Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ


ΑΠΟ ΧΑΝΙΩΤΗ
Σπάνια συλλογή αθλητικών αγώνων
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 10-09-2011

«Είμαι λάτρης του θεάματος και ό,τι υλικό συγκέντρωσα το έκανα για το θέαμα».
Ο Χανιώτης, Νίκος Γιακουμάκης, είναι μανιώδης συλλέκτης διεθνών, πανελληνίων -και όχι μόνο- αθλητικών γεγονότων εδώ 25 χρόνια. Πάνω από 7.000 dvd και βιντεοκασέτες από χιλιάδες αγώνες όλων σχεδόν των αθλημάτων είναι συγκεντρωμένα σε μια συλλογή που πραγματικά αφήνει άφωνο κάθε φίλο του αθλητισμού.
Ενα υλικό που συγκέντρωσε με πολύ κόπο, διαθέτοντας πολύ χρόνο μπροστά στο βίντεο, στο dvd player, στον υπολογιστή του και το οποίο έχει ψηφιοποιήσει και επεξεργαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
«Ο πρώτος αγώνας που έγραψα ήταν το 1986 - 1987 με τον Αρη στο μπάσκετ. Σιγά - σιγά ξεκίνησα να το εμπλουτίζω, στην αρχή με υλικό από τα δύο κανάλια που υπήρχαν. Εκείνη την εποχή δεν έβρισκες και πολλά πράγματα, αλλά προσπαθούσαν να συλλέγω ό,τι προβαλόταν», μας εξηγεί καθώς ξεναγεί τα «Χ.Ν.» στο αρχείο του.
Αγώνες σε εθνικά πρωταθλήματα, διασυλλογικά, πανευρωπαϊκά, παγκόσμια, μουντιάλ κ.ά. Τεράστιο υλικό από αγώνες μπάσκετ καθώς όπως λέει «είμαι μπασκετάκιας», αλλά και από ποδόσφαιρο, βόλεϊ, beach Volley, καλλιτεχνικό πατινάζ, κανόε - καγιάκ, σπορ περίεργα μέχρι και μπάντμιντον, συγκεντρώνονται σε έναν χώρο, στον οποίο έχει κάνει και μια πρώτη καταγραφή όλου αυτού του υλικού.
Γρήγορα, σε σύγκριση με πολλούς Χανιώτες, ο κ. Γιακουμάκης απέκτησε δορυφορική τηλεόραση και από αυτήν ξεκίνησε να καταγράφει ακόμα περισσότερους αγώνες, από όλα σχεδόν τα σπορ, από διεθνή, αλλά και εθνικά πρωταθλήματα. «Οταν τοποθέτησα τη δορυφορική τηλεόραση το υλικό μου αυξήθηκε. Κατέγραψα αγώνες του κολεγιακού, του NBA, της Ευρωλίγκας, των ελληνικών πρωταθλημάτων, των πανεπιστημιάδων, από αμερικάνικα κανάλια το ESPN, το FOX sport, ευρωπαϊκά, ό,τι έβρισκα. Ολα αυτά πάντα για το θέαμα. Μου αρέσουν τα σπορ και η καταγραφή όλων των αθλητικών γεγονότων με ενθουσίαζε», αναφέρει ο κ. Γιακουμάκης.
Πλέον ο στόχος του συλλέκτη είναι το πολύ σημαντικό υλικό που έχει συγκεντρώσει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί. «Είναι κρίμα να χαθεί αυτό το υλικό αύριο - μεθαύριο. Θα ήταν καλό να πάρει μέρος του κάποιος Σύλλογος, πιθανόν ο Δήμος, να μπει σε κάποιο αθλητικό Μουσείο, γενικά να μην μείνει σε κούτες, αλλά να είναι διαθέσιμο στον καθένα. Δεν είναι τυχαίο ότι όποιος το έχει δει έχει ενθουσιαστεί», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου