Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΦΑΓΕΙΑ ΧΑΝΙΑ


ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ωρα αποφάσεων για τα σφαγεία
Δημοσιεύθηκε στις: 13-09-2011

Καθοριστική για την επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων Χανίων, με άλλο καθεστώς, είναι η αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι απαιτούμενες 30 ψήφοι από το Δ.Σ. για την έγκριση της παραχώρησης των σφαγείων από τον Δήμο στην Α.Ε. που συστήνουν ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων και η Δημοτική Επιχείρηση «Κύδων Α.Ε.» είναι το ζητούμενο. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά που είχε τεθεί το ζήτημα η πρόταση δεν εγκρίθηκε, αφού ψηφίσθηκε από τις παρατάξεις του κ. Σκουλάκη (έλειπαν όμως 2 σύμβουλοι), του κ. Βάμβουκα και του κ. Παπαντωνάκη και πήρε 29 ψήφους.
Χθες ο δήμαρχος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων επισκέφθηκαν τον χώρο των σφαγείων και συζήτησαν τις αναγκαίες εργασίες που πρέπει να γίνουν για τον άμεσο εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία τους.
«Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα του δημοτικού σφαγείου και η δημιουργία μιας νέας Α.Ε. με τη συμμετοχή του Συνεταιρισμού των Κτηνοτρόφων (με ποσοστό 80%) και της Δημοτικής Επιχείρησης 'Κύδων' Α.Ε. (ποσοστό 20%). Η απόφαση θέλει αυξημένη πλειοψηφία, να πάρουμε 30 ψήφους», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης, συμπληρώνοντας πως στόχος του Δήμου είναι η ένταξη του έργου εκσυγχρονισμού στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής» που επιδοτεί την ανακατασκευή σε ποσοστό 50%.

ΟΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ
Ο κ. Σκουλάκης ρωτήθηκε από τα «Χ.Ν.» για το, αν υπάρξει ενδεχόμενο συμμετοχής και των κρεοπωλών στη νέα Α.Ε., όπως ζητούσε και η παράταξη του κ. Αρχοντάκη. «Το θέμα είχε τελειώσει· ο Δήμος είχε προτείνει 40% για κτηνοτρόφους, 40% για κρεοπώλες, 20% για τον Δήμο. Οι κτηνοτρόφοι μας είπαν ότι δεν συμφωνούν, αν δεν πάρουν το 51%. Δίκαιο το αίτημά τους. Στη συνέχεια η τότε Διοίκηση των κρεοπωλών είπε ότι εμείς δεν συμμετέχουμε. Δεν είναι δουλειά του Δήμου να ασχοληθεί με το τι έλεγε η προηγούμενη και τι η τωρινή Διοίκηση του Συλλόγου Κρεοπωλών. Υπάρχει και ένα εύλογο επιχείρημα των κτηνοτρόφων. Μου λένε πείτε μας 'που στον κόσμο οι παραγωγοί συνεταιρίζονται με τους εμπόρους;'. Αυτό είναι ένα ερώτημα για το οποίο εγώ δεν έχω απάντηση».

Η «ΚΥΔΩΝ Α.Ε.»
Για την «Κύδων Α.Ε.» ο πρόεδρός της, κ. Γιώργος Πουλιδάκης, αφού παραδέχθηκε ότι για το αρχικό σχέδιο είχε πολλές επιφυλάξεις στην αρχή, συμπλήρωσε πως «όλες αυτές οι επιφυλάξεις έχουν φύγει από τη μέση. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει το εγχείρημα και είμαι σίγουρος ότι γίνεται για το συμφέρον του τόπου. Η δημοκρατική μου συνείδηση μου ορίζει ότι πρέπει να κάνω τα πάντα για να επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία». Ερωτηθείς για το πού θα βρουν χρήματα οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να συμμετάσχουν στη νέα Α.Ε., ο κ. Πουλιδάκης απάντησε πως «δεν το ξέρω ούτε με ενδιαφέρει αυτό το πράγμα, με ενδιαφέρει πού θα βρούμε το δικό μας ποσοστό που είναι πρόθυμοι να το δώσουν και ο Δήμος και η 'Κύδων Α.Ε.'».
Τέλος, ο αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης αντιδήμαρχος, κ. Λ. Αμπαδιωτάκης, αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δριβελέγκα, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει το περιθώριο για την έγκαιρη κατάθεση της σχετικής μελέτης για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου