά θέματα…
Απαντήσεις υπουργών σε ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ
07Πολλά είναι τα ανοικτά θέματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των νερών στη Δυτική Κρήτη όπως αποτυπώνεται από τις απαντήσεις 4 υπουργών στα ερωτήματα των βουλευτών του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη και Σταύρου Τάσσου.
Στις ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, απάντησαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Σταθάκης, Υποδομών, Χ. Σπίρτζης, Αγροτ. Ανάπτυξης Λ. Αποστόλου και Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης.
Ειδικότερα:
• Στην ερώτηση για το φράγμα Σεμπρωνιώτη -Ταυρωνίτη ποταμού: Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών επισημαίνουν πως με τη σύμφωνη γνώμη του Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εθνικού επιπέδου και να υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α. Επίσης οι υπηρεσίες του Υπουργείου σημειώνουν πως εφόσον αποσταλούν φάκελοι τεχνικών στοιχείων για το έργο, τότε θα εξετάσει την ένταξη των απαιτούμενων μελετών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για το ίδιο θέμα το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης παραθέτει μία σειρά από μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν και που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν και πλέον απαιτείται η επικαιροποίησή τους.
• Για τις λιμνοδεξαμενές Χρυσοσκαλίτισσας και Αγ. Θεοδώρων στην Κίσαμο: Η συγκεκριμένη λιμνοδεξαμενή πρακτικά δεν λειτούργησε ποτέ καθώς λίγο διάστημα πριν την ολοκλήρωση το 2000 κατέρρευσε ένα τμήμα. Το Υπουργείο απαντά σήμερα πως ενδείκνυται η αποκατάσταση της λιμνοδεξαμενής (αφού πρώτα εξεταστούν μία σειρά από παράγοντες π.χ. έγκυλα στον πυθμένα κ.ά.) χωρητικότητας 500.000 κυβικών για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της περιοχής. Σε περίπτωση που τα μέτρα που θα παρθούν για τη λιμνοδεξαμενή της Χρυσκολίτισσας δώσουν αποτέλεσμα, το Υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με τα ίδια ή παρόμοια με αυτά μέτρα και τη λιμνοδεξαμενή των Αγ. Θεοδώρων που και αυτή εδώ και 4 χρόνια έχει καταρρεύσει.
• Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνεται πως για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας προβλέπεται στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης ως βασικό μέτρο με ευθύνη της Διεύθυνσης Υδάτων και σε συνεργασία πάντα με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς η κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης φαινομένων ξηρασίας και λειψυδρίας για το ΥΔ Κρήτης που θα περιλαμβάνει την καταγραφή των ακραίων φαινόμενων ξηρασίας, τον υπολογισμό δεικτών ξηρασίας με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., την αξιολόγηση της επικινδυνότητας από μελλοντικά φαινόμενα λειψυδρίας και ξηρασίας, τον προσδιορισμό και πρόταση εναλλακτικών πηγών για διάφορες χρήσεις νερού κ.ά. Σημειώνεται ότι στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν πως και φέτος «για ακόμα μία χρονιά, και σε μεγαλύτερη έκταση από ποτέ, ακόμα και από το 2014, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και συνολικά ο λαός των Χανίων έρχονται αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας.
Ενώ ο Νομός Χανίων είναι από αυτούς με τα υψηλότερα ποσά βροχόπτωσης στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό τείνει να γίνει μόνιμο. Κάθε χρόνο πάνω από 1.000.000 m3 νερού καταλήγουν στη θάλασσα λόγω της έλλειψης των αναγκαίων έργων υποδομής παρόλο που υπάρχουν οι αναγκαίες μελέτες εδώ και δεκαετίες. Τα έργα αυτά δεν υλοποιούνται ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε.».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου