Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016



ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Φορολογία από το πρώτο ευρώ!

Αλλά και προκαταβολή φόρου από 75% στο 100%

Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για όσους έχουν αγροτικό εισόδημα χωρίς να είναι όμως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και που υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 575.000 φορολογουμένους σε όλη τη χώρα, προβλέπει το φορολογικό που προέκυψε από το 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε πέρυσι.
Στα νέα φορολογικά δεδομένα που θα ισχύουν για το φετινό οικονομικό έτος προσπαθούν να προσαρμόσουν οι λογιστές των Χανίων τους αγρότες, αλλά και τους έχοντες αγροτικό εισόδημα παραγωγούς.
«Η άποψή μου είναι πως με τα νέα φορολογικά μέτρα οι μικρομεσαίοι αγρότες κερδίζουν, οι μεγάλοι και οι μεσαίοι χάνουν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες επίσης χάνουν» λέει ο κ. Κώστας Σταυρουλάκης, μέλος του Σωματείου Λογιστών, συμπληρώνοντας πως το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλοί αγρότες αναζητούν πληροφορίες από τους λογιστές για τις αλλαγές που θα επιφέρει το νέο φορολογικό σύστημα στη δική τους περίπτωση.
Επειδή πλέον ως αγρότης θα υπολογίζεται αυτός που αποκτά το 50% του ετήσιου εισοδήματός του (από 35% που ίσχυε μέχρι φέτος) από τα αγροτικά προϊόντα, τότε αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για 570.000 φορολογουμένους σε όλη τη χώρα που είχαν άλλη απασχόληση και συμπλήρωναν το εισόδημά τους από την εκμετάλλευση αγροτικών προϊόντων αλλάζει το “φορολογικό στάτους” και πλέον θα φορολογούνται από το 1ο ευρώ για το όποιο αγροτικό τους εισόδημα.
«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ θα το έχουν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι π.χ. ένας μισθωτός που έχει 10.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και έχει 1.000 ευρώ από τα αγροτικά, επειδή δεν θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα φορολογείται κανονικά για  τα αγροτικά του εισοδήματα από το 1ο ευρώ, με 22% φόρο, συν 100% προκαταβολή» λέει ο κ. Σταυρουλάκης.
Δίνοντας ένα παράδειγμα για έναν επαγγελματία αγρότη ο κ. Σταυρουλάκης σημειώνει: «Για κάποιον   που έχει έσοδα 10.000 € τον χρόνο και έξοδα 4.000 ευρώ, τα κέρδη του είναι 6.000 ευρώ. Επειδή είναι στα όρια του αφορολόγητου των 9.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι μηδέν, δεν θα πληρώσει τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για επιδοτήσεις για τις οποίες υπάρχει ένα αφορολόγητο 12.000 ευρώ. Δηλαδή για την προηγούμενη περίπτωση, αν στα κέρδη των 6.000 ευρώ, προσθέσουμε π.χ. και 3.000 ευρώ εισόδημα από επιδότηση, πάλι ο φόρος θα είναι μηδενικός. Ομως για όσους ξεπερνούν το αφορολόγητο, τότε ο φόρος πηγαίνει στο 22% από 13% που ίσχυε μέχρι φέτος και η προκαταβολή του στο 100%. Για αυτό λέω πως οι μικροί ως μεσαίοι αγρότες δεν θα πληγούν από αυτό το φορολογικό σύστημα, όμως οι μεσαίοι και πάνω και οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες (συνταξιούχοι, μισθωτοί, επιχειρηματίες) που είχαν και αγροτικό εισόδημα θα φορολογηθούν γι’ αυτό από το 1ο ευρώ».
Συνολικά αυτοί που έχουν αγροτικά εισοδήματα χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες υπολογίζονται σε 575.000 σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου