Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Οχι στην υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας
Δημοσιεύθηκε στις: 29-09-2011

Δομικές αλλαγές σε βάρος της δημόσιας Παιδείας φέρνει ο νέος νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κατάργηση του οποίου θα πρέπει να είναι κοινός στόχος της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη χθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης με ομιλητές τους πανεπιστημιακούς Γ. Σταθάκη και Ε. Φουρναράκη.
Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης στάθηκε σε 4 θεμελιακές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Αλλάζει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων. Ουσιαστικά καταργεί τα Τμήματα που αποτελούν ελληνική πατέντα και που πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κάτι ανάλογο.
- Μεταφέρει την έρευνα εκτός Πανεπιστημίων, αποκόπτει τα Ιδρύματα από ερευνητική δραστηριότητα.
- Αλλάζει το μοντέλο διοίκησης.
- Καταργεί το άσυλο.
Προηγήθηκε τοποθέτηση εκπροσώπου των μεταπτυχιακών και ακολούθησε η εισήγηση της κας Φουρναράκη.

ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Σε κινητοποίηση έξω από την Εφορία Χανίων σήμερα, στις 8 το πρωί, προχωρά ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ για το μεσημέρι έχει προγραμματίσει και πορεία στους δρόμους των Χανίων. Το Σάββατο θα γίνει εκδήλωση για τη νεολαία στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, νέων εργαζομένων και θα ακολουθήσει συναυλία.
«Το θέμα της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας είναι ένα ζήτημα που ακουμπά όλους τους φοιτητές. Στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις! Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε -με τα συλλογικά όπλα που έχει αναδείξει το φοιτητικό κίνημα- τις Γενικές Συνελεύσεις και τον πανελλαδικό συντονισμό τους, τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, καθιστώντας σαφές σε κάθε επίδοξο 'μεταρρυθμιστή' πως δεν θα μείνουμε άπραγοι να βλέπουμε να μας κλέβουν το μέλλον και να μην αντιδρούμε», αναφέρεται στην απόφαση της συνέλευσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Οι μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος. «Ο συνολικός αριθμός έκτακτων εκπαιδευτικών για όλα τα Τ.Ε.Ι. (1.300) είναι βέβαιο ότι δεν επαρκεί για περισσότερο από το 60% του εκπαιδευτικού έργου των Ιδρυμάτων. Ακόμα χειρότερα, ο αριθμός των έκτακτων εκπαιδευτικών, που ανεπίσημα αναφέρθηκε ότι θα επιμερισθεί στο Τ.Ε.Ι., δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε το 50% των αναγκών που μετρήθηκαν από τη Διοίκηση και τα Τμήματα Εκπαίδευσης, με τους αυστηρότερους δυνατούς περιορισμούς. Με αυτά τα δεδομένα οι παραδόσεις μαθημάτων από έκτακτους εκπαιδευτικούς δεν μπορούν να ξεκινήσουν από τις 3 Οκτωβρίου. Το Συμβούλιο αποφάσισε να θέσει το σχετικό προβληματισμό στην κοινότητα του Ιδρύματος. Συγκαλεί, λοιπόν, τη Συνέλευση του Ιδρύματος σε έκτακτη συνεδρίαση στις 3 Οκτωβρίου, στις 9 π.μ. Κατά τη Συνέλευση το Συμβούλιο θα εισηγηθεί την αναστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας, την ευθύνη της οποίας θα έπρεπε να αναθέσει σε έκτακτους εκπαιδευτικούς, για μία εβδομάδα και μέχρι την παραλαβή της απόφασης επιμερισμού επαρκούς αριθμού έκτακτου Ε.Π. για τις ανάγκες του Ιδρύματος». Το Ιδρυμα εισέρχεται στο νέο εξάμηνο με πλήρη λειτουργία των Διοικητικών Υπηρεσιών.
- Το ΜΑΣ: Σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών αναφέρει πως σήμερα θα μπλοκάρει την ημερίδα με θέμα «Ερευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα - Προκλήσεις και προοπτικές», αύριο θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση ενάντια στον νόμο - πλαίσιο και το Σάββατο, στις 6 μ.μ., στον Δημοτικό Κήπο κοινή συνάντηση με τα σχολεία της πόλης.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΤΟ Τ.Ε.Ι.
Ομάδα νεαρών, ανήλικοι οι περισσότεροι, επιχείρησαν να κατεβάσουν πανό που ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα του παραρτήματος Χανίων του Τ.Ε.Ι. Κρήτης προχθές τα ξημερώματα, ενώ παράλληλα επιτέθηκαν εναντίον σπουδαστών. Οι νεαροί συγκεντρώνονται στην πλατεία της Χαλέπας και στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί για παραβατική συμπεριφορά. Σε απάντηση της επίθεσης οι σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. προγραμματίζουν για αύριο πορεία στους δρόμους της Χαλέπας, στις 6 μ.μ., «για να σπάσει η τρομοκρατία σε βάρος του κινήματος».
Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή Γ.Σ. των σπουδαστών αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης μέχρι τη Δευτέρα, οπότε θα γίνει νέα Συνέλευση. Παράλληλα, οι σπουδαστές θα συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητές του Πολυτεχνείου έξω από την Εφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου