Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ 2011


ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Ανεπιθύμητα... τα Ι.Χ.
Δημοσιεύθηκε στις: 20-09-2011

Με κλειστή την οδό Τζανακάκη για δύο ώρες (6 - 8 το απόγευμα) και δωρεάν μετακινήσεις με το αστικό ΚΤΕΛ προς το κέντρο, το ίδιο χρονικό διάστημα, θα εορτασθεί φέτος στα Χανιά η «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο» την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.
Ο Δήμος έκανε αποδεκτή τη σχετική πρόταση της συλλογικότητας «ΠοδηΛάτρεις» σε ό,τι αφορά τα δωρεάν εισιτήρια και το κλείσιμο ενός δρόμου, εν αντιθέσει με παλαιότερους εορτασμούς στους οποίους η συμμετοχή ποδηλάτων ήταν ελάχιστη, ενώ η συγκεκριμένη ημέρα δεν διέφερε σε τίποτα από μια οποιαδήποτε ημέρα που το κέντρο πνιγόταν από τα τετράτροχα. «Ως λαός έχουμε μάθει να κινούμαστε πάντα με το αυτοκίνητο. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν μπορεί ο Ελληνας, ο Χανιώτης, να μπει με το αμάξι του στο μαγαζί να ψωνίσει θα το κάνει, δυστυχώς. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα δημιουργώντας ζώνες χωρίς αυτοκίνητα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης και αυτός είναι ο στόχος του Δήμου», ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Λειψάκης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την Ημέρα.
Από τον ποδηλατικό Σύλλογο «Τάλως ΑΝΕΚ Lines» ο κ. Γ. Κοπανάκης σημείωσε πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει ποδηλατικό σιρκουί, στους δρόμους της πόλης με ποδηλάτες από όλη την Κρήτη, στις κατηγορίες open, master, παίδες, παμπαίδες, mini μικρά και mini μεγάλα.
«Εχουμε ως στόχο την ασφαλή και ελεύθερη κίνηση των πεζών μέσα στην πόλη. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να εντάξουμε στην κοινωνία μας νέους τρόπους μετακίνησης όπως τα ποδήλατα, τα μέσα μεταφοράς. Στόχος της Δημοτικής Αρχής να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών της πόλης, με την καλή θέληση των πολιτών μας», είπε ο κ. Βασίλης Χάμπας, εντεταλμένος σύμβουλος σε κυκλοφοριακά θέματα.

ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ
Από τη συλλογικότητα «ΠοδηΛάτρεις» ο κ. Θ. Πούντζιας ανέφερε πως «η Δημοτική Αρχή μάς έχει δώσει ελπίδες με τη στάση της και χαιρόμαστε πολύ που δέχθηκε τις προτάσεις μας για κλείσιμο για δύο ώρες της οδού Τζανακάκη και τη δωρεάν επιβίβαση γι? αυτές τις ώρες στα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ. Αλλες πόλεις με παρόμοια ρυμοτομικά προβλήματα με τα Χανιά (στενοί δρόμοι, παλιά πόλη κ.λπ.) κλείνουν όλη την εβδομάδα και στις 22 Σεπτεμβρίου κλείνει όλο το κέντρο. Αν το καταφέρνουν αυτό αυτοί δεν νομίζω ότι υπάρχει δικαιολογία να μην το καταφέρουμε κι εμείς εδώ. Κι εκεί έχουν Ι.Χ. αλλά δεν έχουν την απαίτηση να το παρκάρουν κάτω από το σπίτι τους».
Το μέλος της συλλογικότητας, που ενεργοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια στο θέμα της δημιουργίας ποδηλατοδρόμων αλλά και της προώθησης του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς τόνισε πως «τίποτα από όλα αυτά δεν θα πετύχει αν δεν υπάρχει παιδεία και αν δεν δραστηριοποιηθούμε όλοι και η Δημοτική Αρχή στον τομέα αυτόν. Αν υπάρχει πρόβλημα με τόσα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις ράμπες και στους πεζόδρομους αναρωτιόμαστε πώς θα γίνουν σεβαστοί οι ποδηλατόδρομοι, όταν γίνουν στα Χανιά;». Ο ίδιος κάλεσε τον Δήμο να προχωρήσει σε μια πιλοτική εφαρμογή ποδηλατοδρόμου σε δρόμο της πόλης και ευχήθηκε ο φετινός εορτασμός να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τα Χανιά.


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
Πέμπτη 22/9:
3.30 - 5 μ.μ.
Ποδηλατικός γύρος (σιρκουί) από τον Τάλω στην παλιά πόλη
6 - 8 μ.μ.
Κλείσιμο Τζανακάκη από κάθε αυτοκίνητο , δρώμενα.
7.30 μ.μ.
Εναρξη ποδηλατοπορείας από την «πεζοδρομημένη» Τζανακάκη.
8 μ.μ. +
Επιστροφή στην πραγματικότητα.

23 - 25/9
6 - 11 μ.μ.
Εκθεση φωτογραφίας με θέμα το ποδήλατο στην Πύλη Sabbionara.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου