Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΑ ΤΟΥ ΑΖΙΛΑΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΝΑ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Μοναδικού κάλλους περιπατητική διαδρομή

Μία μοναδική περιπατητική διαδρομή, τη Στράτα του Αζίλακα, έχει αναδείξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρνά, που, με τη συνδρομή και του Ορειβατικού Συλλόγου, κάνει σημαντικές προσπάθειες για την προβολή της.
H διαδρομή μοναδική και εύκολα προσβάσιμη ακόμα και για όχι και τόσο έμπειρους περιπατητές. Από το χωριού του Κουρνά στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη όπου μπορεί κάποιος να αφήσει το αυτοκίνητό του. Στη συνέχεια ξεκινά ένας αγροτικός δρόμος που ανεβάζει τον περιπατητή ψηλά σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα στον κόλπο του Αλμυρού, στο χωριό του Κουρνά, τη Γεωργιούπολη, τον Καβρό.
Ακολουθεί η ρεματιά και η έναρξη του μονοπατιού που για δύο ώρες περίπου σε φέρνει μέσα στο δάσος από αζίλακες. Η διαδρομή είναι άριστα σηματοδοτημένη από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και αποζημιώνει με το παραπάνω τον επισκέπτη.
«Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω έργα για τη Στράτα. Κάθε χρόνο κάνουμε μικρές παρεμβάσεις. Να βάλουμε επιπλέον παγκάκια, κάποιο τραπέζι, να ενισχύσουμε την περίφραξη και να φτιάξουμε άλλη μια διαδρομή προς μια βρύση που υπάρχει προς την περιοχή του Κάστελλου» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουρνά Μιχάλης Μπερικάκης.
Ο ίδιος επισημαίνει πως χάρη στις παρεμβάσεις των κατοίκων του χωριού και του Πολιτιστικού Συλλόγου η Στράτα του Αζίλακα έγινε προσβάσιμη για τον καθένα, ενώ στόχος του Συλλόγου είναι η περιοχή να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ
«Ο αζίλακας είναι ένας δρυς που είναι αειθαλής, δεν ρίχνει τα φύλλα του όπως και το πουρνάρι. Επίσης είναι ο μοναδικός δρυς στην Ευρώπη που τα φύλλα του δεν έχουν το χαρακτηριστικό του συνηθισμένου δρυός, αλλά μοιάζει με αυτό της ελιάς. Βγαίνει σε χαμηλά υψόμετρα και αν φανταστούμε την Κρήτη χωρίς ανθρώπους, τότε θα τον βλέπαμε σε κάμπους και ακόμα πιο χαμηλά» αναφέρει ο δασολόγος κ. Γιάννης Αρνέλος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί του μειώθηκαν από τη δραστηριότητα του ανθρώπου.
Δάσος με αζίλακες υπάρχει στο Βραχάσι στον Αγ. Νικόλαο και στην περιοχή του Ρούβα. Ο κορμός του είναι ευθυτενής και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 25 μέτρα. Το ξύλο του είναι ιδιαίτερα σκληρό και ανθεκτικό.
Είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει αργά γι’ αυτό και δεν το φυτεύουν πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου